07:24 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Δέσμη εννέα μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων από την κακοκαιρία ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, η κυβέρνηση.

Δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων από την κακοκαιρία ανακοίνωσε η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα. 

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε τη θλίψη του σχετικά με τους οκτώ νεκρούς στην Εύβοια και προχώρησε σε αναλυτικές ανακοινώσεις σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας.

Αναλυτικά, είναι:

  1. Αναστολή όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για τους δήμους Χαλκιδέων και Διρφύων-Μεσσαπίων. Εντάσσονται φυσικά και νομικά πρόσωπα και η απόφαση αφορά όλες τις εκκρεμείς υποχρεώσεις, και τον ΕΝΦΙΑ. Η πρόβλεψη έχει εξάμηνη ισχύ.
  2. Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών. Τα χρηματικά ποσά που θα καταβληθούν θα είναι ανάλογα με τις ζημιές που έχουν καταγραφεί. Υπολογίζεται ότι οι πιστώσεις θα φτάσουν τα τρία εκατομμύρια ευρώ, αλλά ο προϋπολογισμός θα αυξηθεί σε περίπτωση που απαιτηθεί. Κάθε πολίτης που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του θα λάβει 600 ευρώ, ενώ οι πολύτεκνες οικογένειες θα λάβουν 600 ευρώ ακόμη. Επιπλέον οικονομική ενίσχυση ίδιου ποσού λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους, που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Ακόμη, δίνονται έως και 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό για επισκευή ή αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας. Τέλος, υπάρχει πρόβλεψη για πληρωμή 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.
  3. Αποζημιώσεις σχετικές με τις υποδομές. Ήδη, όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ, έχει ανακοινωθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους δύο πληγέντες δήμους της Εύβοιας και συγκεκριμένα θα δοθούν 700.000 ευρώ στον δήμο Χαλκιδέων και 500.000 ευρώ στον Διρφύων-Μεσσαπίων.
  4. Καταγραφή των ζημιών μέσω του ΕΛΓΑ για την αποζημίωση των αγροτών.
  5. Θα καταβληθούν εφάπαξ αποζημιώσεις με τη μορφή επιδόματος σε πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί. Τα ποσά για τα νοικοκυριά διαμορφώνονται στα 5.000 ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις στα 8.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, στον δήμο Χαλκιδέων έχουν πλημμυρίσει 1.500 σπίτια και έχουν καταστραφεί 30, ενώ στο δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων έχουν πλημμυρίσει 1.000-1.500 σπίτια και έχουν καταστραφεί 50. Το εκτιμηθέν ποσό για την αποκατάσταση ανέρχεται στα 15 εκατομμύρια ευρώ για τα νοικοκυριά και στις 400.000 για τις επιχειρήσεις. 
  6. Επιχορήγηση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί χάνοντας εξοπλισμό, ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά κ.ά. Το Υπουργείο Οικονομικών είναι υπεύθυνο για επιχορήγηση 30%-70% της ζημίας. Προϋπόθεση αποτελεί η καταγραφή των ζημιών από την περιφέρεια και η διαβίβαση του πίνακα στο Υπουργείο Οικονομικών.
  7. Παροχή ενίσχυσης για αποκατάσταση στεγαστικών προβλημάτων. Η στεγαστική συνδρομή παρέχεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημίας, με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%. 
  8. Αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των δήμων που έχουν πληγεί.

  9. Ένταξη των πληγέντων επιχειρήσεων στην τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, ώστε να ενισχυθεί σε κάθε περίπτωση η ρευστότητά τους.

Tags:
Μέτρα, κακοκαιρία, κακοκαιρία Θάλεια, Εύβοια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK