14:41 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Φωτιά στη Μόρια (100)
0 03
Βρείτε μας

Για το ζήτημα της Μόριας τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του στη Θεσσαλονίκη. Τι ανέφερε;

Τη δημιουργία ενός μόνιμου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτημα – κατά τη συνέντευξη Τύπου του στη Θεσσαλονίκη –  σχετικά με τη μεγάλη φωτιά που κατέκαψε τη δομή στη Μόρια.

«Θέλω να θυμίσω πως η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης», είπε και τόνισε πως η κυβέρνησή του επιχειρεί – παρά τις δυσκολίες – να εφαρμόσει μία νέα πολιτική στη διαχείριση του μεταναστευτικού: ενεργή φύλαξη συνόρων, επιτάχυνση διαδικασιών παροχής ασύλου και έμπρακτη αλληλεγγύη από την Ευρώπη. 

«Κληρονομήσαμε μία κατάσταση. Βρεθήκαμε με πάνω από 100.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου», τόνισε, ακόμη, σημειώνοντας πως έχει επιταχυνθεί σημαντικά ο ρυθμός έγκρισης ή απόρριψής τους, όπως έχει μειωθεί και ο πληθυσμός προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο.

«Ξεκάθαρες οι ευθύνες» για τη φωτιά

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι ξεκάθαρες οι ευθύνες όσον αφορά στο κάψιμο της δομής στη Μόρια. Επεσήμανε, ωστόσο, πως η όλη κατάσταση μπορεί να λειτουργήσει ως διπλή ευκαιρία:

«Ευκαιρία να επανευαισθητοποιηθεί η Ευρώπη για την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας και ευκαιρία για να δημιουργήσουμε ένα ΚΥΤ που δεν θα κουβαλά τα πολλά προβλήματα της Μόριας, η οποία είναι ταυτισμένη με την κακή πλευρά διαχείρισης του μεταναστευτικού».

Αφού έδειξε μία φωτογραφία με τις σκηνές που έχουν στηθεί για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών, τόνισε πως «θα μας επιτρέψει να διαχειριστούμε την κατάσταση μέχρι την επόμενη περίοδο».

Θα δημιουργηθεί «μόνιμο ΚΥΤ, θέλω να στείλω αυτό το μήνυμα σε όλες τις πλευρές», δήλωσε και εν συνεχεία απευθύνθηκε στους πολίτες της Λέσβου καθώς – όπως είπε – «το νησί έχει δίκιο να παραπονιέται για τις συνθήκες στη Μόρια».

«Θα μετατρέψουμε το πρόβλημα σε πραγματική ευκαιρία».

Μεγαλύτερη συμμετοχή της ΕΕ

Παράλληλα, γνωστοποίησε πως έχει ζητήσει τη μεγαλύτερη εμπλοκή της Ε.Ε. στη διαχείριση του νέου κέντρου.

«Η Ευρώπη πρέπει να έχει ανάμειξη στη διαχείριση. Πιστεύω ότι υπάρχει θετική άποψη».

Ασυνόδευτα ανήλικα

Όσον αφορά στα ασυνόδευτα ανήλικα, είπε πως έχουν απομακρυνθεί από τη Μόρια και η κυβέρνηση είναι σε επαφή με πολλές χώρες ώστε να γίνει γρήγορα κατανομή τους. 

«Είχα χθες επικοινωνία με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για να δούμε αν η Γερμανία μπορεί να υποδεχθεί κάποιες οικογένειες με θετική απόφαση ασύλου».
Θέμα:
Φωτιά στη Μόρια (100)
Tags:
Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη, Λέσβος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μόρια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK