22:29 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 22
Βρείτε μας

Ο κορονοϊός και τα συμπτώματα στα παιδιά αποτελεί αφορμή ανησυχίας για τους γονείς. Ποιες είναι όμως οι ενδείξεις που πρέπει να χτυπήσουν «καμπανάκι» και πότε επιβάλλεται να γίνει τεστ; Ακολουθεί χρηστικός οδηγός με όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς.

Με τη λίστα του Υπουργείου Παιδείας που αναφέρει τα κλειστά σχολεία και τμήματα, λόγω κρουσμάτων κορονοϊού, να μεγαλώνει διαρκώς -η πλειονότητα εξ αυτών βρίσκονται στην Αττική-, μια έντονη ανησυχία φουντώνει στους κόλπους των γονιών: Ποια είναι τα ανησυχητικά συμπτώματα για COVID-19 στα παιδιά και τι πρέπει να κάνουν όταν το παιδί τους αρρωσταίνει; Η αμέσως επόμενη απορία είναι η εξής: Τι δικαιούται ένας γονέας σε σχέση με την άδεια που μπορεί να πάρει από την εργασία του αν το παιδί του νοσήσει ή αν το σχολείο ή το τμήμα του παιδιού κλείσει λόγω κρούσματος;

Όσον αφορά στο πρώτο ερώτημα, η Αθανασία Λουρίδα, παιδίατρος-λοιμωξιολόγος, διευθύντρια της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας, δίνει στο Sputnik μια διαφωτιστική εικόνα για τα συμπτώματα της COVID-19 στα παιδιά αλλά και για τους υπόλοιπους κινδύνους που κρύβει η εποχή.

Τα ανησυχητικά συμπτώματα για κορονοϊό σε παιδιά

Η ίδια εξηγεί: «Τα συμπτώματα της COVID-19 είναι κλασικά συμπτώματα μιας ιογενούς λοίμωξης. Είναι μη ειδικά συμπτώματα και συχνά επικαλύπτονται με συμπτώματα άλλων ιογενών λοιμώξεων. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη σύγχυση, αλλά δικαιολογημένη σύγχυση, διότι, όπως είπαμε, τα συμπτώματα της COVID-19 επικαλύπτονται. Χαρακτηριστικά της COVID-19 βλέπουμε και στη γρίπη. Επίσης τα παιδιά δεν μεταδίδουν τη νόσο όταν είναι ασυμπτωματικά. Μπορεί δηλαδή ένα παιδί να έχει μια απλή ίωση της εποχής. Ειδικά τώρα που έχουμε τις φθινοπωρινές ιώσεις και τους ρινοϊούς, η καταρροή μαζί με λίγο βήχα και λίγο πυρετό είναι πολύ χαρακτηριστικά αυτών των ιώσεων. Ένα παιδάκι που τρέχει η μύτη του, το πιο πιθανό είναι να μην έχει νόσο COVID-19».

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα που πρέπει να χτυπήσουν «καμπανάκι» στους γονείς;

«Αυτό που παίζει μεγάλο ρόλο κι είναι πολύ σημαντικό στη διάγνωση της COVID-19 είναι το επιδημιολογικό ιστορικό. Τα πρώτα που κοιτάζουμε είναι τα εξής: αν το παιδί κατοικεί σε περιοχή με πολύ μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, με πάρα πολλά κρούσματα, όπως είναι η Αττική, δηλαδή ή αν το παιδί ή η μέλη της οικογένειάς του έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Η απώλεια γεύσης και οσμής είναι ένα ισχυρό "καμπανάκι" για COVID-19 αν και σημειώνεται ότι αυτό συμβαίνει σε έναν από τους τρεις ασθενείς που νοσούν. Τα μικρά παιδιά επίσης συχνά δεν μπορούν να εκφράσουν αυτές τις απώλειες. Nοσούν όμως ήπια. Τα πιο μικρά παιδιά μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι τελείως ασυμπτωματικά ή να κάνουν έναν ελαφρύ πυρετό - 37,5 βαθμούς» εξηγεί η ειδικός.

Πότε ένα παιδί δίνει εικόνα για COVID-19

Στην ερώτηση «πότε πρέπει να απευθυνόμαστε σε γιατρό;» η κα Λουρίδα μας λέει: «Αν έχουμε τα εξής: πυρετό, βήχα και δυσκολία αναπνοής -μάλιστα ο COVID-19 κάνει μια χαρακτηριστική δύσπνοια- τότε επικοινωνούμε με παιδίατρο. Έντονο χαρακτηριστικό της COVID-19 στα παιδιά είναι η πολύ μεγάλη, αδικαιολόγητη κούραση, οι έντονοι μυϊκοί πόνοι. Στην COVID-19 το παιδί πονάει σε όλο το σώμα του, σαν να έχει χτυπήσει. Έχει ακόμα ρίγος κι έντονο πονοκέφαλο».

Πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι γονείς σε ύποπτα συμπτώματα;

«Επί συμπτωμάτων, ακόμα και πολύ ελαφριών, παίρνουμε το παιδί από το σχολείο άμεσα» συνεχίζει να μας καθοδηγεί η κα Λουρίδα και συμπληρώνει: «Ακόμα και με απλή καταρροή, το παιδί πρέπει να φεύγει από το σχολείο και να επιστρέφει μόνο αν έχει αναρρώσει. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να παραμείνει σπίτι δύο με τρία 24ωρα, μέχρι να πέσει τελείως ο πυρετός και να υποχωρήσει ο βήχας».

Τα μέτρα υγιεινής στο σπίτι

Επίσης, όπως τονίζει η ίδια, τα μέτρα υγιεινής στο σπίτι πρέπει να λαμβάνονται πολύ προσεκτικά, ανεξαρτήτως COVID-19, αν ένα παιδί είναι άρρωστο: «Καλός αερισμός δωματίου, δεν φιλάμε το παιδί, πλένουμε όλοι συχνά στην οικογένεια τα χέρια μας, το παιδί χρησιμοποιεί αποκλειστικά δικά του σκεύη. Η εποχή αυτή γενικώς θέλει πολύ προσοχή, αλλά ειδικότερα για τον κορονοϊό μόνο την πρόληψη έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή».

Πότε κάνουμε τεστ για κορονοϊό σε ένα παιδί

Όσο για τη μεγάλη απορία που έχουν όλοι οι γονείς στο αν και πότε πρέπει να κάνουμε τεστ για κορονοϊό σε ένα παιδί η κα Λουρίδα έχει ξεκάθαρη θέση: «Μόνο αν έχουν περάσει τρία 24ωρα και το παιδί συνεχίζει να έχει πυρετό ή ο πυρετός είναι πολύ υψηλός -40 βαθμοί- και αισθάνεται πολύ άρρωστο, μόνο τότε κάνουμε τεστ και πάντα κατόπιν συμβουλής παιδιάτρου».

«Τονίζω όμως πως ο κόσμος αυτή τη στιγμή έχει πανικό και πολλοί παιδίατροι είναι φοβισμένοι κι όχι εξοικειωμένοι με την COVID-19. Κατ' εμέ, είναι λάθος η συμβουλή ενός παιδίατρου που στέλνει αμέσως στο νοσοκομείο ένα παιδί και συστήνει αυτόματα τεστ. Τα νοσοκομεία είναι χώροι επικίνδυνοι: σκεφτείτε ένα παιδί που βρίσκεται σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείου όπου υπάρχουν δεκάδες ή εκατοντάδες άλλα παιδιά με διάφορα νοσήματα. Άλλωστε, είναι σημαντικό να πούμε πως η COVID-19 δεν έχει τόσο μεγάλη διασπορά στην Ελλάδα. Υπάρχει βέβαια διάδοση στην Αττική, αλλά και πάλι δεν έχει τόσο μεγάλη εξάπλωση έτσι ώστε να απαιτείται άμεσα τεστ για ένα παιδί επί συμπτωμάτων» προσθέτει η κα Λουρίδα.

Τι δικαιούται ο γονέας σε περίπτωση που το παιδί του έχει κορονοϊό ή κλείσει το τμήμα του σχολείου λόγω ύποπτου κρούσματος

Όσον αφορά στο καυτό θέμα της άδειας των γονιών όταν το παιδί τους είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού, ο γονέας δικαιούται να απέχει από την εργασία του για μία ή δύο εβδομάδες, όσο δηλαδή διαρκεί η διαχείριση κρούσματος ή η ανάρρωση, σύμφωνα με το πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Με την ανάρρωση του παιδιού, ο γονέας θα συμφωνήσει με τον εργοδότη πότε και πώς –με χρονοδιάγραμμα– θα αναπληρώσει αυτές τις ημέρες/ώρες δουλειάς.

Αν πάλι, ένας γονέας αναγκαστεί να μείνει με το παιδί στο σπίτι επειδή έκλεισε το τμήμα του παιδιού στο σχολείο ή/και όλο το σχολείο λόγω κρούσματος, τότε ο έχει τη δυνατότητα να τηλε-εργαστεί –με το παιδί στο σπίτι- ή αν αυτό δεν είναι εφικτό λόγω φύσης της δουλειάς τότε να αναπληρώσει αυτές τις ημέρες/ώρες σε μεταγενέστερο χρόνο και σε συμφωνία με τον εργοδότη.

Στο ενδεχόμενο ενός οριζόντιου lockdown στην Αττική, αν αυτό σε πρώτη φάση διαρκέσει μία με δύο εβδομάδες όπως ακούγεται ότι μπορεί να συμβεί, τότε πάλι τα σενάρια που εξετάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Εργασίας, είναι τηλεργασία ή αποχή που θα αντισταθμιστεί σε δεύτερο χρόνο, όπως ισχύει και στις προηγούμενες περιπτώσεις. Αν τέλος, οδηγηθούμε σε πιο παρατεταμένο lockdown τότε μάλλον θα επανέλθουν οι «άδειες ειδικού σκοπού» με τον τρόπο που λειτούργησαν την περασμένη άνοιξη.

Tags:
κλειστά σχολεία, σχολείο, κρούσματα, κρούσμα, Ελλάδα, COVID-19, άδεια ειδικού σκοπού, άδεια, παιδιά, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK