06:05 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 02
Βρείτε μας

Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για να μειωθούν τα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας προτείνει ο καθηγητής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Τα κρούσματα στην Αττική παραμένουν υψηλά με την Πολιτεία και τους επιδημιολόγους να παρακολουθούν την πορεία του κορονοϊού πριν αποφασίσουν νέα μέτρα εάν δεν μειωθεί ο ημερήσιος αριθμός θετικών στην COVID-19.

Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, απάντησε σε ερώτηση του Sputnik αν τα κρούσματα παραμένουν υψηλά στην Αττική εξαιτίας της μη εφαρμογής των μέτρων, ενώ επισήμανε την ανάγκη άμεσης λήψης νέων με κυριότερο τη χρήση μάσκας παντού.

«Τα κρούσματα είναι πολλά γιατί κατά ένα ποσοστό δεν εφαρμόζονται τα ισχύοντα μέτρα, είτε για λόγους πρακτικούς είτε για λόγους ιδεολογικούς. Αλλά σίγουρα πρέπει να παρθούν περισσότερα μέτρα. Για εμένα το πιο προφανές το λέω εδώ και πολύ καιρό, είναι μάσκες παντού σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ειδικά στο κέντρο της Αθήνας» είπε ο κ. Δερμιτζάκης προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο παράλληλα θα «κάνει πιο εύκολη την εφαρμογή της μάσκας γενικότερα».

Επιπλέον ανέφερε ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους θα «έπρεπε να είχε εφαρμοστεί εδώ και εβδομάδες από τη στιγμή που είδαν αυξημένα κρούσματα».

«Δεν ξέρω γιατί δεν εφαρμόστηκε ακόμα όταν σε άλλες περιοχές έχει εφαρμοστεί» τόνισε θυμίζοντας την περίπτωση της Χαλκιδικής και πρόσθεσε:

«Πιστεύω ότι είναι από τα πρώτα μέτρα που έπρεπε να εφαρμοστεί εδώ και εβδομάδες κι όχι την τελευταία στιγμή».

Ο καθηγητής Γενετικής υποστηρίζει ότι η χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους θα μειώσει τη μετάδοση του ιού επισημαίνοντας επίσης ότι «βοηθάει στη μείωση των περιπτώσεων που κάποιος παραβαίνει τον κανονισμό για λίγο».

Παράλληλα, ο κ. Δερμιτζάκης προτείνει αύξηση του ποσοστού των εργαζόμενων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που μπορεί να εργαστούν μέσω διαδικτύου (τηλεργασία) λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Αυτό το μέτρο πρέπει να γίνει μάξιμουμ. Όσοι περισσότεροι μπορεί να δουλεύουν από το σπίτι».

Σε ερώτηση αν η Πολιτεία έχει κάνει αστοχίες ή λάθη όσον αφορά τα μέτρα έναντι του κορονοϊού, ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε:

«Υπήρξε μια αρρυθμία γενικότερα» όσον αφορά τον συντονισμό της Πολιτείας και των πολιτών που έχει αποτέλεσμα να «έχει χαθεί η επαφή κι εκεί νομίζω ότι είναι το πρόβλημα και για αυτό η συμμόρφωση με τα μέτρα είναι χαμηλή».

Θύμισε δε ότι μέχρι τις αρχές καλοκαιριού, πολίτες και Πολιτεία αντιμετώπιζαν συντεταγμένα τον κορονοϊό και εφαρμόζονταν τα μέτρα υπογραμμίζοντας πως «από τον Ιούλιο ο καθένας τράβηξε τον δρόμο του κι αυτό οδήγησε σε αύξηση κρουσμάτων».

«Και τώρα δεν έγινε η επαναφορά, δηλαδή δεν έχουν γυρίσει όλοι και να λειτουργήσουν όλοι ως μία μονάδα. Για αυτό τον λόγο έχουμε δυσκολίες στην εφαρμογή των μέτρων ή γενικότερα δυσκολίες να μπορέσουν να συγκρατηθούν τα κρούσματα» κατέληξε.

Tags:
μέτρα προστασίας, Μέτρα, κρούσματα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, Αττική, Αθήνα, μάσκα, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK