09:01 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (441)
0 01
Βρείτε μας

Αναλυτικά τον τρόπο διαχείρισης ενός κρούσματος σε σχολείο εξήγησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Βήμα-βήμα τον τρόπο που θα γίνεται η διαχείριση κρουσμάτων κορονοϊού, ή ύποπτων συμπτωμάτων που παραπέμπουν στη λοίμωξη, ανέλυσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου. 

Έτσι, στην περίπτωση που κάποιος από τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς ή εργαζόμενος στο σχολείο παρουσιάσει συμπτώματα που παραπέμπουν στη νόσο το Σαββατοκύριακο ή σε ημέρα που δεν είναι ανοιχτό το σχολείο, θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι του και να ενημερώσει τη σχολική μονάδα.

Αν ένας μαθητής που είναι στο σχολείο εμφανίσει ξαφνικά συμπτώματα κορονοϊού, θα πρέπει να γίνει άμεση επικοινωνία με την οικογένεια για να παραλάβει το παιδί και στο μεσοδιάστημα θα απομονωθεί σε ειδικό αεριζόμενο χώρο μακριά από τα παιδιά και με μάσκα. Το προσωπικό θα πρέπει να κάνει χρήση πιο εξειδικευμένου εξοπλισμού.

Το παιδί θα πρέπει να κάνει χρήση ενισχυμένου προστατευτικού εξοπλισμού, όπως γάντια, αδιάβροχη ποδιά, πιθανώς και προμετωπίδας εκτός από μάσκα, ενώ κατά την αποχώρηση θα πρέπει να γίνει επιμελής καθαρισμός του χώρου.

Στη συνέχεια το παιδί θα επισκεφθεί τον θεράποντα γιατρό και θα χαρακτηριστεί αν είναι ύποπτο για λοίμωξη, οπότε και θα γίνει τεστ κατά προτεραιότητα.

Εν αναμονή του αποτελέσματος από το τεστ το παιδί θα μείνει σπίτι του και το σχολείο θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του.

Αν μέλος του προσωπικού, ενήλικας, εμφανίσει στο σχολείο συμπτώματα, θα πρέπει είτε να αποχωρήσει είτε να μείνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέχρι να τον παραλάβει κάποιος οικείος του αν ασθενεί. Θα επισκεφθεί τον γιατρό. Το σχολείο και πάλι θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του μέχρι να βγει το τεστ

Στο σχολείο θα μπορεί να επιστρέψει αν βγει θετικό το τεστ είτε είναι μαθητής είτε ενήλικος μετά την πάροδο 10 ημερών, ενώ έπειτα από ένα 24ωρο χωρίς πυρετό και χωρίς λήψη αντιπυρετικού σε περίπτωση που είναι αρνητικό το τεστ.

Δεν χρειάζεται δεύτερο τεστ.

Όσον αφορά στις στενές επαφές και μιλάμε για μαθητή, τότε θα μιλάμε για όλους τους μαθητές του σχολείου. Στην περίπτωση εκπαιδευτικού όλη η τάξη. Αν είναι σε Γυμνάσιο ή Λύκειο, μιλάμε για περισσότερους μαθητές αφού διδάσκουν σε πολλά τμήματα.

Όλοι αυτοί θα πρέπει να απομακρυνθούν από το σχολείο και θα μπορούν να επιστρέψουν ύστερα από 14 ημέρες.

Αν έχουμε δυο κρούσματα στο ίδιο σχολείο, εκεί ο υπεύθυνος θα πρέπει να ενημερώσει όλο το σχολείο. Θα πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα αποφασισθεί αν θα πρέπει να γίνουν τεστ και σε άλλα άτομα.

Σε περίπτωση που έχουμε τρία περιστατικά εντός 14 ημερών που δεν έχουν επαφή εκτός σχολείου και δεν είναι συγγενικά πρόσωπα, τότε έχουμε συρροή κρουσμάτων. Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανή η διακοπή λειτουργίας της σχολικής μονάδας.

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (441)
Tags:
COVID-19, κορονοϊός, σχολείο, σχολεία, κρούσματα, κρούσμα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK