02:30 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (239)
0 01
Βρείτε μας

Διαφορετικό ήταν το σημερινό, πρώτο, κουδούνι στα σχολεία της χώρας καθώς τέθηκαν σε ισχύ τα αυστηρά μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού. Όλοι οι μαθητές κλήθηκαν να φορέσουν τις μάσκες τους -καθώς σε άλλη περίπτωση θα έπαιρναν απουσία- ενώ δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις που γονείς αρνήθηκαν τα παιδιά τους να κάνουν χρήση της.

Μάσκες, αντισηπτικά, θερμομέτρηση αλλά και «παρατράγουδα»: Αυτή ήταν η εικόνα που διαμορφώθηκε σήμερα, Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, στα σχολεία της χώρας όπου ήχησε το πρώτο κουδούνι της χρονιάς.  

Οι μαθητές επέστρεψαν στις σχολικές αίθουσες τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού και οι καθηγητές τους ήταν εκεί ώστε να τους βοηθήσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Σε αρκετές σχολικές μονάδες υπήρξε πρόβλεψη για θερμομέτρηση των μαθητών, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα περάσει στις αίθουσες κανένα παιδί με πιθανά συμπτώματα κορονοϊού. Παρά τη γενική οδηγία του Υπουργείου Παιδείας για πρώτο κουδούνι στις 08:15, το ωράριο προσαρμόστηκε σε αρκετές περιπτώσεις καθώς το σημερινό άνοιγμα συμπίπτει με τη γιορτή του «Σταυρού».

Από την πρώτη ημέρα δεν έλειψαν και τα «παρατράγουδα», καθώς υπήρξαν περιπτώσεις γονέων που αποφάσισαν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο χωρίς μάσκα. 

Υποχρεωτική η μάσκα

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική, με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων αλλά και τους ειδικούς να τονίζουν πως θα αποτελέσει «ασπίδα» προστασίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Όπως τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία έδωσε το «παρών» σε αγιασμό σε σχολείο στο Καστελλόριζο, η μάσκα θα αποτελέσει πολύ σύντομα μία συνήθεια και οι μαθητές δεν θα καταλαβαίνουν ότι θα τη φορούν.

Όποιος μαθητής προσέρχεται στο σχολείο χωρίς να φορά μάσκα δεν θα μπορεί να μπαίνει μέσα και θα παίρνει απουσία. Εφόσον είναι ανήλικος, θα παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους κηδεμόνες του. Κατά την άφιξη των κηδεμόνων, προβλέπεται ότι θα επισημαίνονται προς τους γονείς και τον μαθητή η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας.

Να σημειωθεί πως η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων, στους εξωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων -όταν υπάρχει συνωστισμός, όπως ενδεικτικά κατά την προσέλευση και αποχώρηση από τη σχολική μονάδα- καθώς και στην περίπτωση συνωστισμού σε κυλικεία εξωτερικού χώρου, αλλά και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.

Οι αρνητές της μάσκας

Παρά την υποχρέωση για χρήση μάσκας, ορισμένοι γονείς αρνήθηκαν να τη φορέσουν τα παιδιά τους και, έτσι, δεν μπήκαν στο σχολείο.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε σχολική μονάδα της Πάτρας δεν έγιναν δεκτοί τουλάχιστον τέσσερις μαθητές που δεν φορούσαν τη μάσκα τους. Θα πρέπει να προσέλθουν αργότερα, φορώντας μάσκα, για να πάρουν τα βιβλία τους. 

Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ συνομίλησε με έναν πατέρα ο οποίος δεν άφησε τα παιδιά του να φορέσουν μάσκα. «Δεν τους άφησαν να μπουν» δήλωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και άλλοι γονείς που δεν θέλουν τα παιδιά τους να τις φορούν.

Μάλιστα, ερωτώμενος εάν θα επιμείνει σε αυτή του την απόφαση είπε: «Το πολύ-πολύ να μην πάνε έναν χρόνο σχολείο».

Άλλη μητέρα σημείωσε πως δεν γνωρίζει, ακόμη, αν θα στείλει τα παιδιά της στο σχολείο, λόγω της υποχρέωσης χρήσης της μάσκας.

Η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, σε συνέντευξή της επέμεινε πως τα μέτρα πρέπει να τηρούνται αυστηρά, ενώ απαντώντας στους αρνητές της μάσκας τόνισε πως «θα εφαρμόσουμε ό,τι χρειάζεται σε πείσμα του παραλογισμού». 

Τα μέτρα προστασίας

Αναλυτικά, τα μέτρα προστασίας που τίθενται σε ισχύ από σήμερα είναι τα εξής: 

 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
 • Ενημέρωση και έτοιμες οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
 • Γιατροί θα επισκέπτονται τα σχολεία για να εξηγήσουν τα μέτρα και την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.
 • Αντισηπτικά στο σχολείο, σχολαστικός καθαρισμός με μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
 • Ενίσχυση του ολοήμερου σχολείου.

Επίσης:

 • Διαφορετικά διαλείμματα.
 • Δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ.
 • Μαθηματικοί διαγωνισμοί με χρήση μάσκας.
 • Δεν θα πραγματοποιούνται οι σχολικές εκδρομές, ενώ οι επισκέψεις σε μουσεία και οι περίπατοι θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα.
 • Οι αθλητικές δραστηριότητες θα γίνονται από μικρές ομάδες ανά τμήμα.

Καθώς και:

 • Τα εργαστήρια θα διεξάγονται με σταθερές ομάδες συνεργασίας.
 • Για την Πληροφορική προβλέπεται ο συστηματικός καθαρισμός του πληκτρολογίου και του ποντικιού.
 • Στα μουσικά όργανα θα πρέπει να υπάρχει η απόσταση τριών μέτρων.
 • Θα χορηγείται ατομικό παγούρι για λόγους προστασίας της υγείας.
Με μάσκες προέρχονται οι μαθητές σε σχολείο στη Θεσσαλονίκη
© Φωτογραφία : voria.gr
Με μάσκες προέρχονται οι μαθητές σε σχολείο στη Θεσσαλονίκη

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, το σημερινό πρόγραμμα των μαθητών περιλαμβάνει τα εξής:

 • Επεξήγηση και συζήτηση όλων των μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ.
 • Διανομή μάσκας και ατομικού δοχείου/παγουριού ανά μαθητή.
 • Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά μαθητή.
 • Ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας.

Το μήνυμα της Κεραμέως

Το μήνυμα που στέλνει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, για το άνοιγμα των σχολείων είναι το εξής: 

«Καλή σχολική χρονιά σε όλες και σε όλους!
Μια νέα χρονιά ξεκινά γεμάτη όρεξη για μάθηση, ελπίδες, προσδοκίες, αλλά και με τις ιδιαιτερότητες μίας νέας κανονικότητας.
Οι προτεραιότητές μας είναι δύο: αφενός να συνεχίσουμε όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται την απαραίτητη για όλους εκπαιδευτική διαδικασία, αφετέρου να προστατεύσουμε την πολύτιμη υγεία των μαθητών μας, των εκπαιδευτικών μας, των οικογενειών μας.
Τους περασμένους μήνες δοκιμαστήκαμε πολύ. Όμως προσαρμοστήκαμε, αλλάξαμε τις συνήθειές μας και βγήκαμε νικητές. Έτσι και τώρα, όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε και πάλι.
Επιστρέφουμε λοιπόν στα θρανία, τηρώντας τα μέτρα, ακούγοντας τους δασκάλους και τους καθηγητές μας, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών».

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (239)
Tags:
μέτρα προστασίας, Μέτρα, Υπουργείο Παιδείας, άνοιγμα σχολείων, σχολεία, σχολείο, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK