13:20 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Αποκαλυπτική ως προς την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας είναι η 13η Έκθεση του Παρατηρητηρίου για την COVID-19 που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ανησυχία προκαλεί η μέση ηλικία των διασωληνωμένων αλλά και οι νεότερες ηλικίες των καταγεγραμμένων κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα.

«O μεγάλος αριθμός κρουσμάτων συνεχίζει να προέρχεται από χαλάρωση της προσήλωσης σε συμπεριφορές κοινωνικής απόστασης» αναφέρει η 13η Έκθεση προόδου για τη νόσο COVID-19.

Πάντως, επισημαίνεται πως υπάρχει μια σταθεροποίηση ίσως λόγω της λήψης μέτρων για τη χρήση της μάσκας, αλλά και στους ενισχυμένους περιορισμούς που ελήφθησαν σε περιοχές με έξαρση.

«Ωστόσο, η παρούσα κατάσταση συνεχίζει να απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση, διότι η επιδημία ενδεχομένως να παρουσιάσει αυξητική τάση στο μέλλον» υπογραμμίζεται.

Διασπορά στις μικρότερες ηλικίες

Το στοιχείο που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία από την έκθεση είναι η εκτεταμένη διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες.

«Αυτό απεικονίζεται, τόσο στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών όσο και από τη συρροή διασωληνωμένων βαρέων περιστατικών σε σχετικά νεαρές ηλικιακές ομάδες. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων κρουσμάτων είναι τα 39 έτη», ενώ προσθέτει πως «τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεότερες ηλικίες και ασυμπτωματικούς ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς. Ωστόσο, παρατηρείται αύξηση στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας συγκριτικά με την προηγούμενη έκθεση, σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ (23% πληρότητα)».

Παράλληλα, σύμφωνα με τα διαγνωστικά τεστ σε όλη την επικράτεια, ποσοστό 10%-12% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα και τα περισσότερα στην Αττική.

Επίσης, οι ασθενείς στις ΜΕΘ αυξήθηκαν σε 38 από 31, ενώ ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σε 4.

Στο 0,72 το Rt

Σύμφωνα με τα διεθνή διαθέσιμα δεδομένα, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση στον δείκτη θανάτων λόγω COVID ανά 1 εκατ. κατοίκους (111η θέση/26 θάνατοι ανά 1 εκατ. κατοίκους), όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 113,7 θάνατοι ανά 1 εκατ. κατοίκους.

«Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 24 από 28 ημέρες, ενώ των θανάτων ανήλθε στις 125 από 123 ημέρες. Σημειώθηκε επομένως επιτάχυνση στα κρούσματα και σχετική επιβράδυνση στους θανάτους, αναφορικά με την προηγούμενη έκθεση. Με βάση τις παραπάνω τάσεις, το Rt εκτιμάται σε 0,72».

Ακόμη, κινητικότητα του πληθυσμού έχει αυξηθεί σε όλο το φάσμα της κοινωνικής δραστηριότητας σε σχέση με τον Απρίλιο.

Tags:
Ελλάδα, πανδημία, ΜΕΘ, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK