22:58 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Φωτιά στη Μόρια (105)
0 02
Βρείτε μας

Με επεισόδια στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια και με πυρκαγιές σε διάφορα σημεία, η Λέσβος δυστυχώς περνάει μια νύχτα τρόμου.

Νύχτα τρόμου θα μπορούσε να πει κανείς πως περνάει η Λέσβος, καθώς έχουν ξεσπάσει επεισόδια τόσο μέσα όσο και έξω από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας αλλά και πυρκαγιές σε διάφορα σημεία του νησιού.

Κρούσματα κορονοϊού στο ΚΥΤ της Μόριας και επεισόδια

Η ένταση στο ΚΥΤ της Μόριας ήταν ήδη αυξημένη, καθώς οι υγειονομικές αρχές εντόπισαν 35 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού μεταξύ των μεταναστών, ενώ έχει αποφασιστεί το Κέντρο να παραμείνει αποκλεισμένο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Αυτά τα στοιχεία, σε συνδυασμό με τις συνθήκες που επικρατούν στο Κέντρο έχουν δημιουργήσει ανησυχία στους φιλοξενούντες, με αποτέλεσμα να προκαλούν επεισόδια και να συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις, βάζοντας ακόμα και φωτιές στο σημείο.

Φωτιές σε διάφορες περιοχές 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας stonisi.gr, δύο μέτωπα πυρκαγιάς ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα το βράδυ της Τρίτης, σε περιοχές  κοντά στη Βατούσα και την Άντισσα, με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή να βοηθούν στην εξάπλωση των μετώπων και να δυσκολεύουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων.

​Τα δύο αυτά μέτωπα της φωτιάς, έχουν ενεργοποιήσει τις δυνάμεις του Πυροσβεστικού σώματος που βρίσκονται στο νησί, με όλο το διαθέσιμο προσωπικό και εξοπλισμό να προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή έχει μεταβεί από την πρώτη στιγμή ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος, ώστε να συντονίσει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, για την κατάσβεση των πυρκαγιών, έχουν σπεύσει στις περιοχές 23 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και οκτώ οχήματα.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, έδωσε εντολή ώστε στο έργο των πυροσβεστών να συνδράμουν και οι υδροφόρες του δήμου.

Συναγερμός στη Μόρια με καμπάνες να χτυπούν

Δυστυχώς όμως, εκτός από τις πυρκαγιές, η ένταση που επικρατεί στη Μόρια είναι τόσο μεγάλη, με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά, πάνω από το ΚΥΤ, στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, εξαιτίας των επεισοδίων που σημειώνονται μεταξύ μεταναστών και αστυνομικών.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η φωτιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή, απειλούσε μέχρι και καταστήματα που βρίσκονται στο σημείο.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Συλλόγου Κατοίκων Μόριας, οι εστίες της φωτιάς πολλαπλασιάζονται, ενώ γίνεται λόγος για εμπρησμούς και αναφέρεται πως λόγω της κατάστασης, χτυπούν οι καμπάνες. Στα σχόλια των αναρτήσεων του Συλλόγου, είναι εμφανής η ανησυχία που επικρατεί, με τα σχόλια να αναφέρουν: «ΜΟΡΙΑ ΤΩΡΑ: Εδώ και αρκετή ώρα υπάρχουν μεγάλες φωτιές γύρω από το ΚΥΤ. Οι εστίες πολλαπλασιάζονται. Τώρα και εντός του καταυλισμού. Μάλλον πρόκειται για εμπρησμούς. Η φωτιά με τη δύναμη του αέρα εξαπλώνεται γρήγορα. Χτυπούν οι καμπάνες! Το χωριό μας περνάει δύσκολες ώρες! Καίνε και ρημάζουν τον τόπο μας απροκάλυπτα. Οι ευθύνες και το κρίμα στο λαιμό εκείνων που μας καταδίκασαν να ζούμε έτσι!» 

Σε άλλο βίντεο υπάρχει το σχόλιο: «Μεγάλη φωτιά και εντός του ΚΥΤ… Καίγονται κοντέινερ… Οι πυροσβέστες λιθοβολούνται, οι εστίες πολλαπλασιάζονται, σειρήνες μέσα στη νύχτα, σκυλιά γαβγίζουν, κάτοικοι ανάστατοι… Η περιοχή πληρώνει το τίμημα της αδιαφορίας, της εγκατάλειψης, της αναλγησίας στο όνομα των συμφερόντων, του λαϊκισμού και των προσωπικών φιλοδοξιών. ΝΤΡΟΠΗ… ».
Σε άλλες αναρτήσεις από κατοίκους, υπάρχουν σχόλια που αναφέρονται σε εμπρησμούς: «ΜΟΡΙΑ ΤΩΡΑ: Η φωτιά εξαπλώνεται. Φαίνονται πρώτα οι φακοί και το σημείο αυτό παίρνει αμέσως φωτιά».

Τι είναι τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ)

Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου:

Στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) διαμένουν οι πολίτες τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς οι οποίοι έχουν εισέλθει στην ελληνική επικράτεια χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις προκειμένου να υπαχθούν στις διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης και να υποβάλουν αίτημα διεθνούς προστασίας.

Στα ΚΥΤ οι εισερχόμενοι τελούν σε καθεστώς περιορισμού έως για να υποβληθούν στις διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης. Ανώτατο όριο παραμονής τους στα ΚΥΤ έχουν οριστεί οι 25 μέρες.

Θέμα:
Φωτιά στη Μόρια (105)
Tags:
εμπρησμός, πρόσφυγες, κορονοϊός, Πυροσβεστική, πυρκαγιές, φωτιά, επεισόδια, Μόρια, ΚΥΤ Μόριας, μετανάστες, Λέσβος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK