14:41 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Φωτιά στη Μόρια (100)
0 0 0
Βρείτε μας

Η φωτιά ξέσπασε μετά από αντιδράσεις ορισμένων μεταναστών να μπουν σε καραντίνα λόγω κορονοϊού. Το εύρος της καταστροφής στη Μόρια.

Σκηνές που θα στηθούν σε γήπεδα ή άλλους μεγάλους χώρους είναι η λύση που προκρίνεται για την προσωρινή μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών που έμειναν άστεγοι μετά τη φωτιά στη Μόρια.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης, Γιώργο Κουμουτσάκο, καταστράφηκε ολοσχερώς το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, όπου διέμεναν περίπου 3.500 άνθρωποι, ενώ οι σκηνές στον ελαιώνα περιμετρικά του ΚΥΤ δεν έχουν καταστραφεί.

Βασική προτεραιότητα είναι τα ασυνόδευτα παιδιά και μέχρι στιγμής 350 ασυνόδευτοι ανήλικοι έχουν καταγραφεί και συγκεντρωθεί σε συγκεκριμένο χώρο, ξενοδοχεία και καταλύματα. Από σήμερα γίνεται η μεταφορά τους, που ίσως ολοκληρωθεί και σήμερα.

Επόμενος στόχος είναι να βρεθεί στέγη για τις ευάλωτες ομάδες, ενώ η πρόκληση θα είναι οι υπόλοιποι πρόσφυγες και μετανάστες καθώς θα πρέπει να βρεθεί άμεσα χώρος.

Μόρια
© Φωτογραφία : Stand by me Lesvos/Facebook
Μόρια

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ως πρώτη και γρήγορη λύση προκρίνεται το στήσιμο σκηνών σε γήπεδα.

Σε ό,τι αφορά το πώς ξεκίνησε η φωτιά, ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για εξέγερση κάποιων ατόμων όταν πληροφορήθηκαν ότι θα μπουν σε καραντίνα εξαιτίας του κορονοϊού, αντίδραση που στη συνέχεια γενικεύθηκε.

Έρευνα διενεργεί η αστυνομία, ενώ πληρέστερη εικόνα θα σχηματίσει το κυβερνητικό κλιμάκιο που μεταβαίνει στη Λέσβο.

Φωτιά στη Μόρια
© Φωτογραφία : stonisi.gr
Φωτιά στη Μόρια

Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, έχει καταστραφεί ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και πλέον δεν υπάρχουν αρχεία και δεδομένα από τη διαδικασία απονομής ασύλου.

Το χρονικό της καταστροφής

Η φωτιά ξέσπασε τα μεσάνυχτα όταν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση. Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό.

Η σύγκρουση αυτή κάποια στιγμή πήρε φυλετικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να μπουν φωτιές οι οποίες σύντομα και λόγω του δυνατού ανέμου πήραν διαστάσεις.

Σύμφωνα με καταγγελίες, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής φτάνοντας στον καταυλισμό δέχθηκαν επίθεση οπό ομάδες αιτούντων άσυλο που τους εμπόδισαν στο έργο τους. Σημειώνεται ότι η επιχείρηση κατάσβεσης συνεχίζονταν έως τις 14:00.

Θέμα:
Φωτιά στη Μόρια (100)
Tags:
ανήλικοι πρόσφυγες, πρόσφυγες, μετανάστες, Γιώργος Κουμουτσάκος, φωτιά, ΚΥΤ Μόριας, Μόρια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK