11:32 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (479)
0 01
Βρείτε μας

Ένα νέο lockdown είναι στο τραπέζι, ωστόσο το σενάριο είναι ακόμη μακριά, δήλωσε ο Χαράλαμπος Γώγος, σημειώνοντας πως θα προηγηθούν άλλα μέτρα προτού φτάσουμε σε αυτή την απόφαση.

Την ανησυχία των ειδικών για τα κρούσματα κορονοϊού σε σχολεία και την αύξησή τους στην Αττική, εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος

«Στα αστικά κέντρα όταν υπάρχει αυτό το φαινόμενο, μπορεί τα προβλήματα αυτά να πολλαπλασιαστούν γρήγορα και γι’ αυτό υπάρχει αυτή η εγρήγορση και η κλιμάκωση των μέτρων στην περιοχή αυτή», εξήγησε ο κ. Γώγος, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

Ερωτώμενος για το εάν μπορεί να αποφασιστεί ένα νέο lockdown, ο ίδιος έκρινε πως «ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα βγαίνει και μία καινούρια δέσμη μέτρων. Δεν θα φτάσουμε στο lockdown, είναι λίγο μακριά. Είναι στο τραπέζι, αλλά υπάρχουν άλλα μέτρα πριν. Ας πούμε μάσκα παντού, μέσα έξω, κλείσιμο όλων των καταστημάτων στις 00:00, περιορισμός κυκλοφορίας το βράδυ, αναστολή λειτουργίας κλειστών χώρων – όπως κινηματογράφοι, θέατρα. Το lockdown δεν το θέλει κανείς, είναι τραυματικό, το έχουμε ζήσει, το ξέρουμε και προσπαθούμε να το αποφύγουμε. Αν δεν ληφθούν αυτά και αν η κατάσταση ξεφύγει, ίσως να φτάσουμε και σε αυτό, αλλά ελπίζουμε να μην χρειαστεί».

Σχολεία

Αναφορικά με τα κρούσματα που καταγράφονται στον σχολείο, σημείωσε πως «χρειάζεται μεγάλη προσοχή και ψυχραιμία».

«Τα κρούσματα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή έρχονται, προφανώς, από την κοινότητα, δεν έχουν προλάβει να μεταδοθούν στα σχολεία. Έρχονται απ’ έξω. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, τήρηση των μέτρων και έγκαιρη διάγνωση κρούσματος. Όταν υπάρξει περιστατικό ύποπτο, πρέπει να μείνει σπίτι, και όταν διαγνωσθεί και επιβεβαιωθεί, θα πρέπει να παρθούν τα επόμενα μέτρα, τα οποία είναι σαφώς καθορισμένα. Ένα κρούσμα σε τμήμα: κλείνει το τμήμα, γίνεται επιδημιολογική διερεύνηση. Δύο κρούσματα σε διαφορετικά τμήματα: κλείνουν τα δύο τμήματα. Τρία κρούσματα και πάνω: γίνεται επιδημιολογική διερεύνηση, μπορεί να χρειαστεί να κλείσει το σχολείο, μπορεί και συγκρότημα να χρειαστεί να κλείσει».

Συνεχίζοντας επί του ιδίου ζητήματος, σημείωσε πως σε περίπτωση που υπάρχει «συρροή κρουσμάτων» απαιτείται «πολύ καλή διερεύνηση». 

«Αν είναι αδερφάκια, ή γείτονες και βρίσκονται και εκτός σχολείου είναι αλλιώς. Αν όμως είναι άσχετα μεταξύ τους, χτυπάει το καμπανάκι για να κλείσει το συγκρότημα και να απολυμανθεί», εξήγησε.

«Τα σχολεία αντανακλούν την κοινότητα. Αν έξω αυξηθούν τα κρούσματα, θα διαχυθεί και στα σχολεία το πρόβλημα. Μπορεί να μπουν σε λειτουργία διαφορετική σχολεία σε μια περιοχή, σε μια πόλη, ή σε έναν νομό. Να λειτουργήσουν όπως τον Ιούνιο, εκ περιτροπής κλπ. Δεν το θέλουμε βέβαια αυτό. Είμαστε όμως πραγματικά προβληματισμένοι, αβέβαιοι και επιφυλακτικοί γιατί με τον ιό αυτό έχουμε συνηθίσει τέτοιες καταστάσεις».

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, τα κρούσματα είναι πολλά, αλλά αν τα συγκρίνουμε με τον χειμώνα, είναι -εν πολλοίς- ασυμπτωματικά. «Κάνουμε πολλά τεστ, βρίσκουμε περισσότερα. Επομένως αυτό που κοιτάμε περισσότερο είναι ο αριθμός κρουσμάτων που νοσηλεύονται, ο αριθμός πασχόντων, ο αριθμός ΜΕΘ, διασωληνωμένων και θανάτων. Υπάρχει αυτή τη στιγμή μία μέση κάλυψη των κρεβατιών ΜΕΘ – Covid στο 37,5 %. Στην Αττική όμως έχουμε μεγαλύτερη κάλυψη, στο 60-70%». 

ΜΕΘ και προσωπικό νοσοκομείων

Όσον αφορά στις κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει η χώρα μας, σημείωσε: «Υπάρχουν αρκετές κλίνες ΜΕΘ Covid που δεν χρησιμοποιήθηκαν το καλοκαίρι γιατί δεν υπήρχε ανάγκη. Αυτές είναι έτοιμες, μπορούν να διατεθούν και επίσης γίνεται μεγάλη προσπάθεια να ανοίξουν κλίνες και σε άλλα νοσοκομεία που δεν είναι νοσοκομεία αναφοράς. Σε πλήρη ανάπτυξη θα φτάσουμε συνολικά σε πάνω από χίλιες κλίνες».

Αναφορικά με το προσωπικό των νοσοκομείων, αναφέρθηκε στην προκήρυξη που υπάρχει για προσλήψεις και σημείωσε πως έχουν βρεθεί πολλοί νοσηλευτές.

«Υπάρχει ένα πρόβλημα με τους γιατρούς, γιατί δεν είναι διαθέσιμοι πια, έχουν φύγει πολλοί στο εξωτερικό, έχουν βρει θέσεις… Θα πρέπει να υπάρξουν κίνητρα. Το Υπουργείο θα πρέπει να μπει σε μια διαδικασία ταχέως διορισμού όσων παίρνουν τις θέσεις στο ΕΣΥ. Μέχρι τότε υπάρχουν οι θέσεις διετίας ή τριετίας των επικουρικών. Αυτοί που έρχονται τώρα να βοηθήσουν τα νοσοκομεία, και μπράβο τους, θα πρέπει να πάρουν και μία προτεραιότητα για αργότερα».
Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (479)
Tags:
άνοιγμα σχολείων, σχολεία, σχολείο, Χαράλαμπος Γώγος, μάσκα προστασίας, μάσκα, μέτρα προστασίας, Μέτρα, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK