07:50 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Στο «κόκκινο» βρέθηκε για ακόμη μια μέρα η πρωτεύουσα, καθώς καταγράφηκαν 99 από τα 240 κρούσματα της πανδημίας που ανακοινώθηκαν σήμερα.

«Πρωταθλήτρια» αναδείχθηκε για μια ακόμα μέρα η Αττική, καθώς στην πρωτεύουσα εντοπίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού.

Το απόγευμα της Παρασκευής ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 240 νέα κρούσματα.

Από αυτά 42 συνδέονται με γνωστές συρροές και 34 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14.978, εκ των οποίων το 55,7% άνδρες.

Στην Αττική καταγράφηκαν 99 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 15 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ τέσσερις αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Τα νέα μέτρα στην Αττική

Υπενθυμίζεται ότι χθες Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την Αττική, με ισχύ από τη Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου και έως 4 Οκτωβρίου. 

Αναστολή των συναυλιών σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους καθώς και αναστολή προβολής ταινιών στους κλειστούς κινηματογράφους ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ σε ό,τι αφορά τις συναθροίσεις σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, το όριο ατόμων περιορίζεται σε εννέα. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. 

Όριο έως 20 άτομα μπαίνει σε εκδηλώσεις όπως γάμοι, κηδείες και βαπτίσεις.

Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στην ευάλωτοι ομάδα των 65ετών και άνω, συστήνεται ο περιορισμός των μετακινήσεων στις απολύτως αναγκαίες, αποφυγή επαφών πέραν των πολύ στενών και αποφυγή χρήσης των ΜΜΜ.

Οι ασυμπτωματικοί φορείς του κορονοιού που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι μετανάστες, αναμένεται να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Ειδικά για την προστασία εργαζόμενων προβλέπεται:

Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που εκτελούν εργασία γραφείου ή μπορούν να εκτελέσουν εργασία εξ αποστάσεως.

Μετακινήσεις από και προς την εργασία για το δημόσιο τομέα σε τρία κύματα, στις επτά, οκτώ και εννέα το πρωί.

Σε τέσσερα κύματα η προσέλευση και αποχώρηση εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.

Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μετρά στους χώρους εργασίας, όπως χρήση μάσκας. 

Rapid test σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας όπως είναι τα σχολεία, τα ΜΜΜ και τα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Χαρδαλιάς, η Αττική βρίσκεται σε επίπεδο μέτριου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου με τάση σταθερά αυξητική. Εμφανίζει καθημερινά τρία κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και βρίσκεται στο πορτοκαλί. Το πρόβλημα, όπως είπε, εστιάζεται σε συγκεκριμένες περιοχές και ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, σε συγκεκριμένες γειτονιές.

Σε σύνολο 14.400 κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας στις 25 Φεβρουαρίου σήμερα έχουμε 4.084 ενεργά κρούσματα στον πληθυσμό και από αυτά τα 2.100, πάνω από τα μισά, βρίσκονται στην Αττική και από αυτά τα 966 στον Δήμο Αθηναίων.

Τα κρούσματα του ιού διασπείρονται ανάμεσα σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα στην Αττική, ανέφερε και πρόσθεσε ότι το 29,07% είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι, 13,43% είναι συνταξιούχοι και 13,27% είναι άνεργοι. Αυτές είναι οι τρεις ομάδες ξεχωρίζουν καθώς οι υπόλοιπες είναι σε μονοψήφια ποσοστά.

Tags:
ΕΟΔΥ, COVID-19, Αττική, εισαγόμενα κρούσματα, κρούσματα, πανδημία, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK