20:55 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 40
Βρείτε μας

Μια  μαύρη επέτειο 77 ετών θα θυμηθεί σήμερα η Κρήτη, όταν το μακρινό 1943 οι κατακτητές της ναζιστικής Γερμανίας εκτέλεσαν τουλάχιστον 461 άτομα και κατέστρεψαν πάνω από 20 χωριά στις περιοχές της Βιάννου και της Ιεράπετρας.

Εβδομήντα επτά χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα της Βιάννου και 30 χρόνια μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, το σύγχρονο γερμανικό κράτος δεν έχει αναλάβει, ακόμη, την ευθύνη του για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε το Γ’ Ράιχ ενώ αρνείται να αποδώσει τις τεκμηριωμένες οφειλές του προς την Ελλάδα.

Σήμερα τιμάται η μνήμη των μαζικών εκτελέσεων των κατοίκων και των καταστροφών πάνω από 20 χωριών στις περιοχές της Βιάννου. Στο πλαίσιο αυτό κλιμακώνεται ο αγώνας για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών που ξεκινά από το Δίστομο και φτάνει ως τη Βιάννο.

Οι κάτοικοι της Βιάννου θα φτάσουν ένα βήμα πιο κοντά στις αποζημιώσεις όταν εκτελεστεί η απόφαση για το Δίστομο.

«Το αμέσως επόμενο διάστημα θα επιδοθούν στη γερμανική κυβέρνηση οι αμετάκλητες αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης υπέρ των θυμάτων του Ρεθύμνου και του Αιγίου. Και επίκειται, επίσης, η ολοκλήρωση των διαδικασιών στην Ιταλία για την εκτέλεση της απόφασης υπέρ των θυμάτων του Διστόμου, σύμφωνα με την ιστορική απόφαση του Αρείου Πάγου της Ιταλίας στις 3.9.2019» επισημαίνει στο Sputnik ο Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και μέλος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου

Όπως εκτιμά, πρόκειται για εξελίξεις που θα αυξήσουν την πίεση προς την Γερμανία «για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αλλά και προς την ελληνική κυβέρνηση να πράξει, επιτέλους, το χρέος της. Και, με την ευκαιρία, αναμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει, όπως έχει δεσμευτεί, το δικαστικό ένσημο για τις αναγνωριστικές αγωγές και να προχωρήσει σθεναρά και αποφασιστικά στη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, σύμφωνα με το ιστορικό ψήφισμα της Ολομέλειας της Βουλής, της 27ης Απριλίου 2019, που δεσμεύει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων».

Με στόχο τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και την απόδοση τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος της Βιάννου και συνολικά στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα, σήμερα διοργανώνεται διαδικτυακή εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο «Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου και ο ανυποχώρητος αγώνας για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση» με τη συμμετοχή σημαντικών ομιλητών.

Η διαδικτυακή εκδήλωση-συζήτηση οργανώνεται από την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Βιαννιτών Αττικής «Ο Διαβάτης» υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) και θα μεταδοθεί ζωντανά την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, 8:00 μ.μ. στο esdoge.gr και στο odiavatis.gr

«Συμπληρώνονται φέτος 77 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου τον μαύρο Σεπτέμβρη του 1943. Πρόκειται για ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε η Βέρμαχτ στην Ευρώπη για να εκδικηθεί τον ανυπότακτο λαό της Βιάννου, που δεν έσκυψε το κεφάλι, δεν αποδέχθηκε την Κατοχή και αρνήθηκε να συνεργαστεί με τους κατακτητές» τονίζει ο Α. Συγγελάκης.

Και αναλύει τη σημασία των γεγονότων:

«Το Ολοκαύτωμα των χωριών της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας συνοδεύεται από μία σειρά αποκρουστικών πρακτικών του Γ’ Ράιχ, που καταπατούν κάθε νόμο και κανόνα του πολέμου, τα οποία, συνοπτικά, είναι τα εξής: α) η κτηνώδης και χωρίς όρια βία εναντίον αμάχων, μεταξύ των οποίων έγκυοι, μικρά παιδιά, κατάκοιτοι, ανήμποροι γέροντες, β) ο προμελετημένος χαρακτήρας του εγκλήματος και ο κυνισμός των σφαγέων, γ) η ξεδιάντροπη παραπλάνηση των κατοίκων, δ) ο μη σεβασμός από χριστιανικό έθνος της κορυφαίας τοπικής θρησκευτικής εορτής καθώς η ναζιστική Γερμανία αιματοκύλισε τα Αμιρά την 14η Σεπτεμβρίου, ανήμερα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, τοπικής εορτής του χωριού, ε) η συστηματική προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας προκειμένου να αποσείσουν την ευθύνη για το αποτρόπαιο έγκλημα από πάνω τους, στ) ο χορός των δήμιων επί των πτωμάτων και η σαδιστική μεταχείριση των επιζώντων, ζ) η μέγιστη ύβρις της απαγόρευσης ταφής των νεκρών.

Ο θλιβερός απολογισμός της γερμανικής κατοχής στη Βιάννο είναι 461 πολίτες νεκροί, μεθοδική λεηλασία του πλούτου και ολοσχερής καταστροφή των κατοικιών και των υποδομών του τόπου. Η Βιάννος μετά την καταστροφή έμοιαζε με χαμένη πατρίδα και όσοι επέζησαν έγιναν πρόσφυγες στον ίδιο τους τον τόπο.

Η ναζιστική Γερμανία προσπάθησε να αφανίσει την επαρχία Βιάννου, αλλά δεν τα κατάφερε. Με ηρωικό αγώνα οι κάτοικοι διέσωσαν από την πείνα τα παιδιά τους και τα ανέθρεψαν με αξιοπρέπεια και στέρεες ηθικές αρχές, αναστήλωσαν τα σπίτια τους, φύτεψαν τα πεζούλια τους, ανόρθωσαν τον τόπο τους, που μετά το Ολοκαύτωμα έμοιαζε με χαμένη πατρίδα. Και παρά τα όσα τρομερά υπέστησαν, στην καρδιά τους δεν φώλιασε το μίσος και ο φανατισμός αλλά καίει η φλόγα για Δικαιοσύνη!

Όμως, 77 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα της Βιάννου και 30 χρόνια μετά την ενοποίηση της Γερμανίας η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γερμανίας δεν έχει αναλάβει, ακόμη, την ευθύνη της για τα φρικτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε το Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα. Η γερμανική κυβέρνηση αρνείται προκλητικά να τιμήσει την υπογραφή της στη Συνθήκη του Λονδίνου του 1953 και να αποδώσει τις απαράγραπτες και άριστα τεκμηριωμένες οφειλές της προς την Ελλάδα. Είναι, άραγε, αυτή συμπεριφορά από μία χώρα που θεωρεί τον εαυτό της ηγέτιδα δύναμη της Ευρώπης και του κόσμου; Είναι αυτό παράδειγμα σεβασμού των διεθνών συνθηκών; Είναι, άραγε, αυτό συμβολή στην ειρηνική και δημοκρατική προοπτική της Ευρώπης;

Στις 3 Οκτωβρίου 2020 η Γερμανία θα γιορτάσει τα τριάντα χρόνια από την ενοποίησή της. Στο χέρι της είναι οι εορτασμοί αυτοί να μην σκιαστούν από την πίκρα και την οργή των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και συνολικά του ελληνικού λαού, που, όπως σημείωνε εμφατικά ο Μανώλης Γλέζος, συνέβαλε τα μέγιστα στην απελευθέρωση της Ευρώπης και της ίδιας της Γερμανίας από τον χιτλερικό εφιάλτη, αλλά, δυστυχώς, βλέπει τη δημοκρατική Γερμανία να λησμονεί αυτή τη μείζονα συμβολή της Ελλάδας.

Έφτασε ο καιρός για τη σύναψη Συνθήκης Ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, τη μόνη ενέργεια που θα κλείσει οριστικά τη μαύρη βίβλο της Κατοχής.

Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γερμανίας είναι αποδεδειγμένα ισχυρή. Καιρός είναι να αποδείξει ότι είναι και δίκαιη! Θα το τολμήσει; Μακάρι! Εμείς, πάντως, δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να δικαιωθούμε!».

Tags:
πρόσφυγες, πολεμικές αποζημιώσεις, αποζημιώσεις, ολοκαύτωμα, Κρήτη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK