01:41 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Καυτό προβλέπεται το τριήμερο που ακολουθεί, με θερμοκρασίες που θα αγγίξουν ακόμα και τους 41 βαθμούς Κελσίου με εξασθένηση από την Τετάρτη.

Με θερμοκρασίες που σε ορισμένες περιοχές της χώρας θα ξεπεράσουν ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου, θα μας αποχαιρετήσει ο Αύγουστος και το καλοκαίρι, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.

Ωστόσο, ακόμα πιο επιβαρυντικό όπως επισημαίνουν, θα είναι και το χαρακτηριστικό της υγρασίας, που θα κάνει την ατμόσφαιρα ακόμα πιο αποπνικτική.

Έτσι, σήμερα Κυριακή η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 39 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά της χώρας, ενώ στα νησιά η θερμοκρασία θα φτάσει τους 37 βαθμούς.

Τη Δευτέρα όμως, ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει ακόμα ψηλότερα, αφού λόγω της εξασθένησης των ανέμων, η θερομοκρασία θα αγγίξει ακόμα και τους 41 βαθμούς με την υγρασία να επιβαρύνει τη δυσφορία του καύσωνα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, καύσωνα θα έχουμε και την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου, με τις υψηλές θερμοκρασίες να αρχίσουν να υποχωρούν από την Τετάρτη και ύστερα.

Οδηγίες από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

Προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, μέσω ανακοίνωσής του, έδωσε οδηγίες ώστε οι πολίτες να λάβουν προληπτικά μέτρα και να μην επηρεαστούν από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Έτσι, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο, θα πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο ή γενικά κάλυμμα κεφαλής. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.
  • Αποφυγή κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.
  • 'Αφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.
  • Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
  • Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.
  • Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β' αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους, προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.
  • Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί, καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.
  • Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία.
  • Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν στο σπίτι τους.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού είναι τα βρέφη, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι υπερήλικες καθώς και οι εργάτες, οι αγρότες και όποιος αισθανθεί την παραμικρή αδιαθεσία, όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λ.π. θα πρέπει να έρθουν αμέσως σε επικοινωνία με τον γιατρό τους ή με τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Tags:
ευπαθείς ομάδες, καύσωνας, υψηλές θερμοκρασίες, θερμοκρασία, Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK