19:43 06 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (2352)
0 02
Βρείτε μας

Από σήμερα (01/08) η χρήση μάσκας ακόμα και σε κλειστούς χώρους καθίσταται υποχρεωτική, σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε την Παρασκευή (31/07) ο Νίκος Χαρδαλιάς για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε την Παρασκευή (31/07) πως από σήμερα (01/08) έως και την 31η Αυγούστου η χρήση μάσκας προστασίας καθίσταται υποχρεωτική ακόμα και σε κλειστούς χώρους με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού

Τα νέα μέτρα προστασίας

Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε το εξής στο πλαίσιο έκτακτης ενημέρωσης:

«Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται χαλάρωση ως προς την τήρηση των μέτρων και φαινόμενα συγχρωτισμού και συνωστισμού, τα οποία αποτυπώνονται στην αυξητική τάση των κρουσμάτων γι' αυτό κρίνεται επιβεβλημένο να ληφθούν κάποια επιπλέον μέτρα».

Έτσι, λοιπόν, τίθενται σε ισχύ τα εξής:

 • Από 01/08 έως τις 31/08 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας (εκτός χώρων εστίασης για τους πελάτες και ιατρικών εξαιρέσεων για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα, παιδιά κάτω των 3 ετών).
 • Από 01/8 έως τις 15/08 ισχύει αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων (π.χ. γηροκομεία), δομές ευάλωτων ομάδων (π.χ. άστεγοι, πρόσφυγες κοκ) και νοσοκομεία. Επιπλέον, όσον αφορά στα νοσοκομεία όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια. Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού (πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή). Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας. Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες έως τις 15/08.

Ακόμα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε τα εξής:

 • Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε παραλίες έως τις 31/08.
 • Παρατείνονται έως τις 31/08 τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.
 • Παράταση έως τις 31/08 υφίσταται και για τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ.

Καθώς και:

 • Έως τις 31/08 παρατείνεται και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων (ΧΑΜ).
 • Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι τις 15/08 η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
 • Έως τις 15/08 παρατείνεται, επίσης, η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις (συνοριακά σημεία εισόδου/αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα), καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών για τους προερχόμενους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (έως 15/08).
 • Από 01/08 έως και τις 15/08 υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.

Τι ισχύει για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες αλλά και πανηγύρια

Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τις κοινωνικές εκδηλώσεις όπως είναι οι γάμοι, οι βαπτίσεις και οι κηδείες, καθώς πολλά κρούσματα εντοπίστηκαν σε γαμήλια γλέντια στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες.

Ως εκ τούτου, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τα εξής νέα μέτρα:

 • Από τη Δευτέρα (03/8) έως και τις 15 Αυγούστου θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαπτίσεων, κηδειών με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων.
 • Παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων έως τις 31/08.

Νέοι κανόνες λειτουργίας στα καταστήματα εστίασης

Τα φαινόμενα συγχρωτισμού και συνωστισμού, που έχουν παρατηρηθεί σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, σήμαναν συναγερμό στις αρχές και έτσι, από τη Δευτέρα (03/08) έως και την Κυριακή, 9 Αυγούστου απαγορεύονται οι όρθιοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα (μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κοκ), με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα. 

Μάλιστα, η χρήση μάσκας προστασίας καθίσταται υποχρεωτική ακόμα και σε κλειστούς χώρους, όχι όμως σε καταστήματα εστίασης για τους πελάτες παρά μόνο για τους εργαζόμενους σε αυτά.

Αύξηση των κρουσμάτων - Ανησυχία σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε την Παρασκευή (31/07) επιπλέον 78 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού και τρεις θανάτους.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη χώρα ανέρχεται σε 206 και εξ αυτών, 66 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 76 έτη και το 96,1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ακόμα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.477, εκ των οποίων το 54,8% αφορά άνδρες. Επιπλέον, τα 1.267 (28,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.218 (49,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επίσης, διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 9 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 53 ετών, ενώ δύο είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Το 55,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Επιπροσθέτως, 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Ο «χάρτης» των νέων κρουσμάτων

Από τα 78 νέα κρούσματα, τα 17 είναι εισαγόμενα (10 εντοπίστηκαν στους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας και επτά προσήλθαν αυτοβούλως για εξετάσεις).

Τα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:

 • 24 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής.
 • 18 κρούσματα στη Π.Ε. Θεσσαλονίκης.
 • Τρία είναι τα κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας.
 • Δύο στην Π.Ε. Ζακύνθου.

Επίσης:

 • Δύο στην Π.Ε. Καβάλας.
 • Δύο στην Π.Ε. Κοζάνης.
 • Δύο στην Π.Ε. Χαλκιδικής.
 • Δύο στην Π.Ε. Λευκάδας.

Τέλος, από ένα κρούσματα εντοπίστηκε στις Π.Ε. Κεφαλλονιάς, Δωδεκανήσου, Λέσβου, Μαγνησίας, Πέλλας και Φλώρινας.

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (2352)
Tags:
μέτρα προστασίας, μάσκα προστασίας, μάσκα, Νίκος Χαρδαλιάς, κορονοϊός, πανδημία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK