07:35 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Φωτιά στη Μόρια (105)
0 0 0
Βρείτε μας

Έτοιμες να συνεισφέρουν στο υγειονομικό κομμάτι είναι οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκονται έξω από τη Μόρια.

Ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής προγραμμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, αναφέρθηκε στην επόμενη μέρα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στη Μόρια, μετά την ολοκληρωτική καταστροφή στο ΚΥΤ έπειτα από τη φωτιά.

«Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι οι ευάλωτες ομάδες. Η Μόρια έχει χωρητικότητα για 2.757 άτομα και αυτή τη στιγμή έχει 12.570 άτομα. Περίπου το 40% αυτών των ανθρώπων, είναι μικρά παιδιά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βεΐζης μιλώντας στο Star.

Στη συνέχεια, σημείωσε πως είναι σημαντικό οι άνθρωποι αυτοί να έχουν άμεσα πρόσβαση σε στέγη σε κατάλληλη δομή.

Ακόμη, αναφερόμενος στις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στη δομή τόνισε πως «τα τελευταία πέντε χρόνια με τη συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας, όπως και τους τελευταίους πέντε μήνες με την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, αλλά και με τον υγειονομικό αποκλεισμό που εφαρμόστηκε μετά τον εντοπισμό του κρούσματος, οι άνθρωποι έπρεπε να ζουν στοιβαγμένοι, χωρίς πρόσβαση σε συνθήκες υγιεινής και σε κανονικές ιατρικές υπηρεσίες.

Όπως επίσης προειδοποίησε ο κ. Βεΐζης, ο κίνδυνος να εξαπλωθεί ο κορονοϊός τόσο μεταξύ μεταναστών όσο και στο υπόλοιπο νησί είναι ίδιος με αυτόν πριν καεί το ΚΥΤ, ενώ όταν έγινε ο αποκλεισμός της δομής, ήδη στο νησί της Λέσβου υπήρχαν αρκετά κρούσματα.

Μητσοτάκης: Προτεραιότητά μας η υγεία και η ασφάλεια κατοίκων και μεταναστών

Παράλληλα, τη λύπη του για όσα συνέβησαν στη Μόρια, εξέφρασε μέσω δήλωσης το απόγευμα της Τετάρτης, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αναγνωρίζω τις δύσκολες συνθήκες. Τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για βίαιες αντιδράσεις σε υγειονομικούς ελέγχους. Και, πολύ περισσότερο, για τέτοιας έκτασης ταραχές. Η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί, γιατί αποτελεί ταυτόχρονα ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού αλλά και εθνικής ασφάλειας».

Ανακοίνωσε δε, πως το νησί κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που, όπως είπε, σημαίνει πως όλοι οι εθνικοί πόροι και όλες οι εθνικές δυνάμεις θα συνδράμουν, ενώ έκανε γνωστό ότι απομακρύνονται ήδη από εκεί σήμερα, όλα τα ασυνόδευτα παιδιά.

Θέμα:
Φωτιά στη Μόρια (105)
Tags:
συγκρούσεις, επεισόδια, αποκλεισμός, καραντίνα, κρούσματα, κρούσμα, COVID-19, κορονοϊός, Γιατροί χωρίς Σύνορα, Μυτιλήνη, Λέσβος, πυρκαγιά, Προσφυγικό, πρόσφυγας, πρόσφυγες, δομή μεταναστών, μετανάστης, μετανάστες, ΚΥΤ Μόριας, Μόρια, φωτιά
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK