03:22 02 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το πρωί της Πέμπτης θα γίνει η κηδεία του Ντίνου Χριστιανόπουλου στη Θεσσαλονίκη.

Το τελευταίο αντίο θα πουν στον Ντίνο Χριστιανόπουλο αύριο, Πέμπτη, συγγενείς και φίλοι του στη Θεσσαλονίκη.

Η κηδεία του σπουδαίου ποιητή, που έφυγε από τη ζωή χθες σε ηλικία 89 ετών, θα τελεστεί στις 10:00 στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 40 Εκκλησίες, και θα ακολουθήσει, στις 12:00, η ταφή στο νεκροταφείο Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη.

Όπως έγινε γνωστό, η κηδεία θα γίνει δημοτική δαπάνη.

Ποιος ήταν ο Ντίνος Χριστιανόπουλος

Ο σπουδαίος ποιητής, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Κωνσταντίνος Δημητριάδης, είχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη το 1931. 

Ήταν γιος προσφύγων από την Ανατολική Θράκη. Σπούδασε στο τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το πτυχίο του είναι από τον Τομέα Κλασικών Σπουδών.

Ξεκίνησε να εργάζεται ως βιβλιοθηκάριος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης και στη συνέχεια μεταπήδησε στην επιμέλεια εκδόσεων. Το 1958 ίδρυσε το περιοδικό Διαγώνιος, το οποίο κυκλοφορούσε έως και το 1983.

Η πρώτη του ποιητική συλλογή υπό τον τίτλο «Εποχή των Ισχνών Αγελάδων» δημοσιεύτηκε το 1950 και διακρίθηκε για το προσωπικό ύφος και τις επιρροές από σπουδαία ονόματα όπως ο Κωνσταντίνος Καβάφης.

Το 2011 τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του, ωστόσο αρνήθηκε να το παραλάβει παραθέτοντας κείμενο που είχε γράψει το 1979, το οποίο αναφερόταν στη θέση του «εναντίον κάθε τιμητικής διάκρισης».

Τον Ιούνιο του 2011 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Tags:
Θεσσαλονίκη, κηδεία, ποιητής
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK