20:39 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
0 01
Βρείτε μας

Το Σάββατο, 8 Αυγούστου, τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν άγγιξαν τα 152, ενώ διασωληνωμένοι βρίσκονται 17 άνθρωποι. Πάνω από το 1 ο δείκτης μεταδοτικότητας.

Έντονη είναι η ανησυχία για ενδεχόμενο δεύτερο κύμα κορονοϊού στην Ελλάδα καθώς από το σύνολο των 5.421 κρουσμάτων τα 945 έχουν καταγραφεί από την 1η Αυγούστου.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι το R0 (ρυθμός μετάδοσης) της πανδημίας έχει πλέον ξεπεράσει το 1. Το όριο δηλαδή που η Ελλάδα δεν θέλει να υπερβεί προκειμένου να διατηρήσει τον έλεγχο. 

«Ο δείκτης αναπαραγωγής της επιδημίας, το περίφημο RT, το RΟ, όπως λέγαμε παλιά, από 20 Ιουλίου έχει ξεπεράσει το 1. Είναι λίγο πάνω από το 1. Φαντάζομαι ότι και στα επικαιροποιημένα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα» είπε ο κος Σύψας εξηγώντας πως αυτό σημαίνει ότι η πανδημία αποκτά μια δυναμικότητα με την έννοια ότι ένας μολυσμένος άνθρωπος μπορεί να μολύνει περισσότερους από 1 συνανθρώπους του γύρω.

Προειδοποίηση είχε απευθύνει και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας έχει φτάσει το 1 και κινείται αυξητικά. Σύμφωνα με την ίδια, οι μέρες που διανύουμε είναι δύσκολες και θα είναι δύσκολες μέχρι τις 20 Αυγούστου γιατί όλοι θα βγουν, όλοι θα πάνε στα νησιά.

Τα φώτα πλέον είναι στραμμένα στην τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου αφού εξεταστούν τα νέα δεδομένα θα αποφασιστούν, ενδεχομένως, μέτρα εν όψει του Δεκαπενταύγουστου. 

Τριψήφια αύξηση κρουσμάτων και υποχρεωτική μάσκα

Το Σάββατο, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 152 νέα κρούσματα, ενώ το βράδυ καταγράφηκε επιπλέον ένας θάνατος με τους νεκρούς από τον κορονοϊό να φτάνουν πλέον τους 212.

Από τα νέα κρούσματα, τα 43 στη Θεσσαλονίκη, 26 στην Αττική. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5421, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.

Στο μεταξύ, χθες δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε μία σειρά από χώρους με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα μας. Το μέτρο έχει ισχύ μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020.

Συγκεκριμένα ορίζεται υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κάτοθι χώρους:

  • Σε χώρους συνάθροισης κοινού όπως εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων και άλλους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης η μάσκα είναι υποχρεωτική.
  • Υποχρεωτική καθίσταται η μάσκα σε χώρους κάθε θρησκευτικής λατρείας.
  • Υποχρέωση χρήσης μάσκας σε πλοία σε δημόσιους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.
Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
Tags:
υποχρεωτική χρήση μάσκας, COVID-19, κρούσματα, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK