22:39 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Φωτιά στη Μόρια (105)
0 01
Βρείτε μας

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι χωματουργικές εργασίες στο προσωρινό ΚΥΤ Λέσβου, καθώς και οι εργασίες τοποθέτησης σκηνών για τη στέγαση των επωφελούμενων, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σύμφωνα με την οποία οι χωματουργικές εργασίες στο προσωρινό κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης Λέσβου, καθώς και οι εργασίες τοποθέτησης σκηνών για τη στέγαση των επωφελούμενων συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς.

Το Υπουργείο προσθέτει επίσης πως έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαμόρφωση χώρων διοίκησης στην είσοδο του νέου κέντρου, χώρου για τη διενέργεια ελέγχων για κορονοϊό καθώς και ειδικού χώρου υγειονομικής απομόνωσης των κρουσμάτων. Σημειώνει δε ότι ήδη έχουν εντοπιστεί επτά επωφελούμενοι οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Καταληκτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο νέο ΚΥΤ έχουν εγκατασταθεί σε σκηνές περισσότεροι από 300 επωφελούμενοι, κυρίως οικογένειες και ευάλωτες ομάδες. Το υπουργείο αναφέρει ότι η διαδικασία τροφοδοσίας και παροχής πόσιμου νερού λαμβάνει χώρα ομαλά και καταλήγει στο ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί χαρτογράφηση των σκηνών με τους επωφελούμενους να τοποθετούνται στις σκηνές με βάση την εθνικότητά τους.

Μητσοτάκης για Μόρια: Ξεκάθαρες οι ευθύνες - Θα δημιουργηθεί μόνιμο ΚΥΤ

Τη δημιουργία ενός μόνιμου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτημα – κατά τη συνέντευξη Τύπου του στη Θεσσαλονίκη –  σχετικά με τη μεγάλη φωτιά που κατέκαψε τη δομή στη Μόρια.

«Θέλω να θυμίσω πως η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης», είπε και τόνισε πως η κυβέρνησή του επιχειρεί – παρά τις δυσκολίες – να εφαρμόσει μία νέα πολιτική στη διαχείριση του μεταναστευτικού: ενεργή φύλαξη συνόρων, επιτάχυνση διαδικασιών παροχής ασύλου και έμπρακτη αλληλεγγύη από την Ευρώπη. 

Παράλληλα, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι ξεκάθαρες οι ευθύνες όσον αφορά στο κάψιμο της δομής στη Μόρια. Επεσήμανε, ωστόσο, πως η όλη κατάσταση μπορεί να λειτουργήσει ως διπλή ευκαιρία:

«Ευκαιρία να επανευαισθητοποιηθεί η Ευρώπη για την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας και ευκαιρία για να δημιουργήσουμε ένα ΚΥΤ που δεν θα κουβαλά τα πολλά προβλήματα της Μόριας, η οποία είναι ταυτισμένη με την κακή πλευρά διαχείρισης του μεταναστευτικού».

Αφού έδειξε μία φωτογραφία με τις σκηνές που έχουν στηθεί για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών, τόνισε πως «θα μας επιτρέψει να διαχειριστούμε την κατάσταση μέχρι την επόμενη περίοδο».

Παράλληλα, γνωστοποίησε πως έχει ζητήσει τη μεγαλύτερη εμπλοκή της Ε.Ε. στη διαχείριση του νέου κέντρου.

«Η Ευρώπη πρέπει να έχει ανάμειξη στη διαχείριση. Πιστεύω ότι υπάρχει θετική άποψη».
Θέμα:
Φωτιά στη Μόρια (105)
Tags:
Μυτιλήνη, πρόσφυγες, μετανάστες, ΚΥΤ Μόριας, Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, Λέσβος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK