15:34 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ο Δεκαπενταύγουστος όπως κάθε μεγάλη γιορτή, έχει τα δικά του έθιμα, εκ των οποίων μερικά αφορούν και τα φαγητά που τρώμα τη συγκεκριμένη ημέρα.

Με τον Δεκαπενταύγουστο να αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές εορτές της Χριστιανοσύνης, ημέρα κατά την οποία τιμάται η Κοίμηση της Θεοτόκου και επειδή όπως ορίζει η πίστη έχει προηγηθεί νηστεία 15 ημερών, η συγκεκριμένη ημέρα συνοδεύεται και από μερικά ιδιαίτερα πιάτα όσον αφορά στο φαγητό.

Έτσι, ύστερα από τη δεκαπενθήμερη νηστεία, τον πρώτο λόγο στο τραπέζι έχει το κρέας, το οποίο συνήθως είναι ψητό στις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ συνοδεύεται και από άλλα φαγητά.

Η παστιτσάδα της Κέρκυρας

Στην Κέρκυρα, ο Δεκαπενταύγουστος είναι συνδυασμένος με την παστιτσάδα με κόκορα. Πιάτο οι «ρίζες» του οποίου φτάνουν στην κουζίνα της Βενετίας, παράδοση που τηρείται από την εποχή που η Κέρκυρα βρισκόταν υπό ξένη κατοχή. Κατά τη σημερινή εποχή συνδυάζονται μακαρόνια με κόκορα, όταν όμως οι Βενετοί κατήχαν το νησί, συνδυάζονταν μακαρόνια με το «κυνήγι» του βασιλιά.

Το κυκλαδίτικο ρόστο

Στα νησιά των Κυκλάδων, τον Δεκαπενταύγουστο το κυρίαρχο πιάτο είναι το «Κυκλαδίτικο ρόστο». Σε νησιά όπως η Πάρος, η Σαντορίνη, η Σίφνος αλλά και αλλού, η συνταγή που έχει ως βάση το χοιρινό, προέρχεται από την Ιταλία και περιέχει κρέας με πατάτες, μανιτάρια και καρότα, τα οποία σερβιρίζονται με χοντρά μακαρόνια.

Η γίδα βραστή με πιλάφι των Χανίων

Στα Χανιά της Κρήτης, το κρέας φτιάχνεται ψημένο, είτε σε φούρνο με κληματόβεργες, είτε στη θράκα, ενώ σε ορισμένα μέρη υπάρχει και το λεγόμενο αντικριστό.

Ένα από τα βασικά συστατικά του κρητικού τραπεζιού, είναι τα χόρτα τα οποία υπάρχουν σε αφθονία στην κρητική γη αλλά και τα καλτσούνια με τυρί, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του κρητικού τραπεζιού. Και επειδή πρόκειται για την Κρήτη, το κρασί, η τσικουδιά ή το ρακόμελο, πάντα θα βρίσκονται δίπλα από τα πιάτα.

Το τραπέζι του Ρεθύμνου

Στο Ρέθυμνο της Κρήτης, στο τραπέζι πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν το μπουρέκι, το αρνίσιο κρέας, το  πιλάφι, τα μυρωδάτα χειροποίητα λουκάνικα, το βραστό κρέας, ενώ δεν λείπουν ακόμα και τα μακαρόνια με τριμμένο ξερό ανθότυρο, τα ντολμαδάκια με γιαούρτι, οι γεμιστοί κολοκυθοανθοί και το  ψητό κρέας στις κληματόβεργες στο φούρνο με πατάτες οφτές.

Μαζί με όλα αυτά, υπάρχουν οι σαλάτες, με προϊόντα της εποχής, τα πολλά μυρωδικά, στα οποία κυριαρχεί ο άνηθος και ο βασιλικός, αλλά και ο παραδοσιακός ντάκος, με το παξιμάδι, την τριμμένη ντομάτα, το λάδι, τη μυζήθρα, το χοντρό αλάτι και τη ρίγανη.

Η Εύβοια και το παραδοσιακό στιφάδο

Ο Δεκαπενταύγουστος στην Εύβοια είναι ξεχωριστός, ειδικά στην Κεντρική Εύβοια, όπου στην Παναγία την Πετριώτισσα ή Παναγίας Χατηριάνισσα, οι επισκέπτες καλωσορίζονται από τους κατοίκους, με παραδοσιακό στιφάδο.

Εκτός από αυτό, προσφέρεται κρέας, κρεμμύδια, ντομάτες και κρασί.

Tags:
έθιμο, συνταγές, συνταγή, κρέας, Εύβοια, Κυκλάδες, Κρήτη, φαγητό, Δεκαπενταύγουστος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK