11:51 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
0 02
Βρείτε μας

Για αύξηση του αριθμού των τεστ κορονοϊού στη χώρα κατά 15 φορές από την αρχή της πανδημίας έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Πάνω από 15 φορές πιο πολλά είναι τα τεστ για κορονοϊό που διεξάγονται στη χώρα από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Υγείας, αν και αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, εξαιτίας και της επιστροφής των εκδρομέων από τις καλοκαιρινές διακοπές τους και παρά το γεγονός πως μέσα σε έναν μήνα τα κρούσματα διπλασιάστηκαν, το αισιόδοξο στοιχείο είναι πως δεν έχει υπερφορτωθεί το σύστημα Υγείας.

Στα Χανιά μοριακός αναλυτής ανίχνευσης κορονοϊού

Την ερχόμενη Δευτέρα, 31 Αυγούστου, αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του νέου μοριακού αναλυτή ανίχνευσης κορονοϊού, το οποίο βρίσκεται ήδη στο νοσοκομείο των Χανίων της Κρήτης και πραγματοποιούνται οι εργασίες για την εγκατάστασή του.

Με τον συγκεκριμένο ανιχνευτή, αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω και ο αριθμός των εξετάσεων για ενδεχόμενα κρούσματα του ιού, ώστε οι ειδικοί να έχουν καλύτερη εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης στα Χανιά, αλλά και μαζί με τα υπόλοιπα κέντρα ελέγχου, να υπάρχει ακριβέστερη εκτίμηση και αξιολόγηση.

Τεστ Αντισωμάτων Κορονοϊού

Αν και η σκιά της πανδημίας συνεχίζει να απλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο και τα αυξημένα κρούσματα στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, τα οποία παραμένουν σε τριψήφια νούμερα, να προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς, το εμβόλιο «Sputnik V» που αναπτύχθηκε στη Ρωσία αλλά και η θεραπεία με τη χορήγηση έτοιμων αντισωμάτων από πλάσμα ασθενών που έχουν αναρρώσει, δίνουν ελπίδα για την καταπολέμηση της θανατηφόρας ασθένειας.

Υπενθυμίζεται πως για τη θεραπεία με αντισώματα μίλησε και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε πως προχώρησε σε επείγουσα έγκριση για τη χορήγηση πλάσματος σε ασθενείς που νοσούν, αφού η συγκεκριμένη θεραπεία έχει δείξει θετικά αποτελέσματα.

Βέβαια, αν και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εμφάνισε την κίνησή του ως κάτι πρωτοπόρο, πολλές χώρες εφαρμόζουν την εν λόγω θεραπεία.

Συγκεκριμένα, ακόμα και στην Ελλάδα, όπου μέχρι πριν από λίγο καιρό δεν υπήρχε μεγάλος αριθμός κρουσμάτων ώστε να ενεργοποιηθούν μηχανισμοί για την εξεύρεση θεραπείας ή κάτι αναλόγου, από τον Απρίλιο οι Έλληνες ειδικοί έχουν ξεκινήσει μελέτη για τα αντισώματα κορονοϊού.

Η μελέτη αυτή αφορά στη χορήγηση πλάσματος ιαθέντων από τον κορονοϊό προς νοσηλευόμενους ασθενείς, οι οποίοι έχουν μολυνθεί από τον τον SARS-CoV-2 και πραγματοποιείται σε έξι νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα, με κύριο ερευνητή τον Πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μελέτιο Δημόπουλο, καθώς και 22 ακόμη ερευνητές.

Η μελέτη γίνεται με έγκριση του ΕΟΔΥ, ενώ τα νοσοκομεία, τα ερευνητικά ιδρύματα που συμμετέχουν είναι τα εξής:

  • Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» (Β. Παππά, Α. Αντωνιάδου, Α. Αρμαγανίδης, Α. Μπάμιας, Σ. Παπαγεωργίου, Α. Τσαντές, Σ. Τσιόδρας) 
  • Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ο Ευαγγελισμός» (Σ. Ζακυνθινός, Α. Κοτανίδου, Μ. Παγώνη, Σ. Σαριδάκης)
  • Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (Χ. Γώγος)
  • Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» (Ν. Κουλούρης, Α. Κουτσούκου, Α. Πεφάνης) 
  • Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα» (Ε. Τέρπος, Χ.Ματσούκα, Μ.Α. Δημόπουλος)
  • Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Αγιος Σάββας» (Ε. Γρουζή)
  • Ινστιτούτο Παστέρ (Α. Μεντής)
  • Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Κ. Σταμούλης)

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάρκεια της μελέτης θα είναι 20 μήνες και το στοιχείο που θα επιβεβαιώσει την επιτυχία της θεραπείας θα είναι τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών στις τρεις εβδομάδες, στον ένα μήνα, και στους δύο μήνες από την ένταξη στη μελέτη. 

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
Tags:
COVID-19, πανδημία, Ελλάδα, Ντόναλντ Τραμπ, θεραπεία, αντισώματα, έλεγχοι, εξετάσεις, ιατρικές εξετάσεις, ΕΟΔΥ, κρούσματα, έρευνα, επιστημονική μελέτη, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK