07:50 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 80
Βρείτε μας

Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι έχουν εξαντληθεί οι αντοχές της Ελλάδας για να σηκώνει μόνη της το βάρος του μεταναστευτικού. Τι προβλέπει το νέο σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο: Ευνοεί ή όχι τη χώρα μας;

Να αυξήσει τους ελέγχους στα εξωτερικά της σύνορα και να γίνει πιο αυστηρή με τις επιστροφές παρατύπων μεταναστών, επιταχύνοντας τις διαδικασίες επιχειρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση με το νέο σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Στον απόηχο της πυρκαγιάς στον καταυλισμό της Μόριας φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι αντιλήφθηκαν ότι «ο κόμπος φτάνει στο χτένι» για τις τοπικές κοινωνίες στη χώρα μας, αλλά και άλλες χώρες υποδοχής και φαίνεται ότι αποφασίζουν να αναλάβουν δράση.

Προσπαθώντας να ακτινογραφήσουμε το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο ζητήσαμε την άποψη του Γεωργίου Τσαούση, δικηγόρου εξειδικευμένου στο Μεταναστευτικό Δίκαιο, Προέδρου της Ένωσης Νομικών Μεταναστευτικού Δικαίου IMMIGRATIO και από τον περασμένο Ιούνιο Διοικητή της Δομής Φιλοξενίας Βαγιοχωρίου Θεσσαλονίκης.

«Η συμφωνία αυτή, πέντε ολόκληρα χρόνια μετά τη μεγάλη προσφυγική κρίση του 2015, μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική. Ειδικά για τη χώρα μας αλλά και τις άλλες χώρες υποδοχής προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, οποιαδήποτε αλλαγή στο σημερινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου είναι θετική, αφού αυτές σηκώνουν αδίκως τεράστιο βάρος» σημειώνει ο κ. Τσαούσης.

Τι κερδίζει η Ελλάδα

Ερωτηθείς για το πρακτικό κέρδος της Ελλάδας από το Σύμφωνο, απαντά ότι σε επίπεδο εταίρων, εξαναγκάζονται πλέον όλες οι χώρες της Ε.Ε. να συνδράμουν στην προσπάθεια των χωρών υποδοχής, με συγκεκριμένους τρόπους. «Η Ελλάδα δέχεται ήδη μικρότερες ροές, λόγω του αποτρεπτικού μηνύματος που εκπέμπεται από την αυστηροποίηση φύλαξης των συνόρων, την ταχύτερη εξέλιξη των διαδικασιών και την επιστροφή των παρατύπων» σημειώνει.

Και εξηγεί αναλυτικότερα:

«Πλέον τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που αρνούνται να συνδράμουν στη δύσκολη αυτή αποστολή, δεν θα το κάνουν χωρίς συνέπειες: είτε θα δέχονται μετεγκαταστάσεις, είτε θα αναλαμβάνουν να διεκπεραιώνουν την επιστροφή παράτυπων μεταναστών είτε, ακόμη, θα συνεισφέρουν οικονομικά για τη δημιουργία και λειτουργία κέντρων υποδοχής. Θα υφίσταται δηλαδή ένα σύστημα αλληλεγγύης – έστω και "αναγκαστικής" – μόνιμο και αποτελεσματικό». 

«Πάντως», τονίζει ο Γιώργος Τσαούσης, «οι πυλώνες του νέου Συμφώνου βρίσκονται σε απόλυτη εναρμόνιση με τις προτεραιότητες που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση ήδη από την επανασύσταση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, δηλαδή αυστηρότερη φύλαξη συνόρων, επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου και αύξηση επιστροφών παρατύπων. Ακόμη λοιπόν κι αν είχαμε ίσως, ως χώρα, προσδοκίες για κάτι παραπάνω, μπορούμε να πούμε ότι η συμφωνία που επετεύχθη αφουγκράζεται τις ελληνικές ανησυχίες και υιοθετεί ελληνικές θέσεις».

Ο παράγοντας Τουρκία

Ερωτηθείς για το αν μας θωρακίζει αυτό το Σύμφωνο απέναντι σε ένα νέο άνοιγμα της κάνουλας των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, απαντά ότι «δυστυχώς, στις όποιες "ορέξεις" της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει ανθρώπους αλλά και να εκβιάσει την ΕΕ, δεν μπορούμε να έχουμε επαρκή προστασία. Παρ' όλ' αυτά, όσα αναφέρονται παραπάνω, θωρακίζουν σε κάποιο βαθμό την Ελλάδα, ειδικά εάν τηρήσει ίδια στάση με πριν, στη φύλαξη των χερσαίων συνόρων μας».

Η παγίδα

Άλλες πηγές πάντως επισημαίνουν ότι το νέο σύστημα που προωθείται κρύβει μια βασική παγίδα. Η «ταχύτητα» είναι η λέξη κλειδί σε αυτό. Τίποτα δεν θα γίνει, αναφέρουν, αν οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές δεν λειτουργήσουν με ταχύτητα στην επιβολή της συνολικής συνεισφοράς των κρατών-μελών και αν δεν επιταχυνθούν οι επιστροφές, με την παράλληλη κάμψη της γραφειοκρατίας στο θέμα αυτό.

Επίσης, όπως αναφέρουν, αυτό θα εξαρτηθεί και από το αν η Ελλάδα μπορεί να ελέγχει και να απορρίπτει ταχύτατα τα αιτήματα του ασύλου. Ειδάλλως, κινδυνεύει να βρεθεί σε χειρότερη θέση από πριν.

Και αυτό επειδή σύμφωνα με τους νέους προτεινόμενους κανόνες αν μια χώρα της ΕΕ δεν καταφέρει να στείλει μετανάστες στη χώρα προέλευσής τους μέσα σε διάστημα οκτώ μηνών, τότε οφείλει να τους υποδεχθεί.

Τέλος, το προτεινόμενο αυτό Σύμφωνο προκρίνει την προστασία από δικαστικές διώξεις των ΜΚΟ οι οποίες διασώζουν μετανάστες στη θάλασσα. 

Κληθείς να απαντήσει ο Γ. Τσαούσης για το αν θα έπρεπε να ελέγχονται αυστηρότερα οι ΜΚΟ, απαντά:

«Σε επίπεδο Ε.Ε. δεν είναι εύκολο να ελέγξεις "ασφυκτικά" τις ΜΚΟ. Αν όμως δούμε τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, θα διαπιστώσουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση τόλμησε και στο ζήτημα αυτό: δημιουργία και ενημέρωση μητρώου ΜΚΟ, απαγόρευση δραστηριοποίησης μη ενταγμένων στο μητρώο κ.λπ.».

Tags:
Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσφυγες, Ευρώπη, αιτούντες άσυλο, άσυλο, μετανάστες, μετανάστευση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK