21:05 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Νέο πλαίσιο επιλογής των διοικήσεων του δημόσιου τομέα θα ισχύσει από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με εισήγηση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Από τον Οκτώβριο θα ισχύσουν οι αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο επιλογής των διοικήσεων του δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε στις βασικές κατευθύνσεις του νέου πλαισίου, τη διαδικασία επιλογής των νέων διοικήσεων, τη θητεία και, τέλος, το χρονοδιάγραμμα.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνονται οι προϋποθέσεις για τη θεσμική επανεκκίνηση της δημόσιας διοίκησης στην κατεύθυνση εδραίωσης μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Θα θεσπιστεί ένα σύγχρονο πλαίσιο επιλογής των διοικήσεων των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, προκειμένου να διασφαλισθεί η ουσιαστική τήρηση των συνταγματικών αρχών της ισότητας και της αξιοκρατίας, σε εναρμόνιση προς τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές και χωρίς να παραβλάπτεται η αρμοδιότητα του οικείου υπουργού για την τελική επιλογή.

Η παρούσα ρύθμιση αποτελεί εξάλλου καίρια συμπλήρωση της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για το επιτελικό κράτος.

Συγκεκριμένα, η αποσύνδεση της κυβέρνησης από τη Διοίκηση, μέσω της αναγνώρισης κρίσιμων αρμοδιοτήτων στους γενικούς διευθυντές και τους υπηρεσιακούς γραμματείς των υπουργείων συμπληρώνεται τώρα με την πρόβλεψη μιας αξιοκρατικής διαδικασίας επιλογής των διοικήσεων των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνονται οι προϋποθέσεις για τη θεσμική επανεκκίνηση της δημόσιας διοίκησης που θα συντείνει, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, τόσο στην εδραίωση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις όσο και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Η διαμόρφωση της διαδικασίας έχει στηριχθεί κατά βάση στη διαδικασία επιλογής των υπηρεσιακών γραμματέων των υπουργείων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4622/2019.

Η διαδικασία επιλογής

  • Αποκλείονται εκ των προτέρων από τη διαδικασία επιλογής όσοι δεν μπορούν να διορισθούν ως δημόσιοι υπάλληλοι σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα.
  • Η επιλογή γίνεται βάσει ελάχιστων απαιτούμενων προσόντων συμμετοχής, χωρίς να αναγνωρίζεται εκ των προτέρων προτεραιότητα σε υποψηφίους με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως στους προερχόμενους από το δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.
  • Η προεπιλογή γίνεται από ειδική πενταμελή επιτροπή επιλογής στελεχών του Δημοσίου που αποτελείται από έναν αντιπρόεδρο ή σύμβουλο του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού ως πρόεδρο, έναν νομικό σύμβουλο του κράτους, τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, τον γενικό γραμματέα Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης και τον γενικό γραμματέα Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών. Η επιτροπή συντάσσει κατάλογο των τριών επικρατέστερων υποψηφίων.
  • Η μοριοδότηση γίνεται βάσει τριών ομάδων κριτηρίων: εκπαιδευτικών, εμπειρίας και δομημένης συνέντευξης, τα οποία και μοριοδοτούνται σύμφωνα με τις ειδικότερες προβλέψεις της διάταξης.

Επίσης:

  • Η τελική επιλογή γίνεται με απόφαση του οικείου υπουργού, μεταξύ των τριών υποψηφίων του πιο πάνω καταλόγου.
  • Η θητεία είναι συγκεκριμένη, άπαξ ανανεώσιμη και με επακριβή οριοθέτηση των περιπτώσεων εκείνων υπό τις οποίες είναι δυνατή η πρόωρη λήξη της.
  • Η εισήγηση Γεραπετρίτη έκλεισε με το χρονοδιάγραμμα: σύμφωνα με αυτό, η ρύθμιση εντάσσεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την ιθαγένεια, νομοσχέδιο που θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση ως τις 10 Σεπτεμβρίου. Το νομοσχέδιο θα ψηφισθεί μέσα στον Σεπτέμβριο, ενώ η έναρξη εφαρμογής για τις θέσεις που κενώνονται, τοποθετείται την 1η Οκτωβρίου.
Tags:
Δημόσιο, Γιώργος Γεραπετρίτης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK