11:35 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Φωτιά στη Μόρια (105)
0 0 0
Βρείτε μας

Περίπου 1.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο θα φιλοξενηθούν στο «Blue Star» στο Σιγρί της Λέσβου, ενώ προτεραιότητα στη στέγαση έχουν οικογένειες και ευάλωτες ομάδες.

Σε πλοίο ή σε σκηνές αναμένεται να καταλύσουν σήμερα ευάλωτες ομάδες και οικογένειες με παιδιά από τη Μόρια, όπως δεσμεύθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. 

Σχολιάζοντας τις εικόνες με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να αναγκάζονται να περάσουν τη νύχτα στους περιφερειακούς δρόμους, ο κ. Μηταράκης ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει δύο μέτωπα, αυτό των μεταναστών που εκβιάζουν για να φύγουν και αυτό της τοπικής αυτοδιοίκησης που αντιδρά.

Τόνισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει κλειστή και ασφαλής δομή με κανόνες στη Λέσβο.

Νωρίτερα, με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Μετανάστευσης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η δεύτερη πυρκαγιά το βράδυ κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της δομής και «σταμάτησε τις εργασίες αποκατάστασης». 

Σκηνές στα πεζοδρόμια

Σημειώνεται ότι δύσκολη ήταν η πρώτη νύχτα μετά την καταστροφή του καταυλισμού με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, την Τετάρτη, να στήνουν σκηνές ακόμα και στα πεζοδρόμια, στον οδικό άξονα που ενώνει τον τόπο που βρισκόταν η δομή με τη Μυτιλήνη. 

Επίσης, στην περιοχή Λάρσος που βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ., σε παλιά ανενεργή εγκατάσταση, έχουν στηθεί σκηνές και μερίδα προσφύγων και μεταναστών έχουν μεταφερθεί εκεί.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Λέσβος από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Μετά τα επεισόδια, κάποιοι από τους θετικούς στον κορονοϊό και τις στενές επαφές τους έφυγαν από την καραντίνα, οι οκτώ εντοπίστηκαν και έχει βρεθεί σημαντικός αριθμός των στενών επαφών στον νέο χώρο. 

Από σήμερα, ξεκινούν εκτεταμένες εξετάσεις και στους κατοίκους καθώς η Λέσβος, το τελευταίο διάστημα, έχει ένα έντονο επιδημιολογικό φορτίο.

Περιγράφοντας το πώς σημειώθηκε η φωτιά, ο κ. Μηταράκης ανέφερε χθες ότι:

«Τα γεγονότα ξεκίνησαν από την επιβολή καραντίνας λόγω των 35 κρουσμάτων. Χάρη στην άμεση επέμβαση των Αρχών εκκενώθηκε η δομή και οι εστίες της πυρκαγιάς τέθηκαν υπό έλεγχο. Μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί ούτε τραυματίας, ούτε θύματα, ούτε αγνοούμενοι. Πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία των κατοίκων και των αιτούντων άσυλο».
Μάλιστα, το απόγευμα της Τετάρτης (09/09), νέα φωτιά ξέσπασε στη Μόρια, στις σκηνές που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του ΚΥΤ.

Σε πλάνα που μετέδωσε το Sputnik καταγράφονται στήλες από πυκνούς μαύρους καπνούς πάνω από το ΚΥΤ στη Μόρια και, την ίδια στιγμή, εικόνες δείχνουν ανθρώπους με τα υπάρχοντά τους να απομακρύνονται από το σημείο.

Θέμα:
Φωτιά στη Μόρια (105)
Tags:
πρόσφυγες, μετανάστες, Νότης Μηταράκης, κλειστές δομές, ΚΥΤ Μόριας, Μόρια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK