11:24 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Υπόθεση Novartis (170)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο να αντικατασταθεί η Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, μετά την απόφαση να προχωρήσει η ποινική δίωξη για την υπόθεση Novartis.

Ορθή έκρινε την ποινική δίωξη σε βάρος της Εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, που με απόφασή του κρίνει ότι καλώς είναι υπόλογη για έξι αδικήματα.

Είχε προηγηθεί αίτηση της εισαγγελικής λειτουργού προκειμένου να ακυρωθεί η ποινική δίωξη σε βάρος της, που αφορά ένα κακούργημα και πέντε πλημμελήματα και ασκήθηκε μετά την παραγγελία του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευάγγελου Ζαχαρή, για χειρισμούς της στην υπόθεση Novartis

Σκεπτικό της αιτούσας ήταν εφόσον οι δύο ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί είχαν εντολή να λειτουργούν είτε από κοινού είτε και κατά μόνας, από τη στιγμή που είχε προηγηθεί η παραγγελία του έτερου διενεργούντα έρευνα αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρου Σοφουλάκη, για αρχειοθέτηση της υπόθεσης, είναι παράνομη -άνευ νεότερων στοιχείων- η ανάσυρση της δικογραφίας για την άσκηση ποινικής δίωξης.

Τα μέλη του Συμβουλίου συμφωνούν ότι δεν υπάρχει ζήτημα χρονικής προτεραιότητας του κάθε πορίσματος, επειδή ήταν αυτόνομοι και ισότιμοι οι δύο αρεοπαγίτες στην έρευνά τους και επομένως με δικαίωμα αυτοτελούς κρίσης ο καθένας.

Στο σκεπτικό του βουλεύματος (αριθμός 2294/20) αναφέρεται πως τα δύο πορίσματα «δεν τελούν μεταξύ τους σε σχέση χρονικής υπεροχής ωσάν η προκαταρκτική εξέταση να συνδέεται με την ταχύτητα διεκπεραίωσης της έρευνας. Η σύνταξη του πορίσματος του κ. Σοφουλάκη σε προγενέστερο χρόνο δεν οδήγησε στην περάτωση της προκαταρκτικής εξέτασης. Η έρευνα ολοκληρώθηκε με την έκφραση της δικαιοδοτικής κρίσης των δύο αντιεισαγγελέων» και επομένως ορθώς ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών εκτέλεσε την παραγγελία προϊσταμένων του, ασκώντας ποινική δίωξη κατά της κας Τουλουπάκη.

Πλέον, ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο την αντικατάσταση της κας Τουλουπάκη, διαδικασία που είχε ανασταλεί ενόψει της κρίσης επί της αίτησης ακυρότητας της δίωξης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Θέμα:
Υπόθεση Novartis (170)
Tags:
δίωξη, ποινική διαδικασία, Ελένη Τουλουπάκη, Novartis
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK