13:17 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 02
Βρείτε μας

Τη χρήση μάσκας από όλους ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός θεωρεί βασικό όπλο στη μάχη κατά του κορονοϊού προκειμένου να έχουμε αποτελέσματα και να μην πάμε σε άλλα μέτρα, ο λοιμωξιολόγος και καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Αρκετά, αρκεί να εφαρμόζονται, θεωρεί τα υπάρχοντα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού, ο λοιμωξιολόγος και καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, κ. Χαράλαμπος Γώγος, προκειμένου να αντιστραφεί η κατάσταση και να μειωθούν τα κρούσματα.

Μιλώντας στο Sputnik, ο κ. Γώγος τόνισε ότι τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται ήδη σε τοπικό επίπεδο, εάν τηρούνται, είναι αρκετά προκειμένου να δούμε αποτελέσματα το επόμενο διάστημα.

Τονίζει επίσης ότι πάντα υπάρχουν στο τραπέζι αυστηρότερα μέτρα, ωστόσο το πιο βασικό, όπως αναφέρει, είναι η τήρηση των υφιστάμενων μέτρων και κυρίως η χρήση μάσκας από όλους.

«Δεν μπορώ να προβλέψω (σ.σ. αν θα παρθούν αυστηρότερα μέτρα), γιατί αυτή τη στιγμή έχουν παρθεί μέτρα σε τοπικό επίπεδο, όχι lockdown ακριβώς, αλλά μέτρα περιοριστικά σε σχέση με τον αριθμό των ανθρώπων, σε σχέση με τη διάρκεια λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε πόσο θα δράσουν αυτά τα μέτρα για να μπορέσουμε να κρίνουμε κατά πόσο αυτά πρέπει να γίνουν πιο αυστηρά. Πάντα υπάρχουν στο τραπέζι αυστηρότερα μέτρα, αλλά προς το παρόν αυτό που επείγει και είναι το πιο βασικό από όλα είναι η τήρηση των μέτρων και ιδιαίτερα της μάσκας αυτή την εποχή, από όλους, ανεξαρτήτως παρουσίας σε οποιονδήποτε χώρο, σε όλους τους εσωτερικούς χώρους αναμφισβήτητα, και στους εξωτερικούς, όπου υπάρχει συγχρωτισμός» είπε ο κ. Γώγος.

Ο λοιμωξιολόγος θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική και τη συμμόρφωση των νέων ατόμων στη χρήση μάσκας και στην τήρηση των μέτρων, διαφορετικά, όπως λέει, θα πάμε αναγκαστικά σε κλιμάκωση μέτρων. 

«Νομίζω αυτό είναι βασικό (σ.σ. χρήση μάσκας), είναι ένα είδος lockdown αν θέλετε, γιατί μπορεί να προλάβει άλλα μέτρα. Γιατί αν οι συμπολίτες μας συμμορφωθούν όπως πρέπει, ιδιαίτερα οι νεαρές ηλικίες, που αυτή την εποχή έχουν μεγάλη κινητικότητα και μεγάλη δραστηριότητα, νομίζω τα πράγματα θα πάνε καλά. Διαφορετικά θα μπούμε σε μια κλιμάκωση μέτρων, αναγκαστικά» προσθέτοντας ότι νέα αυστηρότερα μέτρα θα προκαλέσουν πολλά προβλήματα, οικονομικά και κοινωνικά.

Τέλος, ο κ. Γώγος θεωρεί ότι το άνοιγμα του τουρισμού, ενός σημαντικού τομέα για την Ελλάδα, ήταν μια πολιτική απόφαση με τα κρούσματα να είναι ελεγχόμενα, ωστόσο, όπως τόνισε, υπήρξε γενικά ένα περιβάλλον χαλάρωσης.

«Αρκετά καλά πήγε η είσοδος τουριστών, ήταν μια πολιτική απόφαση το άνοιγμα, για την Ελλάδα ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός τομέας. Ήταν ένα ποσοστό το είδαμε (σ.σ. τα εισαγόμενα κρούσματα). Επίσης, στην Ελλάδα ποτέ δεν σταμάτησαν τα κρούσματα. Το βασικό ήταν, και για τους δικούς μας και για τα εισαγόμενα κρούσματα, ότι υπήρξε ένα περιβάλλον χαλάρωσης πέρα από αυτά που συζητούσαμε τόσο καιρό» κατέληξε ο κ. Γώγος.

Tags:
lockdown, μάσκα προστασίας, υφασμάτινη μάσκα, χειρουργική μάσκα, μάσκα, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK