16:50 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
COVID-19 Ελλάδα (428)
0 0 0
Βρείτε μας

Απόγνωση και κραυγή αγωνίας στον χώρο της εστίασης και της διασκέδασης μετά τους νέους περιορισμούς που έφερε το ημι-lockdown στην Αττική.

Μια νέα σειρά από περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση του κορονοϊού στην περιοχή της Αττικής που ανακοινώθηκαν χτες, Τρίτη, προκάλεσαν την αγανάκτηση και την κραυγή αγωνίας των επαγγελματιών της εστίασης και της διασκέδασης. Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε παύση της λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με ζωντανή μουσική αλλά και των κλειστών αιθουσών συναυλιών για τις επόμενες 14 ημέρες. Παράλληλα, αποφασίστηκε έως τις 30 Σεπτεμβρίου να ισχύει αυστηρό όριο έξι ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας) και πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων), Γιώργος Καββαθάς δήλωσε στο Sputnik:

«Πρόκειται για καταστροφή. Η επανεκκίνηση του κλάδου της εστίασης και της διασκέδασης όταν έληξε η καραντίνα των 2,5 μηνών ήταν ήδη πολύ άσχημη σε σύγκριση με την επανεκκίνηση άλλων κλάδων. Η επαναλειτουργία έγινε με όρους μείωσης κατά 60% του ετήσιου τζίρου μας, όταν στους άλλους κλάδους αυτό το νούμερο ήταν κοντά στο 45%. Υπάρχουν συγκεκριμένα κομμάτια της εστίασης τα οποία έχουν υποστεί ολική καταστροφή – το catering, τα κτήματα (σ.σ η διοργάνωση εκδηλώσεων στα κτήματα) αλλά και οι αίθουσες δεξιώσεων. Εκεί έχουμε μείωση κύκλου εργασιών από 95% έως και 100% και μάλιστα χωρίς μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση».

Οι επιχειρηματίες της Αττικής στο «μάτι του κυκλώνα»

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες βάζουν αυτή τη φορά στο «μάτι του κυκλώνα» την Αττική. Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, η περιοχή της Αττικής φιλοξενεί το 40% με 50% των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης και διασκέδασης πανελλαδικά. Οι επιχειρήσεις (από ταβέρνες και πιτσαρίες μέχρι bar, club και μεζεδοπωλεία) φτάνουν τις 40.000.

«Τώρα έρχεται ένα νέο lockdown με κρατική εντολή για 14 ημέρες χωρίς κανένα μέτρο στήριξης» λέει σε δραματικό τόνο ο κ. Καββαθάς και συνεχίζει:

«Ήταν αιφνιδιαστική αυτή η απόφαση της κυβέρνησης και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος. Όλες τις αλλαγές που μας αφορούν, εδώ και καιρό, τις μαθαίνουμε από τις διαρροές των δημοσιογράφων. Κανείς δεν μας ρώτησε πώς θα αντεπεξέλθουμε τις επόμενες 14 ημέρες, πώς θα πληρώσουμε τα πάγια έξοδά μας και τις υποχρεώσεις μας. Tο καλοκαίρι είχαμε τους ανοιχτούς χώρους κι υπήρχε ευελιξία, τώρα που θα περιοριστούμε στους κλειστούς χώρους και με ακόμα πιο μειωμένο κοινό, η κατάσταση θα είναι δυσοίωνη. Τον χειμώνα θα δεχθούμε τη χαριστική βολή».

«Το κλείσιμο στις 00:00 μας τσάκισε»

Στην ουσία, ο «χορός» των περιοριστικών μέτρων στην εστίαση και τη διασκέδαση κρατάει πολύ καιρό τώρα και κάθε μήνα που περνάει, φέρνει τον νευραλγικό αυτόν για την ελληνική οικονομία κλάδο, σε ακόμα πιο δεινή θέση.

Ο κ. Καββαθάς εξηγεί πως τα περιοριστικά μέτρα που γενικεύτηκαν τον Δεκαπενταύγουστο με τη συρρίκνωση του ωραρίου σε μπαρ, club και εστίαση έφεραν μια επιπρόσθετη μείωση του τζίρου των επιχειρηματιών.

Περιγράφοντας τι περιμένουν πλέον οι επαγγελματίες του χώρου, δεν κρύβει την απαισιοδοξία του: «Για εμάς η κατάσταση βιώνεται σαν lockdown ήδη από τον Δεκαπενταύγουστο. Η συρρίκνωση του ωραρίου δεν οδήγησε όπως πολλοί περίμεναν το κοινό σε αλλαγή των συνηθειών του. O κόσμος δηλαδή δεν άρχισε ξαφνικά να πηγαίνει για ποτό ή βραδινό φαγητό στις 19:00 και στις 20:00. Με δύο λόγια: το κοινό δεν "κούμπωσε" τις παλιές συνήθειές του στο deadline διασκέδασης στις 00:00».

Από την άλλη βέβαια, το ότι πολλοί θαμώνες μπαρ… ξέμεναν σε πεζοδρόμια και πλατείες σε έναν επικίνδυνο συγχρωτισμό, είναι μια εικόνα που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί. Ο κ. Καββαθάς δεν την αρνείται, όπως δεν αρνείται και τη μεγάλη αναγκαιότητα που υπάρχει να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.

Αυτό που ζητά όμως ο κλάδος είναι να μη γίνεται η εστίαση ο «σάκος του μποξ» και το «φίλτρο» για όλη την υγειονομική κρίση και χωρίς οικονομική βοήθεια στα απανωτά «χαστούκια».

Όπως το θέτει ο ίδιος: «Δεν γίνεται για να κερδίσεις το στοίχημα της Υγείας να καταστρέψεις την Οικονομία. Η οικονομία του κλάδου μας έχει επιστρέψει σε νούμερα του 2012».

Μάλιστα ο ίδιος αντικρούει την άποψη πως η καλοκαιρινή τουριστική «επιτυχία» σε πολλά κυκλαδονήσια (βλ. Τήνος, Κύθνος, Πάρος κτλ) αλλά και στεριανούς, παραθαλάσσιους προορισμούς (βλ. Ηλεία), κράτησε τον κλάδο όρθιο. Ο ίδιος θεωρεί αυτή την επιτυχία αποσπασματική μπροστά στη ζοφερή συνολική εικόνα και με ελάχιστη διάρκεια μόλις 20 ημερών.

Και τι θα μπορούσε λοιπόν ρεαλιστικά να γίνει έτσι ώστε και το στοίχημα της οικονομίας να μη χαθεί αλλά και να μην πέσει τελικά από τον γκρεμό μια ολόκληρη, μεγάλη «φέτα» της ελληνικής οικονομίας; Η παράταση της επιδότησης του ενοικίου κατά 40%, για παράδειγμα, θα ήταν μια σημαντική αρωγή σύμφωνα με τον κ. Καββαθά. Αυτό που έχει συμβεί όμως τελικά σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι η κυβέρνηση έχει πετάξει το μπαλάκι της συνεννόησης ανάμεσα σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές με τους πρώτους να είναι ελάχιστα συγκαταβατικοί, ελαστικοί κι ανεκτικοί με αυτά που περνούν οι ενοικιαστές τους.

Ο κ. Καββαθάς μάλιστα θεωρεί πως από τους 330.000 εργαζόμενους του κλάδου είναι πολλοί αυτοί που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής.

Αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, αρκετοί θα οδηγηθούν σε απόλυση όπως φοβάται ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ και ΓΣΕΒΕΕ.

Ο ίδιος πάντως καταλήγει στο εξής: «Αντί να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ επιδότηση για να διατηρηθούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας στον κλάδο, ανακοίνωσε τελικά επιδότηση για 110.000 άλλες θέσεις εργασίας».

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (428)
Tags:
Μέτρα, κορονοϊός, Αττική, εστιατόριο, εστιατόρια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK