18:55 06 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (2351)
0 10
Βρείτε μας

Νέα μέτρα προστασίας τίθενται σε ισχύ για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού και έτσι μπαίνει όριο στα άτομα που επιτρέπονται σε γάμους και βαπτίσεις από τις 3 Αυγούστου.

Η αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα οδήγησε στην υιοθέτηση νέων μέτρων, όπως τη θέσπιση ορίου ατόμων σε γάμους και βαπτίσεις από τη Δευτέρα, 3 Αυγούστου, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όριο ατόμων σε γάμους και βαπτίσεις

Μετά την υποχρεωτική χρήση της μάσκας προστασίας σε κλειστούς χώρους από σήμερα (01/08), τίθεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων και βαπτίσεων, από τις 3 Αυγούστου, με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω όριο ατόμων ισχύει ακόμα και στις κηδείες.

Κρούσματα σε γαμήλιο γλέντι στη Θεσσαλονίκη

Σε εστία μετάδοσης του κορονοϊού εξελίχθηκε γάμος στη Θεσσαλονίκη, την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται και περίπου 100 άτομα έχουν δώσει δείγμα και αναμένονται τα αποτελέσματα. 

Υπενθυμίζεται ότι καλεσμένοι του γάμου είχαν πάει, μετά την τελετή, σε κτήμα δεξιώσεων και παρότι το γλέντι είχε προγραμματιστεί να γίνει σε εξωτερικό χώρο, τελικά και λόγω καιρού, μεταφέρθηκε σε εσωτερικό χώρο.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται την Τετάρτη (29/07), όταν οι υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ένας εκ των καλεσμένων ήταν θετικός στον ιό. Αμέσως, σήμανε συναγερμός στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), καθώς εκκίνησε το έργο της ινχηλάτησης των επαφών του κρούσματος.

Μέχρι στιγμής 16 άτομα που είχαν παρευρεθεί στον γάμο, έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό, ενώ εξιτήριο πήραν ο γαμπρός και οι καλεσμένοι που νοσηλεύτηκαν την Πέμπτη (30/07) στο νοσοκομείο Παπανικολάου. 

Τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, σειρά μέτρων προστασίας ισχύει από σήμερα προκειμένου να μην εξαπλωθεί περαιτέρω η πανδημία του κορονοϊού.

Αυτά είναι:

  • Από 01/08 έως τις 31/08 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας (εκτός χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα, παιδιά κάτω των 3 ετών).
  • Από 01/8 έως τις 15/08 ισχύει αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων (π.χ. γηροκομεία), δομές ευάλωτων ομάδων (π.χ. άστεγοι, πρόσφυγες κοκ) και νοσοκομεία. Επιπλέον, όσον αφορά στα νοσοκομεία όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια. Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού (πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή). Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας. Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες έως τις 15/08.

Ακόμα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε τα εξής:

  • Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε παραλίες έως τις 31/08.
  • Παρατείνονται έως τις 31/08 τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.
  • Παράταση έως τις 31/08 υφίσταται και για τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ.

Καθώς και:

  • Έως τις 31/08 παρατείνεται και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων (ΧΑΜ).
  • Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι τις 15/08 η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
  • Έως τις 15/08 παρατείνεται, επίσης, η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις (συνοριακά σημεία εισόδου/αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα), καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών για τους προερχόμενους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (έως 15/08).
  • Από 01/08 έως και τις 15/08 υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.

Επιπροσθέτως, απαγορεύονται οι όρθιοι πελάτες σε καταστήματα εστίασης από τις 03/08 έως τις 09/08 και παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων έως τις 31/08.

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (2351)
Tags:
μέτρα προστασίας, βαφτίσια, γάμος, κορονοϊός, πανδημία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK