01:43 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των ειδικών με τους φορείς του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να ληφθούν αποφάσεις αύριο, Τρίτη, για τη σχολική χρονιά.

Το μεσημέρι της σημερινής ημέρας, Δευτέρα 31 Αυγούστου, είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών και εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας αλλά και άλλων φορέων, προκειμένου να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, όσον αφορά στον κορονοϊό και να τεθούν επί τάπητος οι προτάσεις για το άνοιγμα των σχολείων.

Όπως δήλωσε άλλωστε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, «είμαστε καθόλα έτοιμοι για το άνοιγμα των σχολείων, ακόμα και για τις 7 Σεπτεμβρίου, όπως είχαμε προγραμματίσει».

Η επιστροφή των εκδρομέων – Η ψυχολογία των παιδιών

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, θα ληφθούν και αποφάσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν επισήμως αύριο, Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου, για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Όποια και αν είναι η ημερομηνία ωστόσο, όπως έχει δηλώσει η κα Κεραμέως «όλα είναι έτοιμα για να ανοίξουν τα σχολεία όποτε αποφασιστεί, καθώς έχουν γίνει προσλήψεις εκπαιδευτικών νωρίτερα από ποτέ, τα βιβλία είναι στη θέση τους, ενώ ήδη έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον κορονοϊό».

Η υπουργός επεσήμανε επίσης πως «θα σταθμίσουμε την παράμετρο της επιστροφής των εκδρομέων του Αυγούστου, ώστε να έχουν περιοριστεί οι μετακινήσεις των ασυμπτωματικών, οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα».

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που υπογράμμισε η υπουργός, είναι αυτό που αφορά στην ψυχολογία των παιδιών, αφού, όπως εξήγησε, «είναι μεγίστης σημασίας να βρεθούν τα παιδιά και πάλι στο σχολικό τους περιβάλλον».

Για τον συγκεκριμένο παράγοντα άλλωστε, αυτόν της ψυχολογικής επίδρασης που έχει το σχολικό περιβάλλον στην καθημερινότητα των παιδιών, έχουν μιλήσει και πολλοί ειδικοί κατά τη διάρκεια συζητήσεων που πραγματοποιούνται για τη λειτουργία των σχολείων.

Η χρήση μάσκας

Όσον αφορά στη χρήση μάσκας, ύστερα από τον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας και τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, η υπουργός ήταν κατηγορηματική.

«Η απόφαση για υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε καιρό πανδημίας είναι σαν την αυτονόητη υποχρέωση τα παιδιά μας να φοράνε ζώνη στο αυτοκίνητο ή να κάθονται σε ειδικό κάθισμα, σαν την αυτονόητη υποχρέωση να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας. Ασπίδα προστασίας για τα παιδιά μας και για τους γύρω μας» έχει δηλώσει χαρακτηριστικά.

Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων η κα Κεραμέως: «έχουμε χρέος τα παιδιά μας να είναι στο σχολείο με τα καλύτερα δυνατά μέτρα προστασίας που μας υποδεικνύουν οι ειδικοί, όπως άλλωστε συμβαίνει αυτή τη στιγμή και στις περισσότερες προηγμένες χώρες του κόσμου».

Το ενδεχόμενο εκ νέου διακοπής της σχολικής χρονιάς

Ανεξαρτήτως της ημερομηνίας που θα ξεκινήσει η λειτουργία των σχολείων, αυτό που επισημαίνουν αρμόδιοι του Υπουργείου Παιδείας αλλά και λοιμωξιολόγοι, είναι το γεγονός πως αν υπάρξει επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, το ενδεχόμενο να διακοπεί η λειτουργία των μαθημάτων ακόμα και στη μέση της σχολικής χρονιάς είναι πάντα ανοιχτό.

Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί από το αν θα υπάρξει αύξηση, σταθεροποίηση ή μείωση στους αριθμούς των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα. Αυτό που ανησυχεί πάντως προς το παρόν τους αρμόδιους, είναι το γεγονός πως υπάρχουν ακόμα παραθεριστές και ταξιδιώτες που δεν έχουν επιστρέψει από τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Όσο για τους επερχόμενους μήνες, οι παράγοντες που θα παίξουν σημαντικό ρόλο είναι πολλοί και για αυτό τον λόγο εξετάζεται κάθε πιθανότητα, μαζί με τις λύσεις που θα υπάρχουν διαθέσιμες για κάθε σενάριο.

Tags:
COVID-19, κρούσματα, εκδρομείς, μέτρα προστασίας, Νίκη Κεραμέως, Υπουργείο Παιδείας, άνοιγμα σχολείων, κλειστά σχολεία, σχολείο, σχολεία, μάσκα προστασίας, μάσκα, κορονοϊός, μαθητής, μαθητές
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK