23:08 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Φωτιά στη Μόρια (105)
0 0 0
Βρείτε μας

Το Βέλγιο προτείνει τη μετεγκατάσταση 100 έως 150 ευάλωτων αιτούντων άσυλο, όπως οικογένειες με παιδιά, μητέρες ή ανύπαντρες γυναίκες.

Τη μετεγκατάσταση 100 έως 150 ευάλωτων αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα στο Βέλγιο πρότεινε στον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργο Κουμουτσάκο, η Βελγίδα ομόλογός του, Μάγκι Ντε Μπλοκ, κατά τη σημερινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε φυσικά η κατάσταση στη Μόρια.

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν για να βρουν διαρθρωτικές απαντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Και οι δύο χώρες συμφωνούν ότι τα ad hoc μέτρα, κρίση μετά την κρίση, δεν είναι βιώσιμα μακροπρόθεσμα. Μόνο μια παγκόσμια προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να προσφέρει μια διαρθρωτική λύση. Μια σαφής επισκόπηση της προσπάθειας κάθε κράτους μέλους θα ήταν το πρώτο βήμα. Η Ελλάδα κάνει πολύ περισσότερα από ό,τι μπορεί να αναμένεται λογικά. Στην ευρωπαϊκή προοπτική, το Βέλγιο συγκαταλέγεται επίσης μεταξύ των κρατών-μελών με τη μεγαλύτερη προσπάθεια. Κάθε κράτος-μέλος πρέπει να συνεισφέρει δίκαια» υπογραμμίζεται στην κοινή ανακοίνωση των δύο υπουργών.

Όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα ευχαριστεί το Βέλγιο για τη συγκεκριμένη υποστήριξή του σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στη Λέσβο.

Και οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν για να βρουν διαρθρωτικές απαντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο θα παρουσιαστεί σύντομα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα παρέχει λύσεις για τις τρέχουσες προκλήσεις.

Επίσης, καλούν άλλα κράτη-μέλη να εκπληρώνουν συνεχώς το δικό τους δίκαιο μερίδιο στις κοινές προσπάθειες της ΕΕ για το άσυλο και τη μετανάστευση. 

«Αντιμετωπίζοντας μια δραματική κατάσταση στη Λέσβο, η Ελλάδα απευθύνει ερώτημα στο Βέλγιο εάν υπάρχουν δυνατότητες μετεγκατάστασης περιορισμένου αριθμού ευάλωτων αιτούντων άσυλο. Το Βέλγιο θέλει να δείξει περαιτέρω αλληλεγγύη και προτείνει τη μετεγκατάσταση 100 έως 150 ευάλωτων αιτούντων άσυλο, όπως οικογένειες με παιδιά, μητέρες ή ανύπαντρες γυναίκες. Η Ελλάδα θα ενημερώσει το Βέλγιο πώς μπορεί να εφαρμοστεί περαιτέρω η συνεργασία. Αυτή η προσπάθεια έρχεται μετά τη δέσμευση του Βελγίου που έγινε την περασμένη εβδομάδα για μετεγκατάσταση δώδεκα ασυνόδευτων ανηλίκων. Μετά από αίτημα της Ελλάδας νωρίτερα φέτος, το Βέλγιο είχε ήδη μετεγκαταστήσει δεκαοκτώ άλλους ασυνόδευτους ανηλίκους, οι οποίοι έφτασαν στο Βέλγιο πριν από λίγες εβδομάδες» καταλήγει η ανακοίνωση.
Θέμα:
Φωτιά στη Μόρια (105)
Tags:
Βέλγιο, αιτούντες άσυλο, άσυλο, Γιώργος Κουμουτσάκος, ΚΥΤ Μόριας, Μόρια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK