22:46 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Αυξάνονται τα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων ακόμα και από τις τρυφερές ηλικίες του δημοτικού σχολείου, όπως είπε στο Sputnik η Εισαγγελέας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης. Η αντιμετώπιση του φαινομένου έγκειται στην οικογένεια, το σχολείο και την κοινότητα όπως λένε οι ειδικοί.

Μια 13χρονη στη Λαμία έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τρεις ανήλικες 17 ετών, σύμφωνα με την καταγγελία της. Ένας 17χρονος, όπως κατήγγειλε σήμερα το πρωί στην τηλεόραση η μητέρα του, ξυλοκοπήθηκε άγρια από άλλους ανήλικους στο Γαλάτσι. Και τα δύο παιδιά κατέληξαν σε νοσοκομεία.

Τα δύο περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας και συνέβησαν με διαφορά λίγων ημερών μεταξύ τους είναι η κορυφή του «παγόβουνου» στο ανησυχητικό φαινόμενο της βίας μεταξύ ανηλίκων.

Για αύξηση των περιστατικών βίας μεταξύ ανηλίκων, ακόμα και από τις ηλικίες που τα παιδιά πηγαίνουν στο δημοτικό σχολείο, έκανε λόγο στο Sputnik η Εισαγγελέας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης την οποία συναντήσαμε στο γραφείο της στο ισόγειο του Δικαστικού Μεγάρου. Μάλιστα, επισήμανε ότι τα περιστατικά αυξάνονται όταν λειτουργούν τα σχολεία.

Οι περισσότερες περιπτώσεις που καταλήγουν στο γραφείο της διευθετούνται εντός αυτού και δεν προχωρούν περαιτέρω στη Δικαιοσύνη, εκτός «εάν οι γονείς καταθέσουν και κρατήσουν τη μήνυση».

«Υπάρχει αύξηση στα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων. Σε εμάς έρχονται είτε μετά από καταγγελία των γονιών είτε σπανιότερα από το σχολείο. Το πιο συνηθισμένο είναι οι γονείς που έρχονται και διαμαρτύρονται. Μετά θα καλέσουμε εδώ όλους τους εμπλεκόμενους, δηλαδή το παιδί που έκανε την πράξη και τους γονείς του, και αν διαπιστώσουμε ότι υπάρχει κάτι βαθύτερο στην οικογένεια, μπορεί να κάνουμε κοινωνική έρευνα» εξήγησε η Εισαγγελέας, διευκρινίζοντας ότι η υπηρεσία της -όπως και οι άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες (κοινωνικοί λειτουργοί)- θα ασχοληθούν τόσο με το θύμα όσο και με τον θύτη. «Και ο θύτης παιδί είναι» είπε χαρακτηριστικά.

Γιατί ένα παιδί ασκεί βία;

Η Εισαγγελέας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης τόνισε ότι μεταξύ των αιτιών που ένα παιδί ασκεί βία, συνήθως έχει σχέση με την απουσία των γονέων από τη ζωή του λέγοντας ότι «κάποιος έχει σωστά πει ότι αυτό έχει σχέση με το πόσο πυκνογραφημένο είναι το απουσιολόγιο των γονέων».

Επίσης, σημαντικό παράγοντα στην αύξηση των περιστατικών βίας μεταξύ των ανηλίκων θεωρεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου τα παιδιά κάνουν ομάδες και εύκολα μπορεί μέσα σε αυτές να στοχοποιηθούν κάποια άλλα. «Χρειάζεται οι γονείς να επιβλέπουν τα παιδιά στο διαδίκτυο» τόνισε η Εισαγγελέας.

Στο διαδίκτυο και στην ανεξέλεγκτη χρήση του από τους ανήλικους ως μία από τις αιτίες της αύξησης του φαινομένου της βίας αναφέρθηκε μιλώντας στο Sputnik και η ψυχολόγος Πηνελόπη Μελίδου, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι το φαινόμενο είναι «τέσσερις φορές πιο συχνή εμφάνιση των περιστατικών στα αγόρια».

«Βλέπουμε ότι αυξάνονται τα περιστατικά και επίσης αλλάζουν και οι μορφές της βίας. Δηλαδή παλαιότερα δεν υπήρχε τόσο πολύ ο διαδικτυακός εκφοβισμός, γιατί δεν είχαμε τόση μεγάλη ενασχόληση με το διαδίκτυο και τώρα βλέπουμε ότι υπάρχει και αυτή η μορφή, η οποία μπορεί να ενισχύσει και τη φυσική βία» είπε η κα Μελίδου.

Ο τρόπος αντιμετώπισης της βίας (λεκτική, ψυχική και σωματική) μεταξύ ανηλίκων, σύμφωνα με την ψυχολόγο, εκτός από το να συμβουλευτούν έναν ειδικό οι γονείς και τα παιδιά για «ολιστική αντιμετώπιση» του φαινομένου, προϋποθέτει την εμπλοκή όλων των παραγόντων δηλαδή της κοινότητας, του σχολείου και της οικογένειας.

Tags:
Θεσσαλονίκη, ανήλικοι, παιδιά, εισαγγελέας, βία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK