13:09 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
0 11
Βρείτε μας

Με τα κρούσματα κορονοϊού να κινούνται σε τριψήφια νούμερα, οι δωρεάν εξετάσεις αποτελούν ένα ακόμα σημαντικό όπλο στην καταπολέμησή του.

Συνεχίζονται να κινούνται σε τριψήφια τα νούμερα των νέων κρουσμάτων κορονοϊού, αφού σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Υγείας, μόνο το 24ωρο Παρασκευής – Σαββάτου, εντοπίστηκαν 187 νέα περιστατικά, με τον συνολικό αριθμό να έχει φτάσει πλέον τα 11.386, ενώ δυστυχώς ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους έχει φτάσει τους 280.

Για αυτό το λόγο, εκτός από την τήρηση των κανόνων και των οδηγιών από όλους, οι διαγνωστικές εξετάσεις για τον κορονοϊό, είναι ακόμα ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα για την καταπολέμησή του.

Ποιοι μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ κορονοϊού

Όπως έχει αναφέρει ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοτζαμάνης, στη δημόσιο σύστημα υγείας το τεστ για τον κορονοϊό είναι δωρεάν, με 17.000 περίπου εξετάσεις να διεξάγονται κάθε μέρα. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, ακόμα και στην περίπτωση που υπήρχε αποζημίωση για το τεστ από τον ΕΟΠΥΥ, αυτό δεν θα σήμαινε πως όλοι έχουν δικαίωμα, αφού θα πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια ελέγχου.

 • Τα άτομα που δικαιούνται δωρεάν εξέταση για τον κορονοϊό είναι τα εξής:
 • Άτομο που πρόκειται να εισαχθεί για χειρουργική επέμβαση
 • Ασθενής που μεταβαίνει σε νοσοκομείο με ύποπτα συμπτώματα (https://eody.gov.gr/covid-19-odigies-gia-prosopiko-limenon/)
 • Άτομο που έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

Ποια εργαστήρια κάνουν δωρεάν τεστ κορονοϊού

Όσον αφορά τα εργαστήρια που πραγματοποιούν διαγνωστικές εξετάσεις για τον κορονοϊό, αυτά είναι τα εξής:

 • Το εργαστήριο του Ινστιτούτου Παστέρ
 • Τα εργαστήρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
 • Τα εργαστήριο του ΠΑΓΝΗ (Πανεπιστημιακό Γενικό νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης)
 • Τα εργαστήρια του νοσοκομείου στο Ρίο
 • Τα εργαστήρια του νοσοκομείο Αττικόν

Επίσης, δωρεάν διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό γίνονται στα εξής ιδρύματα υγείας:

 • Τα εργαστήρια του νοσοκομείου Λάρισας
 • Δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για κορονοϊό πραγματοποιούνταν και από το ΕΚΕΑ (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας), το οποίο ωστόσο έχει σταματήσει να διεξάγει προσωρινά εξετάσεις λόγω ελλείψεων σε αναλώσιμα ενώ αδυναμία για την πραγματοποίηση διεξαγωγής τεστ, ανακοίνωσε και το ΕΚΠΑ (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).
 • Την ίδια ώρα, υπάρχουν κινητά κλιμάκια του ΕΟΔΥ για παροχή δωρεάν εξετάσεων, τα οποία μεταβαίνουν σε περιοχές όπου καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων, ενώ τεστ πραγματοποεί και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα πως τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν τη λειτουργίας τους δύο νέα εξεταστήρια για δωρεάν τεστ κορονοϊού και στη Θεσσαλονίκη, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

Επίσης, κατά το τελευταίο 24ωρο, ανακοινώθηκε πως δωρεάν εξετάσεις για τον κορονοϊό από την ερχόμενη εβδομάδα, θα διεξάγει η Κινητή Ομάδα Υγείας (ΚΟΜΥ) Αγρινίου, στο ΚΑΠΗ Αγίου Δημητρίου.

Από την ερχόμενη εβδομάδα το Νοσοκομείο Καλαμάτας θα διαθέτει τεστ ταχείας διάγνωσης (rapid test) Covid-19, τα οποία είναι προσφορά της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Τεστ κορονοϊού σε ιδιωτικό εργαστήριο

Τεστ για τον κορονοϊό διεξάγουν και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα καθώς και οι ιδιωτικές κλινικές, όχι όμως δωρεάν, αφού δεν ανήκουν στο δημόσιο σύστημα υγείας, οπότε οι εξετάσεις πραγματοποιούνται έναντι χρηματικού αντιτίμου.

Ωστόσο, ακολουθώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει ζητηθεί να εφαρμόζεται από το υπουργείο Υγείας, υπήρξαν αρκετές εταιρείες οι οποίες σε συμφωνία με ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικές μονάδες υγείας, διεξήγαγαν και θα διεξάγουν τεστ κορονοϊού σε υπάλληλους που επέστρεψαν ή θα επιστρέψουν από τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Οι εταιρείες προχωρούν σε αυτή την κίνηση, προκειμένου να διασφαλιστεί πως με την επιστροφή των υπαλλήλλών στα γραφεία δεν θα προκληθεί διασπορά του κορονοϊού στις επιχειρήσεις. Το κόστος των συγκεκριμένων εξετάσεων θα επιβαρύνει τον επιχειρηματία.

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
Tags:
Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ, ΠΑΓΝΗ, νοσοκομεία, ασθενείς, κρούσματα, κρούσμα, ΕΚΠΑ, ΕΟΔΥ, Υπουργείο Υγείας, ιατρικές εξετάσεις, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK