21:58 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (436)
0 12
Βρείτε μας

Αύριο, Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία της χώρας, με τα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού να είναι ιδιαιτέως αυξημένα. Αναλυτικά τα όσα προβλέπονται.

Με αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα, για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών από την πανδημία του κορονοϊού, ανοίγουν αύριο, Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, τα σχολεία στη χώρα.

Η μάσκα θα αποτελέσει «αιχμή» των μέτρων, καθώς όλοι θα κληθούν να τη φορούν. Να σημειωθεί πως οι μαθητές που δεν φορούν μάσκα δεν θα μπορούν να μπουν στα σχολικά ιδρύματα και θα παίρνουν απουσία. Κατά την πρώτη ημέρα στο σχολείο, αναμένεται να διανεμηθούν, όπου έχουν ήδη φτάσει, οι μάσκες που προορίζονται για τους μαθητές και τις μαθήτριες. Ιδιαίτερα για τα δημοτικά, προβλέπεται και η διανομή των ατομικών δοχείων νερού (παγουριών) ανά μαθητή. 

Ως προς τη διανομή των μασκών, αυτή έχει γίνει στα μικρά νησιά και τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ χθες έγινε η αποστολή σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη και Πελοπόννησο. Από το Σάββατο ξεκίνησε η διανομή μασκών στην Αττική, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Τα πρωτόκολλα

 • Ύπαρξη ενός υπευθύνου για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων σε κάθε σχολείο. Θα επιφορτίζεται με τα εξής:
 1. το έργο της καταγραφής και των εκτιμήσεων κινδύνου ανάλογα με την περίπτωση
 2. θα πρέπει να κρατάει αρχείο καταγραφής απουσιών που συνδέονται με τον κρονοϊού
 3. θα ορίσει και τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον οποίο θα μετακινούνται οι μαθητές ή οι εκπαιδευτικοί που παρουσιάζουν συμπτώματα
 4. θα πρέπει να καταγράφει τις στενές επαφές του κρούσματος (όσοι ήρθαν σε επαφή με το κρούσμα το τελευταίο 48ωρο). Στην περίπτωση του Δημοτικού, που συνήθως ο ίδιος δάσκαλος κάνει μάθημα στα ίδια παιδιά, όλο το τμήμα θεωρείται ως στενές επαφές. Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, που υπάρχουν ειδικότητες εκπαιδευτικών και κάνουν μάθημα ταυτόχρονα σε πολλά τμήματα, θα γίνει εκτίμηση κινδύνου ανάλογα με τις ώρες διδασκαλίας, τον τρόπο χρήσης μάσκας αλλά και τη διάρκεια της επαφής.

Ακόμη,

 • Μία task force (ομάδα κρούσης) συστήνεται από τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας και θα αναλάβει την συνεχή επικοινωνία με τους Περιφερειακούς Διευθυντές και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης.
 • Σε περίπτωση που μαθητής η εκπαιδευτικός εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα, θα μεταφέρεται σε καλά αεριζόμενο χώρο και θα φοράει μάσκα. Ανάλογα με την περίπτωση και την κρίση του θεράποντα ιατρού, το εκάστοτε άτομο θα υποβάλλεται ή όχι σε τεστ. Εάν το τεστ είναι αρνητικό, τότε επιστρέφει στο σχολείο εντός 24 ωρών (εάν έχουν υποχωρήσει τα συμπτώματα). Εάν βγει θετικό, μπαίνει σε καραντίνα και επιστρέφει ύστερα από 10 μέρες – εάν έχουν υποχωρήσει τα συμπτώματα.

Επιπλέον:

 • Εάν στο ίδιο σχολείο επιβεβαιωθούν δύο κρούσματα, ενημερώνεται η σχολική κοινότητα και εξετάζεται το εύρος της διασποράς. Ενισχύονται όλα τα μέτρα υγιεινής και γίνεται εκτίμηση για τυχόν διενέργεια τεστ ή για κλείσιμο ενός τμήματος.
 • Εάν είναι τρία και αφορούν παιδιά που δεν έχουν σχέση μεταξύ τους (δεν είναι αδέρφια ή δεν έχουν επαφές εκτός σχολείου), τότε εκτιμηθεί αν υπάρχει λόγος να κλείσει η σχολική μονάδα.

Απουσία αν δεν φορούν μάσκα

Η ηγεσία του υπουργείου έχει επισημάνει εδώ και αρκετό διάστημα πως σε περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν φορά μάσκα, τότε θα παίρνει απουσία. Εφόσον είναι ανήλικος, θα παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους κηδεμόνες του. Κατά την άφιξη των κηδεμόνων, η ΚΥΑ προβλέπει ότι θα επισημαίνονται προς τους γονείς και τον μαθητή η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Παιδείας, πάντως, στις μικρές ηλικίες (4-10 χρονών) θα υπάρχει κάποια ευελιξία και επιείκεια στις περιπτώσεις μη χρήσης μάσκας.

Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους παρακάτω χώρους:

 • σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων,
 • στους εξωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων όταν υπάρχει συνωστισμός, όπως ενδεικτικά κατά την προσέλευση και αποχώρηση από τη σχολική μονάδα, καθώς και στην περίπτωση συνωστισμού σε κυλικεία εξωτερικού χώρου,
 • στα μέσα μεταφοράς μαθητών,
 • κατά την περίοδο προσαρμογής στο νηπιαγωγείο, από υγιή, σταθερό συνοδό (γονέα, κηδεμόνα ή άλλο πρόσωπο).

Δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του φαγητού και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής/άθλησης. Κατά τη διαδικασία υποστήριξης από εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης, Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ) ή Σχολικό Νοσηλευτή, καθώς και στις σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και στα Κέντρα Εκπαίδευσης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ), προκρίνεται η διαφανής ολοπρόσωπη προστατευτική προσωπίδα ή ειδική υφασμάτινη μάσκα με διαφανές πρόσθιο τμήμα στο μέρος του στόματος για τους μαθητές ή το προσωπικό, για τις περιπτώσεις όπου η χειλεοανάγνωση αποτελεί μέσο επικοινωνίας. 

Στις περιπτώσεις παιδιών με υποκείμενα νοσήματα, η χρήση της χειρουργικής μάσκας έναντι της απλής υφασμάτινης μπορεί να προκριθεί από τους κηδεμόνες κατ' επιλογήν τους ή από τον θεράποντα ιατρό. 

Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης μάσκας

Από το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας εξαιρούνται δύο κατηγορίες μαθητών:

 • μαθητές με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς,
 • μαθητές με σοβαρό νευρολογικό ή μυϊκό ή άλλο νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους.

Θα μπορέσουν να προσέλθουν κανονικά στις σχολικές μονάδες, εάν προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ειδικά σχολεία

Για τους μαθητές σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και στους μαθητές που προσέρχονται στα ΚΕΣΥ, συστήνεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό και συμβατό με τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας/ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης.

Τι αποφασίστηκε για εκδρομές και μετακινήσεις μαθητών

Οι σχολικές εκδρομές, επισκέψεις, μαθητικά συνέδρια, σχολικά πρωταθλήματα και προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και εκπαιδευτικών δεν θα πραγματοποιούνται. Διδακτικές επισκέψεις και περίπατοι θα μπορούν να διεξάγονται ανά τμήμα με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας.

Σχετικά με τις σχολικές βιβλιοθήκες, αυτές θα λειτουργούν με υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους τους εισερχόμενους σε αυτές (μαθητές, καθηγητές, λοιπό προσωπικό) και τήρηση απόστασης ενάμισι μέτρου μεταξύ αυτών, λόγω της ανάμειξης διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων.

Οι μαθητικοί διαγωνισμοί τελούνται με υποχρεωτική χρήση μάσκας και την τήρηση των λοιπών μέτρων προστασίας.

Οι σχολικοί εορτασμοί θα πραγματοποιούνται εντός του κάθε τμήματος, ενώ εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα, οι τελετές αποφοίτησης θα μπορούν να πραγματοποιηθούν με την παρουσία μόνο μαθητών και εκπαιδευτικών, ενδεχομένως κατά τμήματα ή με μέρος των τμημάτων, αναλόγως του διαθέσιμου χώρου, ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες κοινωνικές αποστάσεις. 

Λειτουργία κυλικείων

Το προσωπικό των κυλικείων θα πρέπει να εφαρμόζει σχολαστικά τους γενικούς κανόνες καθαριότητας, απολύμανσης χώρων και ατομικής υγιεινής. Η χρήση προστατευτικής μάσκας και γαντιών κατά τη διάρκεια της εργασίας στο κυλικείο (προετοιμασία ή διανομή προϊόντων) είναι υποχρεωτική.

Τα κυλικεία των σχολείων θα πρέπει να διαθέτουν μόνο τρόφιμα και υγρά που είναι συσκευασμένα ή έχουν ετοιμαστεί από το κυλικείο πριν από την ώρα διάθεσής τους σε ατομικές συσκευασίες που προστατεύονται από κατάλληλο υλικό.

Οι μαθητές πρέπει να τηρούν αποστάσεις τουλάχιστον ενάμισι μέτρου κατά την αναμονή για εξυπηρέτηση από το κυλικείο. Όταν δεν είναι δυνατή η τήρηση αποστάσεων, τότε θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (436)
Tags:
άνοιγμα σχολείων, Υπουργείο Παιδείας, μαθητές, μάσκα προστασίας, μάσκα, μέτρα προστασίας, Μέτρα, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK