06:19 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
0 01
Βρείτε μας

Η πανδημία «σιγοβράζει» τόνισε ο ομότιμος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας.

Η πανδημία «σιγοβράζει» τόνισε ο ομότιμος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας.

Πέρασαν έξι μήνες από τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος, σημείωσε, αφότου είχε αναφέρει τα σημερινά στοιχεία σε σχέση με την πανδημία.

Η εικόνα τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει αυξημένη δραστηριότητα, ανέφερε, δηλώνοντας πως καταγράφονται περί τα 200 κρούσματα ημερησίως. Οι διασωληνωμένοι, όπως είπε, είναι 20 το τελευταίο διάστημα.

Όπως τόνισε, η εικόνα που είχε διαμορφωθεί στις αρχές του Αυγούστου έδειχνε πως θα οδηγηθούμε σε περίπου 400 κρούσματα ημερησίως, τα μέτρα, ωστόσο, έδρασαν καταλυτικά.

«Η επιδημία εξακολουθεί να σιγοβράζει»

Προειδοποίησε πως «η επιδημία εξακολουθεί να σιγοβράζει, υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα που προκαλεί ανησυχία και απαιτεί επαγρύπνηση».

Ανέφερε πως ο ιός δεν μεταδίδεται ομοιόμορφα, αλλά ακολουθεί «δυναμική υπερμετάδοσης» και υπάρχουν πιθανότητες «επιδημικής έξαρσης» που μπορεί να ξεφύγουν.

Το δεύτερο κύμα, όπως είπε, είναι ηπιότερο του αναμενόμενου και στη «μάχη» ανάσχεσης της διασποράς παίζουν ρόλο τρία βασικά στοιχεία:

1.    Μάσκα

2.    Στοχευμένοι και μαζικοί έλεγχοι

3.    Πρωτόκολλα σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας

Οι νέοι

Ο  κ. Μαγιορκίνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διασπορά του ιού στους νέους, σημειώνοντας πως, παρότι νοσούν ηπιότερα, δεν είναι γνωστές οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ιού. Επίσης, σημείωσε, πως υπάρχει ο κίνδυνος να μεταδώσουν τον κορονοϊό σε ευπαθείς ομάδες.

Από τους εκδρομείς ζήτησε να αποφεύγουν την επαφή με ευπαθείς ομάδες για επτά με δέκα ημέρες.

Η περίπτωση επαναμόλυνσης

Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα για περίπτωση επαναμόλυνσης ασθενούς στο Χονγκ Κονγκ, τόνισε πως εάν επαληθευτεί δείχνει πως η «επαναμόλυνση δεν συνοδεύεται από βαρύτερη κλινική εικόνα».

Αυτό, επεσήμανε, δημιουργεί αισιοδοξία για το εμβόλιο, καθώς ακόμη και αν δεν οδηγήσει στην επιθυμητή ανοσία, τουλάχιστον οι ασθενείς δεν θα παρουσιάζουν βαριά εικόνα.

Πότε αναμένεται νέα αύξηση

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως στο τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να υπάρξει μία αυξητική τάση των κρουσμάτων καθώς θα αρχίσουν να πέφτουν οι θερμοκρασίες και οι πολίτες θα είναι περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους.

Σχετικά με μέτρα που ενδέχεται να υπάρξουν τότε, επανήλθε στη μάσκα κρίνοντας πως «με τη χρήση της θα πάμε καλά».

Τη χαρακτήρισε ως το «πιο αποτελεσματικό εργαλείο» και διευκρίνισε πως δεδομένου πως δεν θα πάμε σε νέο γενικό lockdown, είναι η καλύτερη εναλλακτική που έχουμε.

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
Tags:
Νίκος Χαρδαλιάς, Γκίκας Μαγιορκίνης, κρούσματα, Μέτρα, νέοι, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK