07:08 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Φωτιά στη Μόρια (105)
0 0 0
Βρείτε μας

Καθώς το Καρά Τεπέ έχει αρχίσει ήδη να δέχεται τις πρώτες οικογένειες μεταναστών και προσφύγων και ο εξοπλισμός του νέου ΚΥΤ προχωράει σταθερά, μια σύγχυση μοιάζει να επικρατεί ως προς το τι σημαίνει η δομή του Καρά Τεπέ αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι με τις δομές (ανοιχτές και κλειστές) γενικώς στο νησί.

Σήμερα λίγο νωρίτερα, τόσο ο δήμαρχος της Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, όσο και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης μας διαβεβαίωναν με δηλώσεις τους στο Sputnik ότι το Καρά Τεπέ είναι αυστηρά μια προσωρινή λύση.

Μάλιστα, ο κος Κύτελης έδωσε μάξιμουμ ένα μήνα ζωής σε αυτό το σενάριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sputnik, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν μπορεί ακόμα να δώσει ένα χρονικό "ταβάνι" για το Καρά Τεπέ, αλλά συμφωνεί το ότι αυτή η δομή είναι σε κάθε περίπτωση μια προσωρινή λύση στέγασης μεταναστών και προσφύγων, όπως άλλωστε διαβεβαίωσε κι ο πρωθυπουργός.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έχει θέσει το ζήτημα της δημιουργίας κλειστής δομής στο νησί κι αυτό αποτελεί επίσης μια πραγματικότητα.

Για τη δημιουργία αυτής της δομής θα απαιτηθεί φυσικά συνεννόηση και συζήτηση με τους τοπικούς άρχοντες της Λέσβου και θα πρέπει να ξεκινήσει ένας διάλογος εκ νέου. Υπενθυμίζεται ότι στη συζήτηση που είχαμε σήμερα με τον κο Κύτελη, μας ανέφερε ότι όλοι οι δήμοι της Ελλάδας θα πρέπει να συνεργαστούν στο θέμα της υποδοχής μεταναστών, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου της δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο χειμώνα οι κάτοικοι πέριξ της Καράβας απέτρεψαν μέσα από τις διαμαρτυρίες τους τη δημιουργία της κλειστής δομής στην Κάραβα, ενώ υπήρξαν και διαφωνίες στη συνέχεια ανάμεσα στους δύο δημάρχους του νησιού για το θέμα. 

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η δημιουργία της κλειστής δομής στο νησί θα είναι ένας γόρδιος δεσμός και ένα δύσκολο πεδίο συνεννόησης ανάμεσα στους εμπλεκόμενους, την ώρα που οι αντιδράσεις των κατοίκων πρέπει μάλλον να θεωρούνται δεδομένες. 

Αποστολή του Sputnik στη Λέσβο: Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από το νησί μετά τη φωτιά στον καταυλισμό της Μόριας.

Θέμα:
Φωτιά στη Μόρια (105)
Tags:
μετανάστες, ΚΥΤ Μόριας, πρόσφυγες, Μυτιλήνη, Καρά Τεπέ, φωτιά, Λέσβος, Μόρια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK