15:46 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η φωτιά που ξέσπασε χτες στις Μυκήνες πέρασε μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο. Ευτυχώς, δεν προκλήθηκαν ζημιές σε αρχαιότητες.

Μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο στις Μυκήνες πέρασε η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής, κοντά στον τάφο του Αγαμέμνονα. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που κατόρθωσαν το βράδυ της ίδιας ημέρας να σβήσουν τις φλόγες.

Ευτυχώς, οι φλόγες δεν απείλησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο στις Μυκήνες, όπως ανέφερε το Υπουργείο Πολιτισμού, ανακοινώνοντας ποια σημεία έμειναν ανέπαφα από την πυρκαγιά, αλλά και ποιες περιοχές επλήγησαν.

Πώς ξεκίνησε η φωτιά στις Μυκήνες

Η φωτιά στις Μυκήνες εκδηλώθηκε αρχικά απέναντι από τον Τάφο του Αγαμέμνονα κατευθυνόμενη σε παρακείμενη ρεματιά, με τον άνεμο να την σπρώχνει προς Προσύμνη, όπως μετέδωσε το anagnostis.org.

Ωστόσο, στη συνέχεια, οι φλόγες εξαπλώθηκαν ανεξέλεγκτα.

Άμεσα δόθηκε εντολή εκκένωσης του αρχαιολογικού χώρου, η οποία ολοκληρώθηκε κανονικά.

Ακολούθησε πολύωρη μάχη με τις φλόγες, μέχρι οι πυροσβεστικές δυνάμεις να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

Παρόλα αυτά και για κάθε ενδεχόμενο, στην περιοχή παρέμειναν όλο το βράδυ ισχυρές δυνάμεις με 56 πυροσβέστες, με δύο πεζοπόρα τμήματα και 17 οχήματα.

Ποιες περιοχές επλήγησαν στον αρχαιολογικό χώρο στις Μυκήνες

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού, οι περιοχές που επλήγησαν στον αρχαιολογικό χώρο στις Μυκήνες είναι οι εξής:

  • Η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου
  • Οι Βόρειες Αποθήκες
  • Η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου
  • Η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ Συνοικία
  • Η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών
«Όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και κατασβηστεί το μέτωπο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή των όμορων λόφων Προφήτη Ηλία και Σάρας και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων θα προβεί σε ακριβή εκτίμηση των συνεπειών της σημερινής πυρκαγιάς» διευκρίνισε.

Το Υπουργείο τόνισε πάντως ότι η πυρκαγιά δεν προξένησε ζημιές στις αρχαιότητες, «όσον αυτό είναι δυνατό να διαγνωσθεί από τη μέχρι στιγμής δυνατότητα πρόσβασης στα πληγέντα τμήματα του αρχαιολογικού».

Το γεγονός αποδίδεται στη ριζική αποψίλωση του χώρου που είχε ήδη γίνει από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδος εντός και εκτός των τειχών της μυκηναϊκής ακρόπολης.

Αναλυτικά, όπως τονίζεται, από τη φωτιά δεν επλήγησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, η κεντρική είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο (εκδοτήρια), η κεντρική είσοδος στην Ακρόπολη των Μυκηνών (Πύλη Λεόντων), ο Ταφικός Κύκλος Α, τα μνημεία στην βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, καθώς και τα κυκλώπεια τείχη.

«Ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο Μυκηνών θα φυλάσσονται με μέριμνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και με τη σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί περίπτωση αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς» επισημαίνει, επίσης, το Υπουργείο.
Φωτιά στις Μυκήνες
© Φωτογραφία : anagnostis.org
Φωτιά στις Μυκήνες

Αυτοψία Μενδώνη στις Μυκήνες

Το πρωί της Δευτέρας, στον αρχαιολογικό χώρο στις Μυκήνες βρέθηκε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η ίδια τόνισε ότι η ζημιά στον αρχαιολογικό χώρο ήταν η λιγότερη δυνατή.

«Η ζημιά στον αρχαιολογικό χώρο ήταν η λιγότερη δυνατή καθώς δούλεψε η πρόληψη και το γεγονός ότι ήταν απολύτως αποψιλωμένος ο χώρος και δεν υπήρχε καύσιμη ύλη που θα δημιουργούσε θερμικά φορτία τα οποία θα επιβάρυναν και θα δημιουργούσαν προβλήματα στους δομικούς λίθους των μνημείων» δήλωσε η κα Μενδώνη, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Όπως είπε, το μουσείο στις Μυκήνες θα ανοίξει γρήγορα, καθώς τώρα είναι κλειστό για προληπτικούς λόγους.

Tags:
Λίνα Μενδώνη, πυρκαγιά, μουσείο, αρχαιολογικός χώρος, Μυκήνες, φωτιά
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK