04:18 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 02
Βρείτε μας

Με αυστηρά μέτρα προστασίας εν μέσω της πανδημίας της νόσου COVID-19 ανοίγουν, τη Δευτέρα (14/09), τα σχολεία στη χώρα αν και σε ορισμένες περιοχές θα παραμείνουν κλειστά.

Η νέα σχολική χρονιά αρχίζει, τη Δευτέρα (14/09), στη σκιά της πανδημίας της νόσου COVID-19 και έτσι το Υπουργείο Παιδείας -σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)- έχει ανακοινώσει τη λήψη αυστηρών μέτρων προστασίας, εκ των οποίων είναι και η υποχρεωτική χρήση μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Τα μέτρα προστασίας

Αυστηρά μέτρα προστασίας έχουν ληφθεί για την επαναλειτουργία των σχολείων, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη (01/09), από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Αυτά είναι τα εξής:

 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
 • Ενημέρωση και έτοιμες οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
 • Γιατροί θα επισκέπτονται τα σχολεία για να εξηγήσουν τα μέτρα και την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.
 • Αντισηπτικά στο σχολείο, σχολαστικός καθαρισμός με μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
 • Ενίσχυση του ολοήμερου σχολείου.

Επίσης:

 • Διαφορετικά διαλείμματα.
 • Δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ.
 • Μαθηματικοί διαγωνισμοί με χρήση μάσκας.
 • Δεν θα πραγματοποιούνται οι σχολικές εκδρομές, ενώ οι επισκέψεις σε μουσεία και οι περίπατοι θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα.
 • Οι αθλητικές δραστηριότητες θα γίνονται από μικρές ομάδες ανά τμήμα.

Καθώς και:

 • Τα εργαστήρια θα διεξάγονται με σταθερές ομάδες συνεργασίας.
 • Για την Πληροφορική προβλέπεται ο συστηματικός καθαρισμός του πληκτρολογίου και του ποντικιού.
 • Στα μουσικά όργανα θα πρέπει να υπάρχει η απόσταση τριών μέτρων.
 • Θα χορηγείται ατομικό παγούρι για λόγους προστασίας της υγείας.

Τα πρωτόκολλα

Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, ορίζονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αυτά έχουν ως εξής:

 • Ύπαρξη ενός υπευθύνου για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων σε κάθε σχολείο. Θα επιφορτίζεται με το έργο της καταγραφής και των εκτιμήσεων κινδύνου ανάλογα με την περίπτωση, θα πρέπει να κρατά αρχείο καταγραφής απουσιών που συνδέονται με τον κορονοϊό, θα ορίσει και τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον οποίο θα μετακινούνται οι μαθητές ή οι εκπαιδευτικοί που παρουσιάζουν συμπτώματα, θα πρέπει να καταγράφει τις στενές επαφές του κρούσματος (όσοι ήρθαν σε επαφή με το κρούσμα το τελευταίο 48ωρο).

Στην περίπτωση του Δημοτικού, που συνήθως ο ίδιος δάσκαλος κάνει μάθημα στα ίδια παιδιά, όλο το τμήμα θεωρείται ως στενές επαφές. Στα Γυμνάσια και στα Λύκεια, που υπάρχουν ειδικότητες εκπαιδευτικών και κάνουν μάθημα ταυτόχρονα σε πολλά τμήματα, θα γίνει εκτίμηση κινδύνου ανάλογα με τις ώρες διδασκαλίας, τον τρόπο χρήσης μάσκας αλλά και τη διάρκεια της επαφής.

 • Μία task force (ομάδα κρούσης) συστήνεται από τα Yπουργεία Υγείας, Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας και θα αναλάβει τη συνεχή επικοινωνία με τους Περιφερειακούς Διευθυντές και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης.
 • Σε περίπτωση που μαθητής ή εκπαιδευτικός εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα, θα μεταφέρεται σε καλά αεριζόμενο χώρο και θα φοράει μάσκα. Ανάλογα με την περίπτωση και την κρίση του θεράποντα ιατρού, το εκάστοτε άτομο θα υποβάλλεται ή όχι σε τεστ. Εάν το τεστ είναι αρνητικό, τότε επιστρέφει στο σχολείο εντός 24 ωρών (εάν έχουν υποχωρήσει τα συμπτώματα). Εάν βγει θετικό, μπαίνει σε καραντίνα και επιστρέφει ύστερα από 10 μέρες εάν έχουν υποχωρήσει τα συμπτώματα.
 • Εάν στο ίδιο σχολείο επιβεβαιωθούν δύο κρούσματα, ενημερώνεται η σχολική κοινότητα, εξετάζεται το εύρος της διασποράς, ενισχύονται όλα τα μέτρα υγιεινής και γίνεται εκτίμηση για τυχόν διενέργεια τεστ ή για κλείσιμο ενός τμήματος.
 • Εάν είναι τρία και αφορούν παιδιά που δεν έχουν σχέση μεταξύ τους (δεν είναι αδέρφια ή δεν έχουν επαφές εκτός σχολείου), τότε θα εκτιμηθεί αν υπάρχει λόγος να κλείσει η σχολική μονάδα.

Απουσία στα παιδιά που δεν φορούν μάσκα

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει επισημάνει εδώ και αρκετό διάστημα πως σε περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν φορά μάσκα, τότε θα παίρνει απουσία. 

Εφόσον είναι ανήλικος, θα παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους κηδεμόνες του.

Κατά την άφιξη των κηδεμόνων, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) προβλέπει ότι θα επισημαίνονται προς τους γονείς και τον μαθητή η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Υπουργείου Παιδείας, πάντως, στις μικρές ηλικίες (4-10 ετών) θα υπάρχει κάποια ευελιξία και επιείκεια στις περιπτώσεις μη χρήσης μάσκας.

Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε πολλούς χώρους των σχολικών μονάδων, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας.

Αυτοί είναι οι εξής:

 • Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων.
 • Στους εξωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων όταν υπάρχει συνωστισμός, όπως ενδεικτικά κατά την προσέλευση και αποχώρηση από τη σχολική μονάδα, καθώς και στην περίπτωση συνωστισμού σε κυλικεία εξωτερικού χώρου.
 • Στα μέσα μεταφοράς μαθητών.

Κατά την περίοδο προσαρμογής στο νηπιαγωγείο από υγιή, σταθερό συνοδό (γονέα, κηδεμόνα ή άλλο πρόσωπο).

Δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του φαγητού και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής/άθλησης.

Κατά τη διαδικασία υποστήριξης από εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης, Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ) ή Σχολικό Νοσηλευτή, καθώς και στις σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και στα Κέντρα Εκπαίδευσης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ), προκρίνεται η διαφανής ολοπρόσωπη προστατευτική προσωπίδα ή ειδική υφασμάτινη μάσκα με διαφανές πρόσθιο τμήμα στο μέρος του στόματος για τους μαθητές ή το προσωπικό, για τις περιπτώσεις όπου η χειλεοανάγνωση αποτελεί μέσο επικοινωνίας. 

Στις περιπτώσεις παιδιών με υποκείμενα νοσήματα, η χρήση της χειρουργικής μάσκας έναντι της απλής υφασμάτινης μπορεί να προκριθεί από τους κηδεμόνες κατ' επιλογήν τους ή από τον θεράποντα ιατρό.

Πότε προκρίνεται η χρήση χειρουργικής μάσκας

Η χρήση της χειρουργικής μάσκας έναντι της απλής υφασμάτινης μπορεί να προκριθεί από τους γονείς κατ' επιλογήν τους ή από τον θεράποντα ιατρό για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.

Μερικά από αυτά τα νοσήματα είναι τα εξής:

 • Μαθητές με προηγούμενο ιστορικό σοβαρής ανοσοκαταστολής (χημειοθεραπεία, μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή συμπαγούς οργάνου).
 • Μαθητές με ινοκυστική νόσο, Τεύχος B’ 3780/08.09.2020 ΦΕΚ 38677.
 • Μαθητές που λαμβάνουν βιολογικούς παράγοντες, όπως είναι τα παιδιά με ρευματολογικά νοσήματα ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.
  Μαθητές με μεσογειακή αναιμία.
 • Μαθητές με σακχαρώδη διαβήτη.

Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας

Από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας εξαιρούνται συγκεκριμένες κατηγορίες μαθητών, οι οποίοι προσέρχονται κανονικά στο σχολείο και στις εκπαιδευτικές μονάδες, αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα σχετικά δικαιολογητικά.

Έτσι, αυτοί που εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι οι εξής:

 • Μαθητές με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς.
 • Μαθητές με σοβαρό νευρολογικό ή μυϊκό ή άλλο νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους.
 • Για τους μαθητές σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και στους μαθητές που προσέρχονται στα ΚΕΣΥ, συστήνεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό και συμβατό με τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας/ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης.
 • Προβλέπεται εκπαίδευση εντός της σχολικής μονάδας για την ενδεδειγμένη χρήση μάσκας από εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Ειδικά σχολεία

Για τους μαθητές σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και στους μαθητές που προσέρχονται στα ΚΕΣΥ, συστήνεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό και συμβατό με τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας/ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης.

Τι αποφασίστηκε για εκδρομές και μετακινήσεις μαθητών

Οι σχολικές εκδρομές, επισκέψεις, μαθητικά συνέδρια, σχολικά πρωταθλήματα και προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και εκπαιδευτικών δεν θα πραγματοποιούνται. 

Διδακτικές επισκέψεις και περίπατοι θα μπορούν να διεξάγονται ανά τμήμα με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας.

Σχετικά με τις σχολικές βιβλιοθήκες, αυτές θα λειτουργούν με υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους τους εισερχόμενους σε αυτές (μαθητές, καθηγητές, λοιπό προσωπικό) και τήρηση απόστασης ενάμισι μέτρου μεταξύ αυτών, λόγω της ανάμειξης διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων.

Οι σχολικοί εορτασμοί θα πραγματοποιούνται εντός του κάθε τμήματος, ενώ εκδηλώσεις, όπως, για παράδειγμα, οι τελετές αποφοίτησης θα μπορούν να πραγματοποιηθούν με την παρουσία μόνο μαθητών και εκπαιδευτικών, ενδεχομένως κατά τμήματα ή με μέρος των τμημάτων, αναλόγως του διαθέσιμου χώρου, ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες κοινωνικές αποστάσεις.

Λειτουργία κυλικείων

Το προσωπικό των κυλικείων θα πρέπει να εφαρμόζει σχολαστικά τους γενικούς κανόνες καθαριότητας, απολύμανσης χώρων και ατομικής υγιεινής και η χρήση προστατευτικής μάσκας και γαντιών κατά τη διάρκεια της εργασίας στο κυλικείο (προετοιμασία ή διανομή προϊόντων) είναι υποχρεωτική.

Τα κυλικεία των σχολείων θα πρέπει να διαθέτουν μόνο τρόφιμα και υγρά που είναι συσκευασμένα ή έχουν ετοιμαστεί από το κυλικείο πριν από την ώρα διάθεσής τους σε ατομικές συσκευασίες που προστατεύονται από κατάλληλο υλικό.

Οι μαθητές πρέπει να τηρούν αποστάσεις τουλάχιστον ενάμισι μέτρου κατά την αναμονή για εξυπηρέτηση από το κυλικείο και όταν δεν είναι δυνατή η τήρηση αποστάσεων, τότε θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Το πρόγραμμα για το άνοιγμα των σχολείων

Επιπλέον, καθορίστηκε το πρόγραμμα για την πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου.

Αυτό περιλαμβάνει τα εξής:

 • Επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ.
 • Επεξήγηση και εμβάθυνση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί στα σχολεία.
  Διανομή μάσκας ανά μαθητή.
 • Έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.
 • Ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας.
 • Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς (εκτός από τα νηπιαγωγεία).
 • Στα Δημοτικά προβλέπεται και η διανομή παγουριών ανά μαθητή και η διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά θρανίο.

Πώς θα γίνει ο αγιασμός στα σχολεία

Υπενθυμίζεται ότι ο αγιασμός για την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα γίνει για κάθε τάξη ξεχωριστά και σε εξωτερικό χώρο. 

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί, μετά τις 11:00, καθώς την ίδια ημέρα τιμάται η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού και, ως εκ τούτου, ο αγιασμός θα γίνει αφότου έχουν ολοκληρωθεί οι υποχρεώσεις των ιερέων για τη θρησκευτική γιορτή.

Συγκεκριμένα, σε εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας αναφέρεται το εξής:

«Σας ενημερώνουμε ότι ο καθιερωμένος αγιασμός θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020 στον αύλειο χώρο των σχολείων, ύστερα από συνεννόηση του/της Διευθυντή/ντριας με τους ιερείς του οικείου ναού, με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών και, στη συνέχεια, ο ιερέας θα επισκεφθεί όλες τις αίθουσες της σχολικής μονάδας, όπου θα παρευρίσκονται οι λοιποί μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί. Παρακαλούμε να ενημερώσετε τις σχολικές μονάδες αρμοδιότητάς σας».

Πού δεν θα ανοίξουν τα σχολεία

Ανακοίνωση σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας, γνωστοποιώντας πως ορισμένες σχολικές μονάδες θα παραμείνουν κλειστές. 

Ειδικότερα, από το Υπουργείο Παιδείας τονίζεται το εξής:

«Κατόπιν των τελευταίων αποτελεσμάτων ιχνηλάτησης κρουσμάτων κορονοϊού και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες, τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας και Θρησκευμάτων έχουν λάβει εισήγηση από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19, για προσωρινή αναστολή λειτουργίας από 14/09/2020 έως και 16/09/2020 των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών λειτουργιών των σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου και της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας».

Ακόμα, σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας έως και τις 18 Σεπτεμβρίου δόθηκε στις εξής σχολικές μονάδες:

 • Δημοτικό Σχολείο Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου.
 • Νηπιαγωγείο Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου.
 • 7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας Ημαθίας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.
Tags:
κορονοϊός, πανδημία, Υπουργείο Παιδείας, κλειστά σχολεία, αγιασμός, μαθητές, υποχρεωτική χρήση μάσκας, χειρουργική μάσκα, υφασμάτινη μάσκα, μάσκα προστασίας, μάσκα, μάσκες, άνοιγμα σχολείων, σχολεία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK