04:52 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 40
Βρείτε μας

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ μιλά στο Sputnik για τα όσα συνέβησαν με τις τεράστιες μάσκες που μοιράστηκαν στα σχολεία και δίνει τη δική του εξήγηση για το ποιος τελικά φταίει.

Τρίτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων και o πόλεμος των ευθυνών για τις υπερμεγέθεις μάσκες καλά κρατεί. Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ μίλησε στο Sputnik για το τι συνέβη με τον διαγωνισμό για τις σχολικές μάσκες αλλά και για το ποιος φταίει για το κακό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου λοιπόν, η Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας έχει ήδη αναλάβει τις ευθύνες της εδώ και δύο ημέρες, επίσημα και με δελτίο Τύπου για τις λάθος προδιαγραφές που δόθηκαν για τις μάσκες.

Στην ερώτηση γιατί στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο κ. Κοντοζαμάνης έκανε λόγο για παρεξήγηση πετώντας πίσω το μπαλάκι στην ΚΕΔΕ (ή τέλος πάντων εκτός γηπέδου Υπουργείου Υγείας), ο κ. Παπαστεργίου μας είπε ότι δεν υπάρχει καμία παρεξήγηση.

Οι 20 κατασκευαστές των μασκών και οι έγκαιρες ειδοποιήσεις στο Υπουργείο Υγείας

Όπως τονίζει μάλιστα ο ίδιος:

«Τους είχαμε προειδοποιήσει ότι οι διαστάσεις των μασκών είναι πολύ μεγάλες βάσει των προδιαγραφών που μας έδωσαν. Το είχαμε κάνει πριν καν ξεκινήσει η κατασκευή των μασκών, εμείς όμως δεν είμαστε γιατροί ή ειδικοί. Και τους το είπαμε έγκαιρα γιατί όταν ξεκινήσει ένας διαγωνισμός, είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει πάνω στην εξέλιξή του».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, οι τελικοί προμηθευτές που επιλέχθηκαν για το έργο της κατασκευής των μασκών έφτασαν στο τέλος τους 20 και αφού νωρίτερα είχαν κοπεί στη διαδρομή περίπου 10, τόσο από το Ελεγκτικό Συνέδριο όσο και από την ΚΕΔΕ γιατί δεν τηρούσαν τις προδιαγραφές.

Όπως ανέφερε, μάλιστα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης:

«Έγινε μεγάλη κουβέντα για το αν έπρεπε να αναλάβουμε την ευθύνη για τις μάσκες. Μόνο η ΚΕΔΕ μπορούσε να φέρει εις πέρας το δύσκολο αυτό έργο. Καταφέραμε αυτό που κάποιοι χαρακτήριζαν ως ακατόρθωτο και υποστήριζαν ότι δεν έπρεπε να το αναλάβουμε. Πετύχαμε να τρέξουμε με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα έναν "καθαρό" διαγωνισμό σε μόλις δύο εβδομάδες, χωρίς ενστάσεις και προμηθεύσαμε όλα τα σχολεία με μάσκες ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια. Πραγματικά πιστεύω ότι δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό με άλλο τρόπο».

Όσο για το… τένις ευθυνών που έχει ξεκινήσει από προχθές και στο οποίο εμπλέκονται ΚΕΔΕ, Υπουργείο Υγείας και Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Παπαστεργίου δεν κρύβει την πικρία του λέγοντάς μας ανάμεσα σε άλλα:

«Δεν μπορώ να δεχτώ ότι φταίω εγώ για οδηγίες που έδωσε το Υπουργείο. Θα φταίγαμε αν δεν είχαμε παραδώσει ή αν είχαμε κάνει λάθη στις ποσότητες, όχι όμως για τις λάθος προδιαγραφές».

Καθώς πάντως το θέμα παραμένει ψηλά στην επικαιρότητα και όχι άδικα, μιας και μεγάλο μέρος των γονιών πληρώνει αυτή τη στιγμή από την τσέπη του τις μάσκες που χρειάζονται καθημερινά τα παιδιά στα σχολεία ενώ η σχολική χρονιά ήδη τρέχει, ο κ. Παπαστεργίου ακούγεται αποφασισμένος να υπερασπιστεί τη δουλειά της ΚΕΔΕ μέχρι κεραίας. Όπως μας λέει με νόημα: «Περιμένω να επανορθώσουν, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους αυτοί που φταίνε. Αλλιώς θα απαντήσω διαφορετικά».

Tags:
μαθητές, σχολεία, ΚΕΔΕ, μάσκες, Δημήτρης Παπαστεργίου
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK