18:12 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
COVID-19 Ελλάδα (491)
0 44
Βρείτε μας

Αριθμό-ρεκόρ κατέγραψαν τα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας. Πόσο ανησυχεί αυτή η εξέλιξη τους ειδικούς; Τρεις γιατροί σχολιάζουν στο Sputnik.

Αναμενόμενη χαρακτηρίζουν οι ειδικοί τη χθεσινή αύξηση-ρεκόρ των κρουσμάτων σε 372, επισημαίνοντας ότι θα είναι ελεγχόμενη όσο περιορίζεται σε δομές και τα κρούσματα μπορούν ακόμα να ιχνηλατηθούν.

Τα κρούσματα φαίνεται ότι σημείωσαν υψηλή τιμή, λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου (114 κρούσματα) σε εταιρεία κονσερβοποιίας στη Δ.Ε. Γιαννιτσών, όπου και μπήκε λουκέτο με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά.

Την άποψη ότι ακόμα βρισκόμαστε στο πρώτο κύμα της πανδημίας εκφράζει στο Sputnik ο Στέλιος Χατζηπαναγιώτου, Βιοπαθολόγος, Αν. Καθηγητής Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Διευθυντής του Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτήν την κατάσταση για αρκετό καιρό και ειδικά για όσο ακόμα ο ιός βρίσκεται υπό διερεύνηση.

«Ποτέ δεν πίστεψα ότι πέρασε το πρώτο κύμα. Με τα σκληρά μέτρα καταφέραμε να μην έχουμε κρούσματα και η χαλάρωσή τους σημαδεύτηκε από αύξηση των κρουσμάτων. Για να υποστηρίξει ότι υπάρχει δεύτερο κύμα, θα πρέπει να έχει κριθεί κάτι συνολικά. Προσωπικά δεν έχω δει να παρέρχεται κάποιο πρώτο κύμα παγκοσμίως. Τα κρούσματα ήταν και παραμένουν ενεργά» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Αντίθετα, την άποψη ότι το δεύτερο κύμα είναι αυτό που βιώνουμε τώρα εκφράζει στο Sputnik η πυρηνική ιατρός και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου.

«Αυτό που μας απασχολεί είναι να μην υπάρξει εκθετική αύξηση. Ευτυχώς φαίνεται ότι περιορίζεται η αύξηση του ιού» αναφέρει. 

Κληθείσα να σχολιάσει τα 372 χθεσινά κρούσματα, αριθμό-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, απαντά ότι είναι «ελεγχόμενη αφού τα κρούσματα βρέθηκαν σε κλειστή δομή. Αυτό που είναι επίφοβο είναι οι ασυμπτωματικοί που δημιουργούν μια αλυσίδα μετάδοσης».

Την άποψη ότι έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα βλέπουμε το αποτέλεσμα των ελεύθερων μετακινήσεων και των διακοπών του Αυγούστου, εκφράζει στο Sputnik o βιοπαθολόγος Ανάργυρος Πλακιώτης, ενώ προβαίνει σε μια εκτίμηση για την εξέλιξη της νόσου:

«Δεν είναι αληθής η χθεσινή αύξηση καθότι προστέθηκαν τα κρούσματα του εργοστασίου που ξεπέρασαν τα 100. Ωστόσο η αύξηση των κρουσμάτων είναι δεδομένη. Προσωπική εκτίμηση: Θα είμαι ευχαριστημένος αν έως τέλος Σεπτεμβρίου δεν ξεπεράσουμε τα 500 κρούσματα τη μέρα. Χαίρομαι ειλικρινά που βλέπω νέους ανθρώπους να φορούν μάσκα και να τηρούν τα μέτρα. Αν την 1η Οκτωβρίου μας ανακοινωθούν κάτω από 200 κρούσματα, τότε αυτό σημαίνει ότι φρενάραμε τη νόσο».

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (491)
Tags:
κοροναϊός, επιδημία, πανδημία, εισαγόμενα κρούσματα, κρούσματα, κρούσμα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK