20:54 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
0 02
Βρείτε μας

Τι δήλωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας για το Remdesivir και για τις έρευνες στα υπόλοιπα φάρμακα για τον κορονοϊό.

Ειδική αναφορά στο μόνο έως σήμερα εγκεκριμένο φάρμακο για τη θεραπεία του κορονοϊού, το Remdesivir (ρεμδεσιβίρη) έκανε ο επικεφαλής της ομάδας Λοιμωξιολόγων, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, στην έκτακτη τηλεοπτική ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση εξασφάλισε την προμήθεια των χωρών-μελών της και του Ηνωμένου Βασιλείου με 30.000 θεραπευτικά σχήματα του Remdesivir.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πριν πέντε μέρες εξασφάλισε την προμήθεια των μελών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου με 30.000 θεραπευτικά σχήματα από το μόνο έως σήμερα εγκεκριμένο φάρμακο για τη θεραπεία της νόσου, τη ρεμδεσιβίρη (Remdesivir). Σύμφωνα με τις δηλώσεις Επιτρόπου για την Υγεία, κ. Στέλλας Κυριακίδη, η ποσότητα αυτή αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες» υπογράμμισε.

Όσον αφορά για τις έρευνες που γίνονται σε άλλα φάρμακα για τον κορονοϊού, ο καθηγητής επισήμανε ότι κάποια εξ αυτών δεν κατάφεραν να πιάσουν τα αναμενόμενα αποτέλεσματα.

Για τη χλωροκίνη σχολίασε ότι υπάρχουν κυρίως αρνητικά αποτελέσματα, ενώ για την δεξαμεθαζόνη ότι φαίνεται να μειώνει τους θανάτους.

«Δεδομένα προέκυψαν τους τελευταίους δύο μήνες για τη χρήση κάποιων φαρμάκων που ξεχωρίζουν Κάποια φάρμακα δεν κατάφεραν να πιάσουν τα αποτελέσματα που θέλαμε Αναλυτικά: Για τη χλωροκίνη, ο γρίφος συνεχίζεται, υπάρχουν κυρίως αρνητικά αποτελέσματα Η δεξαμεθαζόνη, ένα είδος κορτιζόνης, φαίνεται να μειώνει τους θανάτους σε μια μεγάλη κλινική μελέτη που αφορούσε σοβαρά περιστατικά» σχολίασε.

Από τον Σεπτέμβριο η διάθεση του Remdesivir στην ΕΕ

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη διάθεση του φαρμάκου Remdesivir από τον προσεχή Σεπτέμβριο σε 30.000 ασθενείς με κορονοϊό στις χώρες της ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η διάθεση του φαρμάκου Remdesivir στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Από τις αρχές Αυγούστου και μετά, και προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες, οι παρτίδες Remdesivir θα διατίθενται στα κράτη-μέλη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον συντονισμό και την υποστήριξη της Επιτροπής» γνωστοποίησε, χαρακτηριστικά, μετά την υπογραφή σχετικής σύμβασης με τη φαρμακευτική εταιρεία Gilead.

Σε πρώτη φάση, το συγκεκριμένο φάρμακο, η χρήση του οποίου έχει εγκριθεί για ασθενείς με COVID-19, θα εξασφαλίζει τη θεραπεία περίπου 30.000 ατόμων, οι οποίοι παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα κορονοϊού.

«Η Επιτροπή θα βάλει όλες τις δυνάμεις της για να διασφαλίσει την πρόσβαση σε ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες» επεσήμανε η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Το Remdesivir παρασκευάζεται από την Gilead, ενώ έχει ήδη λάβει έγκριση από τις αρμόδιες φαρμακευτικές αρχές σε ΗΠΑ και Ε.Ε. ως θεραπεία για τον κορονοϊό.

Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση έχει γνωστοποιήσει ότι έχει αγοράσει το 90% των τρεχουσών αποθεμάτων του συγκεκριμένου φαρμάκου, ήτοι 500.000 δόσεις, με στόχο να συνδράμει στην καταπολέμηση του ιού στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή της Remdesivir ανέρχεται στα 390 δολάρια ανά αμπούλα. Οι ασθενείς με COVID-19 χρήζουν αγωγής έξι αμπουλών και έτσι, το συνολικό κόστος της θεραπείας ανέρχεται σε 2.340 ευρώ.

Τραμπ: Οι ΗΠΑ έχουν εξασφαλίσει το 90% των αποθεμάτων του Remdesivir

Σύμφωνα πάντως με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ έχουν εξασφαλίσει το 90% των παγκόσμιων αποθεμάτων του Remdesivir.

«Η διοίκησή μου έχει εξασφαλίσει το 90% της παγκόσμιας προσφοράς του φαρμάκου Remdesivir, το οποίο έχει μεγάλο αντίκτυπο (στη θεραπεία για το κορονοϊό)» είχε δηλώσει ο Τραμπ στις 24 Ιουλίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Guardian», στις αρχές του μήνα, οι ΗΠΑ αγόρασαν το 90% τρίμηνης προμήθειας του αντιβιοτικού φαρμάκου Remdesivir από τη βιοφαρμακευτική εταιρεία, Gilead Sciences, που εδρεύει στην Καλιφόρνια.

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
Tags:
πανδημία, Remdesivir, κρούσματα, κορονοϊός, Σωτήρης Τσιόδρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK