02:50 09 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
0 02
Βρείτε μας

Την επόμενη ημέρα των διαδηλώσεων των γονέων ενάντια στη χρήση μάσκας στα σχολεία, ακολούθησε το πρώτο τοπικό lockdown σε έναν βρεφονηπιακό σταθμό στο Μοσχάτο. Ο Θεοκλής Ζαούτης, Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, μίλησε για αυτές τις εξελίξεις στο Sputnik.

Την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, μια εβδομάδα σχεδόν πριν από το πολυσυζητημένο άνοιγμα των σχολείων, οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας γονέων, οι οποίοι ποδοπατούσαν μάσκες και διαμήνυαν ότι προτίθενται να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο χωρίς αυτές σε πολλές ελληνικές πόλεις, προκάλεσαν ανησυχία σε κυβέρνηση κι επιστήμονες.

Σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίες των γονιών ενάντια στη χρήση της μάσκας από τα παιδιά, ο Θεοκλής Ζαούτης, Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και μέλος της ομάδας εργασίας των λοιμωξιολόγων που χειρίζονται την πανδημία στην Ελλάδα, εξέφρασε την άποψη ότι το βασικό κίνητρο αντίδρασης είναι μια αίσθηση απελπισίας αλλά και κούρασης με αυτήν τη νέα πανδημία που ήρθε για να μείνει, με τα μέτρα που έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας κτλ. Όπως το θέτει ο ίδιος:

«Είναι μια αντίδραση με όχημα τη μάσκα στα παιδιά, απέναντι στην νέα καθημερινότητα. Δεν είναι ότι στην πραγματικότητα αυτοί οι γονείς θεωρούν ότι κάτι κακό θα συμβεί στα παιδιά τους αν αυτά φορέσουν τη μάσκα.

Επίσης ίσως αυτοί οι γονείς να μη θέλουν να μπουν στη λογική της αντιπαράθεσης με τα παιδιά τους, επιμένοντας και μαθαίνοντάς τα να χρησιμοποιούν τη μάσκα. Δεν πιστεύω πάντως ότι υπάρχει απόλυτος παραλληλισμός με το επικίνδυνο αντι-εμβολιαστικό κίνημα. Στην περίπτωση του κινήματος της αντι-μάσκας τα κίνητρα δεν είναι τόσο επικίνδυνα, όχι όμως ότι δεν πρόκειται για ένα εν δυνάμει επικίνδυνο κίνημα».

«Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν»

Για τον καθηγητή, τα σχολεία πρέπει σε κάθε περίπτωση να ανοίξουν. Είναι κάτι που συμβαίνει αυτή τη στιγμή παγκοσμίως, όπως εξηγεί, και εμείς δεν μπορούμε να αποτελούμε εξαίρεση.

«Ο κορονοϊός είναι εδώ και θα μείνει για χρόνια. Πόσο καιρό σκοπεύουμε λοιπόν να κρατήσουμε τα παιδιά μακριά από τα σχολικό περιβάλλον;» αναρωτιέται ο ίδιος και συμπληρώνει: «Και ποιος είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο; Δεδομένου ότι δεν έχουμε ακόμα ούτε φάρμακα ούτε εμβόλιο, τα μόνα όπλα που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας είναι η μάσκα κι οι αποστάσεις.

Την ίδια στιγμή γνωρίζουμε ότι η μάσκα χρησιμοποιείται με απόλυτη ασφάλεια από τα παιδιά τριών ετών κι άνω. Αν αυτή τη στιγμή επισκεφτεί κάποιος Παιδιατρικά Ογκολογικά Τμήματα στις περισσότερες χώρες του κόσμου, θα δει ακόμα πιο μικρά παιδάκια να τη φορούν από το πρωί ως το βράδυ, ακόμα κι από την ηλικία των δύο ετών. Είναι λοιπόν κάτι το απόλυτα εφικτό και ασφαλές».

Τα τοπικά lockdown που πρέπει να συνηθίσουμε

Σχετικά με το κρούσμα σε γονέα σε βρεφονηπιακό σταθμό στο Μοσχάτο αλλά και το lockdown στον σταθμό για δύο εβδομάδες, ο Θ. Ζαούτης εξηγεί στο Sputnik ότι μπορεί το διάστημα να ακούγεται μεγάλο, αλλά όπως εξηγεί: «Είναι αυτές οι αυστηρές οδηγίες και πρωτόκολλα που θα μας βοηθήσουν να ελέγξουμε την κατάσταση κι είναι πρωτόκολλα που βγήκαν με απόλυτη προσήλωση στη διεθνή βιβλιογραφία, δεν είναι αυθαίρετες οδηγίες. Αυτά θα συμβαίνουν εφεξής - πρέπει να τα αναμένουμε και να τα συνηθίσουμε. Τοπικά lockdown θα έχουμε, οριζόντιο όμως πολύ δύσκολα».

Όσο για το πολυσυζητημένο άνοιγμα του τουρισμού και τον αριθμό των κρουσμάτων που κατηγορείται ότι αυτός επέφερε, o Θ. Ζαούτης θεωρεί πως τα 200 κρούσματα την ημέρα για ένα τέτοιο άνοιγμα ήταν ένα αισιόδοξο σενάριο που έγινε πραγματικότητα. Για τον ίδιο: «Μπορεί οι επιδόσεις του τουρισμού να μην ήταν οι αναμενόμενες, δεν ήταν όμως και μηδενικές. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η ζωή κι η καθημερινότητα πρέπει να προχωρούν, φυσικά με την καλύτερη δυνατή προστασία κι ασφάλεια».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί, 7 Σεπτεμβρίου, ο Δημοτικός Οργανισμός Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΔΟΠΑΚΑ) του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου ενημερωνόταν από γονέα νηπίου του 1ου Βρεφονηπιακού Σταθμού Μοσχάτου, ότι ένας γονέας είναι θετικός στον νέο κορονοϊό. Λίγες ώρες αργότερα, έγινε γνωστό νέο κρούσμα σε εργαζόμενη βρεφονηπιακού σταθμού στον Κορυδαλλό, η οποία σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι ασυμπτωματική.

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
Tags:
μάσκα προστασίας, βρεφονηπιακοί σταθμοί, μάσκες, σχολεία, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK