21:07 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
0 01
Βρείτε μας

Έκτακτα μέτρα για τους οίκους ευγηρίας όλης της χώρας ανακοίνωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου. Τι αποφασίστηκε;

Δέσμη μέτρων, σε τρεις άξονες, για τη θωράκιση των οίκων ευγηρίας απέναντι στον κορονοϊό ανακοίνωσε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία τόνισε πως «κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η προστασία» των ηλικιωμένων και των εργαζομένων στις δομές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση.

1. Θα υπάρξει επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων λειτουργίας των δομών. Η γενική λειτουργία των γηροκομείων θα ορίζεται από τα εξής:

 • Νέες εισαγωγές υπό αυστηρές προϋποθέσεις.
 • Σύσταση ομάδων εργαζομένων που θα φροντίζουν συγκεκριμένους ηλικιωμένους.
 • Οι ηλικιωμένοι θα τρώνε στο δωμάτιό τους εάν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις στην τραπεζαρία.
 • Υποχρεωτικό εμβόλιο και για άλλες ασθένειες.
 • Το προσωπικό να μην εργάζεται σε πάνω από έναν οίκο ευγηρίας ή καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

2. Συστήνεται ειδικό πρωτόκολλο για την περίπτωση ύποπτου κρούσματος. Σε τέτοια περίπτωση θα υπάρχει υποχρεωτικός έλεγχος για το σύνολο του προσωπικού για περίοδο δύο εβδομάδων, ενώ σε περίπτωση που εντοπιστούν θετικά πολλά μέλη του προσωπικού, τότε θα αντικαθιστώνται από ειδικές λίστες ή κάποια ομάδα παρέμβασης. 

3. Καθιέρωση ειδικού ερωτηματολογίου για εργαζομένους, το οποίο θα συμπληρώνεται κάθε μέρα. Αυτό, όπως είπε η υφυπουργός, θα βοηθήσει πολύ στην περίπτωση που απαιτηθεί κάποια ιχνηλάτηση. Το μέτρο θα συνοδεύεται από:

 • αυστηρό έλεγχο όλου του προσωπικού
 • καθημερινή θερμομέτρηση
 • τεστ COVID-19
 • υποχρεωτικό τεστ σε όλους τους εργαζόμενους που επιστρέφουν από διακοπές

4. Θα υπάρξει κώδικας ασφαλούς συμπεριφοράς, ο οποίος θα προβλέπει την τήρηση των βασικών προφυλάξεων από πλευράς εργαζομένων, ακόμη και όταν βρίσκονται εκτός δομών. Επ' αυτού μίλησε για τη χρήση μάσκας σε κάθε δραστηριότητά τους.

5. Εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους εργαζομένους.

Ακόμη, η κα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στα μέτρα προστασίας γνωστοποιώντας πως η κυβέρνηση θα καλύψει το κόστος για τις μάσκες και τα γάντια που θα χρειαστούν. Όπως είπε, θα δοθούν σε 14.000 φιλοξενούμενους και 6.000 εργαζόμενους.

Δεύτερος άξονας

Παράλληλα, έκανε λόγο για εντατικοποίηση των ελέγχων για συμμόρφωση στους κανόνες από αρμόδια όργανα. Οι σχετικοί έλεγχοι θα διενεργούνται από τα αρμόδια όργανα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, του Ε.Ο.Δ.Υ., της Γενικής Γραμματείας Προστασίας του Πολίτη, τις Περιφέρειες και με κεντρικό συντονισμό από το υπουργείο Εργασίας. 

Τρίτος άξονας

Στον τρίτο, και τελευταίο, άξονα περιλαμβάνονται τα τεστ κατά προτεραιότητα. Πάνω σε αυτό εξήγησε πως θα δίνεται προτεραιότητα σε μονάδες υψηλού κινδύνου. «Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για την διασπορά του ιού, έχουμε ήδη σχεδιάσει πλάνο αυξημένων ελέγχων ανίχνευσης κορωνοϊού με μεθοδολογία που προτεραιοποιεί μονάδες υψηλού κινδύνου και η οποία θα προσαρμόζεται με κάθε νέο στοιχείο που αποκτούμε».

Το επιχειρησιακό επίπεδο

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, για την παρακολούθηση του σχεδίου των τριών αυτών αξόνων έχουν συσταθεί δύο συντονιστικές ομάδες:

1η Ομάδα: Η Επιτροπή Προστασίας Ευπαθών Ομάδων, η οποία απαρτίζεται από τους επικεφαλής των φορέων και συνεδριάζει εβδομαδιαία έχοντας τον κεντρικό συντονισμό:

 • των ελέγχων σε όλη την επικράτεια
 • της διάχυσης της επιδημιολογικά σημαντικής πληροφορίας

2η ομάδα: Η Επιτροπή Εποπτείας, στην οποία θα μετέχουν οι εκπρόσωποι των φορέων. Θα συγκεντρώνει πληροφορίες από όλες τις δομές της χώρας, μέσω του ερωτηματολογίου των εργαζομένων, ώστε να υπάρχει άμεση και καθολική αποτύπωση της κατάστασης ανά πάσα στιγμή.

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
Tags:
Δόμνα Μιχαηλίδου, μέτρα προστασίας, Μέτρα, κορονοϊός, Γηροκομείο Αθηνών, οίκος ευγηρίας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK