16:47 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
0 04
Βρείτε μας

Η Ευρώπη και η Ελλάδα γνωρίζουν ένα είδος δεύτερου κύματος κορονοϊού, όπως τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος κατά την ενημέρωση για την πορεία του νέου ιού.

Με την ανακοίνωση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα ξεκίνησε την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της νόσου στη χώρα, ο καθηγητής Ιατρικής, Χαράλαμπος Γώγος, σήμερα, Παρασκευή.

«Είναι φανερό ότι η πανδημία συνεχίζεται με μια μεγάλη, παγκόσμια διασπορά. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ούτε το μέγεθος ούτε την επίδρασή της» δήλωσε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε «πολλά δυσάρεστα στοιχεία παγκοσμίως». Όπως είπε, το βασικό φορτίο σηκώνει η αμερικανική ήπειρος, ενώ ακολουθεί η νοτιοανατολική Ασία.

Ο κ. Γώγος έκανε λόγο για «έξαρση (του κορονοϊού) στην Ευρώπη», ένα είδος «δεύτερου κύματος στην Ευρώπη που συμμετέχει και η Ελλάδα» όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Στην Ευρώπη το φαινόμενο σχετίζεται με την άρση των μέτρων περιορισμού» συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας, ο καθηγητής αναφέρθηκε στην προέλευση των κρουσμάτων: Μίλησε για 841 εισαγόμενα τον Αύγουστο και μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, σε σχέση με πάνω από 6.000 συνολικά κρούσματα, δηλαδή περίπου το 13%. Το 30% των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικά, ενώ το 66% σχετίζεται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Τέλος, υπάρχουν και δεδομένα με γνωστές συρροές.

Ο κ. Γώγος στάθηκε στο «αναδυόμενο ζήτημα» όπως το χαρακτήρισε, με τα κρούσματα στις κλειστές δομές.

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμη κατάσταση θα έλεγα ως προς την περίοδο που εμφανίζονται τα κρούσματα. Είναι η στιγμή για να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε το πρόβλημα. Εκεί πρέπει να βάλουμε όλα μας τα μέσα» υπογράμμισε.

Ενόψει φθινοπώρου, ο καθηγητής εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με την τήρηση των μέτρων λόγω κορονοϊού, «θα περιορίσουμε και τις υπόλοιπες νόσους» όπως την εποχική γρίπη.

Ο κ. Γώγος ολοκλήρωσε την ενημέρωση απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να μην έχουν «ανοιχτά αυτιά στην παραπληροφόρηση».

Αναφερθείς στη διασπορά του κορονοϊού, ο κ. Γώγος είπε ότι ξεκινά από τους νέους και δεν μεταφέρεται «στους 70άρηδες, 80άρηδες», αλλά στους 50άρηδες που είναι πιο κοντά και οι οποίοι ωστόσο μπορούν να νοσήσουν σοβαρά.

Τι είπε για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V ο Γώγος

Ο κ. Γώγος ρωτήθηκε και για το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, Sputnik V, ύστερα και από τη σημερινή δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Lancet».

Ο καθηγητής μίλησε για ένα «πολύ καλό εμβόλιο» σημειώνοντας ότι προσφέρει «πολύ καλή ανοσιακή ανταπόκριση, σχεδόν στο 100%».

«Τώρα έχουμε δεδομένα. Το "Lancet" είναι ένα εξαιρετικό περιοδικό. Έχουμε πολύ καλή ανοσιακή ανταπόκριση, σχεδόν στο 100%. Πρέπει να πούμε ότι είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο. Περιμένουμε βέβαια και τη φάση 3, τώρα έχουμε τα δεδομένα από τη φάση 1 και 2 τα οποία είναι πάρα πολύ καλά» τόνισε.

Τον Δεκέμβριο οι πρώτες δόσεις εμβολίου στην Ελλάδα

Τον Δεκέμβριο του 2020 αναμένεται η Ελλάδα να παραλάβει τις πρώτες δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

«Η Ελλάδα συμμετέχει στην κοινή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την προμήθεια εμβολίων. Έχει ήδη υπογραφεί συμφωνία με AstraZeneca» ανέφερε.

Και πρόσθεσε:

«Ο προγραμματισμός για την παραλαβή των δόσεων είναι ο Δεκέμβρης. Από τον Δεκέμβρη θα αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε δόσεις» πρόσθεσε.
Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
Tags:
Νίκος Χαρδαλιάς, κρούσματα, κρούσμα, κορονοϊός, Χαράλαμπος Γώγος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK