19:15 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
0 14
Βρείτε μας

Κατά την ενημέρωση σχετικά με την πορεία του κορονοιού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι τα δεδομένα των τελευταίων ημερών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό, ανακοινώνοντας τόσο παράταση ήδη υφιστάμενων μέτρων όσο και νέα μέτρα σε μια σειρά από περιοχές.

Την εφαρμογή νέων ειδικών μέτρων σε Λέσβο, Ζάκυνθο και Ημαθία από το πρωί του Σαββάτου και παράταση των μέτρων προστασίας για 14 ημέρες ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας. 

Συγκεκριμένα για τις Π.Ε. Λέσβου, Ζακύνθου και Ημαθίας από τις 6:00 του Σαββάτου προβλέπονται τα εξής μέτρα:

 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
 • Απαγόρευση εκδηλώσεων και λοιπών συναθροίσεων (για τις ΠΕ Ζακύνθου και Λέσβου απαγόρευση συνάθροισης πολιτών άνω των εννέα ατόμων και για την ΠΕ Ημαθίας το ανώτατο όριο συνάθροισης ανέρχεται στα 50 άτομα).
 • Λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μέχρι τα μεσάνυχτα.
 • Από τέσσερα έως έξι άτομα αν είναι οικογένεια σε κάθε τραπέζι σε χώρους εστίασης.

Επιπλέον, λόγω αυξημένων ποσοστών θετικότητας από ταξιδιώτες που έρχονται από την Ισπανία διακόπτονται οι πτήσεις από Βαρκελώνη και γενικότερα από την περιοχή της Καταλονίας με έναρξη τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 31 Αυγούστου.

Επίσης, αναστέλλεται η υποχρέωση για τεστ πριν την επίσκεψη στην Ελλάδα για όσους έρχονται από την Ολλανδία λόγω βελτίωσης της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, παρατείνονται για άλλες 14 μέρες τα εξής μέτρα ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού:

 • Οι κανόνες που διέπουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εκτός των χώρων εστίασης για τους πελάτες και των γυμναστηρίων.
 • Μέτρα προστασίας σε παραλίες με τήρηση αποστάσεων.
 • Μέτρα προστασίας σε χώρους θρησκευτικής λατρείας και αναστολή θρησκευτικών πομπών καθώς και αναστολή πανηγυριών.
 • Αναστολή επισκεπτηρίων σε κλειστές δομές και νοσοκομεία καθώς και προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Επιπλέον:

 • Αναστολή λειτουργίας συγκεκριμένων επιχειρήσεων, όπως, για παράδειγμα, τα ΚΑΠΗ.
 • Τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε ΚΥΤ.
 • Έως 15/9 παρατείνεται ο δειγματοληπτικός έλεγχος εισερχομένων από το εξωτερικό.
 • Παρατείνεται η ισχύς των προϋποθέσεων εισόδου από τα χερσαία σύνορα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, εξετάζονται ενδελεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα της εκάστοτε περιοχής.

Χαρδαλιάς: Έμφαση στην ατομική ευθύνη

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Χαρδαλιάς στα «τρία επίπεδα» ευθύνης που αφορούν την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα. Όπως ανέφερε, οι ευθύνες μοιράζονται σε τρία επίπεδα: κρατική ευθύνη, κοινωνική και ατομική.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε η σημασία της ατομικής ευθύνης σχετικά με τη διασπορά του νέου ιού, αναφέροντας ως παράδειγμα μερικά περιστατικά που άτομα θετικά στον κορονοϊό δεν τήρησαν τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.

«Θα ήθελα να τονίσω για μία ακόμη φορά πόσο σημαντική είναι η ατομική ευθύνη για να βγούμε όλοι μαζί νικητές σε αυτό τον πόλεμο».

Καταληκτικά, ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι τα φαινόμενα ανευθυνότητας σε ατομικό επίπεδο είναι μεμονωμένα, ωστόσο είναι αρκετά, όπως είπε, για να προκαλέσουν εκθετική διασπορά του ιού και να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
Tags:
Νίκος Χαρδαλιάς, μέτρα προστασίας, ΕΟΔΥ, εισαγόμενα κρούσματα, κρούσματα, κρούσμα, πανδημία, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK