02:19 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Διπλωματικές πηγές εξηγούν τι σημαίνει πρακτικά η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στην περιοχή του Ιονίου Πελάγους.

Η Ελλάδα προχώρησε στην άσκηση του δικαιώματός της που της δίνει το διεθνές δίκαιο και συγκεκριμένα το άρθρο 3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων, μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

Έτσι επεκτείνεται σημαντικά, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, η επικράτεια στην οποία η Ελλάδα ασκεί κυριαρχία.

Τονίζουν δε πως η εν λόγω επέκταση συνεπάγεται και ταυτόχρονη επέκταση του υπερκείμενου εναερίου χώρου.

H επέκταση λαμβάνει χώρα σε συνέχεια της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στην οποία προέβη η Ελλάδα με την Ιταλία στις 9 Ιουνίου 2020 ενώ υπογραμμίζεται ότι δεν επηρεάζει την οριοθέτηση των εν λόγω θαλασσίων ζωνών. 

Ως προς την επέκταση αυτή, η Ελλάδα στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας που προωθεί με τις δύο γειτονικές της χώρες, ενημέρωσε εγκαίρως τις κυβερνήσεις Ιταλίας και Αλβανίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Να σημειωθεί πως η επέκταση των χωρικών υδάτων θα υλοποιηθεί με ψήφιση νόμου από το Κοινοβούλιο, θα προηγηθεί δε η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θα κλείσουν οι κόλποι και θα χαραχθούν ευθείες γραμμές βάσης στην περιοχή, σε εφαρμογή των σχετικών διατάξεων της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ακόμη υπογραμμίζουν ότι το κλείσιμο των κόλπων δημιουργεί στις συγκεκριμένες περιοχές, με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, «εσωτερικά ύδατα» όπου η κυριαρχία που ασκείται από τη χώρα είναι αντίστοιχη με εκείνη που ασκείται στο έδαφός της.

Υπενθυμίζουν δε πως συνεχίζει να ισχύει ο κανόνας της «αβλαβούς διέλευσης» των αλλοδαπών πλοίων από τα χωρικά ύδατα, ως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Η Ιταλία, όσο και η Αλβανία, χώρες συμβαλλόμενες και οι δύο στην UNCLOS, έχουν ήδη επεκτείνει τα χωρικά τους ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. 

Σημειώνεται πως από τα 168 κράτη μέρη της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας μόνο τρία δεν έχουν ακόμη επεκτείνει πλήρως τα χωρικά τους ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, ενώ και χώρες που δεν έχουν υπογράψει την UNCLOS (HΠΑ, Τουρκία σε διάφορες περιοχές) έχουν και αυτές επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια.

Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της χώρας να ασκεί τα δικαιώματα που της δίνει το διεθνές δίκαιο, αλλά και να επιδιώκει συναινέσεις με γειτονικές χώρες, να συνάπτει συμφωνίες μαζί τους για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, προάγοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και προωθώντας την ασφάλεια, την ευημερία και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής, τονίζουν διπλωματικές πηγές.

Tags:
Ιόνιο, Ελλάδα, χωρικά ύδατα, αιγιαλίτιδα ζώνη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK