04:30 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (2423)
0 01
Βρείτε μας

Ο καθηγητής μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Αθανάσιος Τσακρής, μίλησε για τα επόμενα πιθανά μέτρα που μπορεί να ληφθούν ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Για τοπικά lockdown και μέτρα απευθυνόμενα σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο από την πορεία του κορονοϊού, μίλησε ο καθηγητής μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Αθανάσιος Τσακρής.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Τσακρής σημείωσε πως υπάρχει πράγματι αυξητική τάση των κρουσμάτων, ωστόσο, όπως είπε, «ήταν κάτι που περιμέναμε».

«Είναι λογικό να δούμε μία έξαρση. Έχει να κάνει εν μέρη με τον τουρισμό και με τοπικά φαινόμενα».

Μέτρα

Όπως είπε ο καθηγητής, οι σύμμαχοι της χώρας το επόμενο διάστημα είναι η χρήση μάσκας, αλλά και οι ενδελεχείς εργαστηριακοί έλεγχοι και η σωστή επιδημιολογική επιτήρηση. Έτσι, θα μπορέσουμε να έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης. 

Ερωτώμενος για πιθανά νέα μέτρα, ύστερα από αυτά που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, ο κ. Τσακρής απέκλεισε το σενάριο νέου γενικευμένου lockdown.

«Από εδώ και πέρα πρέπει να έχουμε πολύ καλή εικόνα της γεωγραφικής διασποράς και της ηλικιακής διασποράς της επιδημίας. Και θα πρέπει να λαμβάνονται τοπικά μέτρα».

Συνεχίζοντας επεσήμανε πως απαιτείται πολύ καλή οργάνωση: «Να έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία που θα μας δώσουν κατάλληλες πληροφορίες για να πάρουμε τα σωστότερα μέτρα, που θα έχουν τοπικό χαρακτήρα ή θα απευθύνονται σε συγκεκριμένες επαγγελματικές δραστηριότητες».

Μήνυμα στους νέους

Ερωτώμενος σχετικά με τη στάση που τηρούν οι νέοι απέναντι στον ιό, ο καθηγητής τούς κάλεσε να τηρούν τα μέτρα καθώς δεν είναι άτρωτοι.

«Οι νέοι χτυπήθηκαν περισσότερο οικονομικά και σε κοινωνικό επίπεδο», είπε και έκρινε πως υπάρχει κάποια είδους αντίσταση πλέον, η οποία, όμως, «δεν παρατηρήθηκε μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη». 

Όπως πρόσθεσε, οι δύο δεκαετίες που συμβάλουν περισσότερο στην εξάπλωση του ιού είναι οι: 20-30 και 30-40. «Οι μεγαλύτερες ηλικίες προσέχουν περισσότερο» παρατήρησε.

«Οι νέοι πιστεύουν ότι δεν κινδυνεύουν ή ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και δεν λαμβάνουν μέτρα πρόληψης» είπε και ζήτησε να περάσει η Πολιτεία απλά μηνύματα σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες ώστε «να καταλάβουν ότι πρέπει να έχουν κοινωνική ευθύνη για να είναι σύμμαχοι στον αγώνα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού».

«Δυσκολότερα τα πράγματα το φθινόπωρο»

Παράλληλα, ο κ. Τσακρής προειδοποίησε πως το φθινόπωρο τα πράγματα θα είναι δυσκολότερα, καθώς θα υπάρξουν κι άλλες ασθένειες, όπως η γρίπη, που θα δυσχεράνουν τη διάγνωση των περιστατικών.

Η «Ελλάδα έχει σύμμαχο τον καιρό, σε αντίθεση με άλλες χώρες» δήλωσε και έφερε ως παράδειγμα χώρες με πιο ψυχρό κλίμα ή περισσότερη υγρασία.

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (2423)
Tags:
καθηγητής, lockdown, μέτρα προστασίας, Μέτρα, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK