04:12 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στις 16:00 θα ανακοινωθούν σήμερα οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την έναρξη της σχολικής χρονιάς και για τα μέτρα προστασίας που θα ληφθούν.

Οι αποφάσεις που έχουν λάβει οι επίσημοι φορείς της Πολιτείας σε συνεργασία με την ειδική επιτροπή των Λοιμωξιολόγων όσον αφορά την έναρξη της σχολικής χρονιάς καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν τα σχολεία, με τη σκιά της πανδημίας του κορονοϊού να πλανάται βαριά πάνω από την Ελλάδα αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, θα ανακοινωθούν σήμερα, Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Η ανακοίνωση των αποφάσεων θα γίνει μέσω κοινής συνέντευξης Τύπου, που θα πραγματοποιηθεί στις 16:00 και στην οποία θα συμμετάσχουν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Τα σενάρια και οι αποφάσεις

Τα επικρατέστερα σενάρια για την έναρξη της σχολικής χρονιάς ήταν δύο, με το πρώτο να προβλέπει άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου, το οποίο είχε ανακοινωθεί και από την ίδια υπουργό Παιδείας.

Ωστόσο, οι αυξημένοι αριθμοί των κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών και ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προτείνει η έναρξη της σχολικής χρονιάς να πραγματοποιηθεί μία εβδομάδα αργότερα, στις 14 Σεπτεμβρίου.

Το σκεπτικό πίσω από την πρόταση του πρωθυπουργού, βασίζεται στο ότι πολλοί μαθητές θα βρίσκονταν ουσιαστικά από τις καλοκαιρινές διακοπές τους στα θρανία, στην περίπτωση που τα σχολεία άνοιγαν στις 7 Σεπτεμβρίου.

Με την παράταση της μίας εβδομάδας, η οποία από τη σημερινή ημέρα απέχει 14 24ωρα, δίνεται η δυνατότητα τόσο στους μαθητές όσο και στους εκπαιδευτικούς να έχουν στη διάθεσή τους χρόνο, προκειμένου να διαπιστώσουν αν έχουν νοσήσει κατά τη διάρκεια των διακοπών και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Με την πάροδο των 14ων ημερών, δίνεται το χρονικό παράθυρο ακόμα και στους ασυμπτωματικούς φορείς του ιού, να απαλλαγούν από το ιικό φορτίο.

Όπως είχε δηλώσει πριν από λίγα 24ωρα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως: «Όλα είναι έτοιμα για να ανοίξουν τα σχολεία όποτε αποφασιστεί, καθώς έχουν γίνει προσλήψεις εκπαιδευτικών νωρίτερα από ποτέ, τα βιβλία είναι στη θέση τους, ενώ ήδη έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον κορονοϊό».

Η χρήση μάσκας – Υποχρεωτική και δωρεάν

Όσον αφορά στα μέτρα προστασίας, η χρήση μάσκας αποτελεί το πιο απαραίτητο μέτρο, στοιχείο που έχει επισημάνει σε εισηγήσεις της η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Έτσι λοιπόν, η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική, τόσο από τους μαθητές όσο και από το εκπαιδευτικό και υπόλοιπο προσωπικό των σχολείων, με τη Νίκη Κεραμέως να έχει δηλώσει με κατηγορηματικό τρόπο: «Η απόφαση για υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε καιρό πανδημίας είναι σαν την αυτονόητη υποχρέωση τα παιδιά μας να φοράνε ζώνη στο αυτοκίνητο ή να κάθονται σε ειδικό κάθισμα, σαν την αυτονόητη υποχρέωση να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας. Ασπίδα προστασίας για τα παιδιά μας και για τους γύρω μας».

Για την παροχή μασκών, υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη χρηματοδότηση της δωρεάν χορήγησης στη δημόσια αλλά και στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος σε τηλεοπτικό σταθμό: «Είναι θέμα δημόσιας υγείας. Όλοι οι πολίτες φορολογούνται σε οποιοδήποτε σχολείο κι αν πηγαίνουν τα παιδιά τους και όλοι πρέπει να έχουν δικαίωμα σε αυτό, όταν μιλάμε για τη δημόσια υγεία. Και το ίδιο ισχύει για τους εκπαιδευτικούς».
Tags:
Τάκης Θεοδωρικάκος, Στέλιος Πέτσας, μάσκα προστασίας, μάσκα, μέτρα προστασίας, κορονοϊός, Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, Κυριάκος Μητσοτάκης, μαθητές, σχολική χρονιά, σχολεία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK