18:09 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 44
Βρείτε μας

Το τσιρλίντινγκ μπαίνει στα σχολεία με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, αλλά δεν έχει καμία σχέση με αυτό που βλέπουμε στα γήπεδα, όπως αναφέρει η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας.

Με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, το τσιρλίντινγκ μπαίνει στα σχολεία από τη νέα χρονιά που ξεκινάει τις επόμενες ημέρες, αφού δόθηκε άδεια εισόδου σε εκπροσώπους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τσιρλίντινγκ-Αθλητικού Ομαδικού Χορού (Ε.Ο.Τ.-Α.Ο.Χ.), ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν τον εν λόγω αθλητικό χορό.

Πολλοί απόρησαν για αυτή την κίνηση του Υπουργείου Παιδείας, ενώ κάποιοι έσπευσαν να σχολιάσουν πως θα αντικαταστήσει κάποια μαθήματα από τα παιδιά. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει.

Τσιρλίντινγκ στην Ελλάδα
© Φωτογραφία : helleniccheerleadingfederation.gr
Τσιρλίντινγκ στην Ελλάδα

«Η Ομοσπονδία έχει πάρει ειδική αθλητική αναγνώριση»

Το Υπουργείο Παιδείας έδωσε άδεια εισόδου για τα σχολεία στην ελληνική ομοσπονδία τσιρλίντινγκ και η Γενική Γραμματέας, Ευαγγελίου Κρητικού μίλησε στο Sputnik ξεκαθαρίζοντας κάποια πράγματα.

«Το κάθε άθλημα όταν εγκριθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και πάρει ειδική αθλητική αναγνώριση, όπως έγινε και με εμάς, του δίνει το δικαίωμα το Υπουργείο Υγείας να μπει στα σχολεία για να παρουσιάσει το άθλημα. Δηλαδή, πηγαίνει εκπρόσωπος στη Διευθύντρια-Διευθυντή του σχολείου και ζητάει την άδεια να μπει μέσα στο σχολείο την ώρα της γυμναστικής για να δείξει-ενημερώσει τα παιδιά για το άθλημα. Αυτό γίνεται χρόνια τώρα, με όλα τα αθλήματα» ανέφερε αρχικά η Ευαγγελία Κρητικού.

«Παραπληροφόρηση πως το τσιρλίντινγκ θα αντικαταστήσει μαθήματα»

Η Ελληνική Ομοσπονδία Τσιρλίντινγκ-Αθλητικού Ομαδικού Χορού (Ε.Ο.Τ-Α.Ο.Χ) και το άθλημα του τσιρλίντινγκ-αθλητικού ομαδικού χορού αναγνωρίστηκε επίσημα από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με απόφαση που λήφθηκε την Πέμπτη 30 Μαΐου 2019 και ανακοινώθηκε τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019.

«Το Υπουργείο έδωσε και σε εμάς την άδεια. Ήταν κάτι αναμενόμενο, αφού αναγνωριστήκαμε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Το τσιρλίντινγκ αναγνωρίστηκε ως ολυμπιακό άθλημα και περιμένουμε να μπει και στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Υπάρχει ένα πρόβλημα και αυτό είναι πως πάρα πολύς κόσμος και δημοσιογράφοι που δεν έχουν γνώση επί του αθλήματος να παραπληροφορούν και να δίνουν λάθος ερμηνείες. Έγραψαν το τσιρλίντινγκ πως θα αντικαταστήσει μαθήματα, όπως τα καλλιτεχνικά και άλλα. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο» επισημαίνει η Γενική Γραμματέας της Ομοσπονδίας.

Οι μαζορέτες των Redskins
© Φωτογραφία : Instagram / redskins.cheerleaders
Οι μαζορέτες των Redskins

«Άλλο το άθλημα και άλλο το entertainment show, διακοσμητικό το πομ πομ»

Όταν ακούς τσιρλίντινγκ το μυαλό σου πάει κατευθείαν στις εντυπωσιακές μαζορέτες που βλέπεις να εμφανίζονται στα τάιμ άουτ των γηπέδων του μπάσκετ, ή οποιουδήποτε άλλου αθλήματος. Όμως, οι μαζορέτες με τα πομ πομ δεν έχουν σχέση με το τσιρλίντινγκ που θα παρουσιαστεί στα ελληνικά σχολεία. 

«Έχουν μπερδέψει το άθλημα με το entertainment και αυτό είναι το βασικότερο πρόβλημα του αθλήματός μας και προσπαθούμε χρόνια να το εξηγήσουμε στον κόσμο. Άλλο το άθλημα και άλλο το entertainment show που βλέπετε σε ένα γήπεδο μπάσκετ ή οτιδήποτε άλλο. Εκεί οι κοπέλες παίρνουν το πομ πομ και το χρησιμοποιούν ως διακοσμητικό εργαλείο, για εμάς όμως το πομ είναι το όργανό μας και έχει τεχνική. Είναι σαν την μπάλα, την κορδέλα, το στεφάνι στη ρυθμική γυμναστική. Έχει τέτοια συσχέτιση όσον αφορά το άθλημα. Ο κόσμος έχει μπερδευτεί και κατά λάθος το μπερδεύει τώρα που μπήκε στην εγκύκλιο» τονίζει η κα Κρητικού που γνωρίζει πολύ καλά το τσιρλίντινγκ.

«Δεν κάνει διακρίσεις ως άθλημα και είναι για όλα τα παιδιά. Αγόρια και κορίτσια»

Είναι ένα άθλημα αναγνωρισμένο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αθλημάτων SPORTACCORD και από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Πανεπιστημιακού Αθλητισμού FISU. Το τσιρλίντινγκ είναι ένα καινούριο άθλημα για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά πολύ διαδεδομένο παγκοσμίως.

«Το άθλημα λέγεται τσιρλίντινγκ και έχει επτά αγωνίσματα. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι πως δεν έχει σωματότυπο. Δεν κάνει διακρίσεις και είναι για όλα τα παιδιά. Αγόρια και κορίτσια. Για τα αγόρια ταιριάζει το ακροβατικό τσιρλίντινγκ και το χιπ χοπ. Ξεκινάμε από τεσσάρων ετών και μπορεί να φτάσουμε μέχρι 30-35 ετών, εξαρτάται πόσο αντέχει το σώμα του καθενός» αναφέρει η Ευαγγελία Κρητικού.

Αγόρια κάνουν τσιρλίντινγκ
© Φωτογραφία : helleniccheerleadingfederation.gr
Αγόρια κάνουν τσιρλίντινγκ

«Μόνο παρουσίαση του τσιρλίντινγκ στους μαθητές»

Είναι ένα διασκεδαστικό και γεμάτο ενέργεια άθλημα που περιλαμβάνει γυμναστική και πολύ χορό. Σε αυτό, όπως είπε και παραπάνω η κυρία Κρητικού μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως ταλέντου και ικανοτήτων. Επικεντρώνεται στη διασκέδαση και στη δημιουργία φιλικών δεσμών μεταξύ των παιδιών, ώστε να καλλιεργείται το ομαδικό πνεύμα και η αυτοεκτίμηση των συμμετεχόντων. Επίσης, τo άθλημα χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: το Cheerleading και το Performance cheer.

«Στο σχολείο θα κάνουμε μόνο παρουσιάσεις. Θα πάμε στα παιδιά και θα τους εξηγήσουμε τι είναι αυτό το άθλημα. Ίσως γίνει και κάποια βιωματική εμπειρία. Δεν έχουν να κάνουν κάτι άλλο. Σε ένα σχολείο θα πάμε μια φορά, δεν θα πηγαίνουμε συστηματικά. Δεν θα κάνουμε μάθημα κάθε εβδομάδα. Δεν θα πάμε για μάθημα, μια φορά θα πάμε σε κάθε σχολείο και θα παρουσιάσουμε το άθλημα. Μετά θα πάμε σε άλλο σχολείο και πάει λέγοντας... Η επιλογή των σχολείων μπορεί να γίνει είτε από τα σχολεία, είτε από εμάς, είτε από το σωματείο της περιοχής. Ζητάς άδεια από τον Διευθυντή και αν την πάρεις, θα τηρήσεις το πρωτόκολλο και θα πάει μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι έχουν ονομαστικές άδειες για να κάνουν την παρουσίαση. Θα παρουσιάσουμε το άθλημα, θα τους εξηγήσουμε πώς γίνεται, θα τους δείξουμε λίγο πώς γίνεται. Στην ουσία να γνωρίσουν το άθλημα. Το τσιρλίντινγκ δεν μπαίνει στο σχολείο για να αντικαταστήσει κάποιο μάθημα» επισημαίνει.

«Οι μαθητές αν πρέπει να φοράνε μάσκα, τότε θα φοράνε»

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τσιρλίντινγκ 2020 παρά την πανδημία του κορονοϊού διεξήχθη κανονικά με αυστηρό πρωτόκολλο και με πρωτότυπο τρόπο. Ποιος ήταν αυτός; Πραγματοποιήθηκε On Tour από τις 18 έως τις 31 Ιουλίου 2020 σε Αθήνα, Κρήτη, Θεσσαλονίκη και Κέρκυρα προκειμένου να υπάρχει όσο το δυνατόν μικρότερη μετακίνηση αθλητών για τη συμμετοχή στους αγώνες. Δηλαδή έγινε με βιντεοσκόπηση σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, ώστε να μη χρειαστεί να μετακινηθούν οι αθλητές προς αποφυγή της διασποράς του ιού. 

Έτσι, οι ομάδες κρίθηκαν μέσω βίντεο, από διεθνείς πιστοποιημένους κριτές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και κάθε σωματείο, με προκαθορισμένο ραντεβού, είχε στη διάθεσή του το γήπεδο σε αποκλειστικότητα για προθέρμανση, πρόβα και βιντεοσκόπηση.

«Ο επόμενος στόχος μας είναι να κάνουμε σχολικούς αγώνες. Σιγά-σιγά θα μπει και στα πανεπιστήμια. Δεν θα πάμε τώρα εν μέσω της πανδημίας να το κάνουμε. Το χαρτί του Υπουργείου Υγείας είναι για έναν χρόνο. Δεν θα πάμε στην αρχή της σχολικής χρονιάς και ανάλογα της κατάστασης της COVID-19 θα πράξουμε. Τα παιδάκια, όπως κάνουν, όλα τα υπόλοιπα μαθήματα θα κάνουν και αυτό. Πρέπει να φοράνε μάσκα; Θα φοράνε μάσκα. Δεν θα χρειαστεί να κάνουν μάθημα, είναι ενημέρωση, και αν θέλουν τα παιδιά και βιωματική εμπειρία. Δηλαδή, να κάνουν λίγο να δουν πώς είναι. Θα τηρήσουμε κατά γράμμα το πρωτόκολλο» καταλήγει η Γενική γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τσιρλίντινγκ-Αθλητικού Ομαδικού Χορού (Ε.Ο.Τ-Α.Ο.Χ).

Tags:
χορός, γυμναστική, μαθητές, δημοτικό σχολείο, σχολείο, μάθημα, Υπουργείο Παιδείας, υπουργείο, μαζορέτα, τσιρλίντερ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK