14:45 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
0 01
Βρείτε μας

«Η Πύλη των Λεόντων, τα πολύ σημαντικά μνημεία του Ταφικού Περιβόλου, τα Κυκλώπεια Τείχη δεν τα άγγιξε η φωτιά» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού.

«Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών υπέστη μικρές απώλειες. Το μουσείο δεν κινδύνευσε καθόλου, η Πύλη των Λεόντων, τα πολύ σημαντικά μνημεία του Ταφικού Περιβόλου, τα Κυκλώπεια Τείχη δεν τα άγγιξε η φωτιά» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για τη φωτιά στις Μυκήνες.

Όπως επισήμανε η υπουργός, η πυρκαγιά ξεκίνησε από μια κοντινή χορτολιβαδική έκταση και επειδή υπήρχε ισχυρός αέρας, πέρασε μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, όπου η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας είχε κάνει εξαιρετικά συστηματική αποψίλωση, άρα δεν υπήρχε καύσιμη ύλη.

Σύμφωνα με την υπουργό, διενεργήθηκε από την ίδια αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και στη συνέχεια μια διευρυμένη σύσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιακών παραγόντων. 

«Το πολύ σημαντικό ήταν ότι, καθώς δεν υπήρχε καύσιμη ύλη, δεν αναπτύχθηκαν θερμικά φορτία τέτοια τα οποία θα δημιουργούσαν πρόβλημα στο δομικό υλικό των μνημείων. Αυτά τα οποία ακούστηκαν ότι "κινδύνευσαν οι Μυκήνες να ασβεστοποιηθούν" ή πως οι "Μυκήνες καταστράφηκαν ολοσχερώς" είναι απολύτως αναληθή. Αυτό το οποίο συνέβη είναι να δημιουργηθούν νησίδες καμένων χόρτων -χιλιοστών πάνω από το έδαφος- και εδάφους και φυσικά ο καπνός να έχει μαυρίσει ορισμένους τοίχους από τα μνημεία, ακριβώς επειδή από εκεί πέρασε η φωτιά. Είναι αισθητικό το πρόβλημα και όχι ουσιαστικό. Οι αρχαιότητες δεν έπαθαν την παραμικρή μη αναστρέψιμη απώλεια ή ζημία. Το αισθητικό μέρος το έχει ήδη αναλάβει η αρμόδια ΕΦΑ Αργολίδας από σήμερα. 'Άλλωστε, απόδειξη ότι ο αρχαιολογικός χώρος δεν υπέστη ζημίες, είναι το γεγονός ότι από σήμερα για κάποιον ο οποίος θα είναι εκεί είναι ανοικτός και σε κάθε περίπτωση και ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο λειτουργούν κανονικά από αύριο το πρωί» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού.

Σε ερώτηση για την πυρασφάλεια του χώρου και αν λειτούργησε κανονικά, η κα Μενδώνη σχολίασε ότι σύστημα πυρασφάλειας υπάρχει στον αρχαιολογικό χώρο.

«Υπάρχουν δεξαμενές μεγάλες με δεκάδες τόνους νερού και υπάρχει και το σύστημα τις οποίες τις συνδέει. Δεν χρειάστηκε να λειτουργήσουν, διότι αντέδρασε αμέσως η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Επομένως η παρέμβαση ήταν πολύ πιο άμεση και πολύ πιο δυναμική και κυρίως επενέβησαν σε πολύ σύντομο χρόνο τα εναέρια μέσα: δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο. Οι δεξαμενές ήταν γεμάτες, παραμένουν γεμάτες, απλώς η παρέμβαση των εναέριων μέσων και των πυροσβεστών ήταν άμεση και δεν υπήρξε λόγος ενεργοποίησης του συστήματος των δεξαμενών του αρχαιολογικού χώρου» υπογράμμισε η υπουργός.

«Απώλειες του μνημειακού αποθέματος δεν υπήρξαν. Το μόνο που μπορεί να πει κανείς ότι συνέβη είναι πως σε 4 τ.μ. τοίχο όπου είχε υπάρξει από τις προηγούμενες δεκαετίες αναστηλωτική παρέμβαση και είχαν χρησιμοποιηθεί εύφλεκτα υλικά, όπως φελιζόλ, τα υλικά αυτά εξαερώθηκαν. Αυτή είναι η πραγματική ζημία στο αναστηλωμένο τμήμα και είναι προφανές ότι τις επόμενες πολύ λίγες μέρες θα αποκατασταθεί απολύτως» σχολίασε.
Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
Tags:
πυρκαγιά, φωτιά, Υπουργείο Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, Μυκήνες
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK