21:33 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 22
Βρείτε μας

Ποιοι πρέπει να κάνουν φέτος το εμβόλιο της γρίπης εν μέσω δεύτερου κύματος κορονοϊού, τι συμβαίνει με τα παιδιά και τι ισχύει με το φετινό πιο αυστηρό πλαίσιο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης;

O πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής διαχείρισης του κορονοϊού στην Ελλάδα, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, είναι πολύ συγκεκριμένος στο ποιοι, με ποια σειρά και πότε πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για τη γρίπη – σημειώνεται ότι φέτος οι γιατροί θα αρχίσουν να το συνταγογραφούν στις 28 Σεπτεμβρίου - στις φετινές δύσκολες συνθήκες όπου ο εμβολιασμός πέφτει πάνω στην έξαρση του δεύτερου κύματος του κορονοϊού.

Όπως λέει ο ίδιος στο Sputnik: «Το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να το κάνουν πρώτοι από όλους οι υγειονομικοί, απαξάπαντες. Ακολουθούν οι ευπαθείς ομάδες όπως αυτές καθορίζονται με απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Υπάρχουν κριτήρια ηλικίας και συγκεκριμένες παθήσεις σε αυτή την ομάδα. Τρίτοι, ακολουθούν αυτοί που λόγω φύσης εργασίας είναι εκτεθειμένοι στη γρίπη. Όλοι μα όλοι οι πολίτες πάντως πρέπει να καθοδηγούνται από τον γιατρό τους στο θέμα του εμβολιασμού. Κανείς δεν πρέπει να κάνει όπως και όποτε θέλει το εμβόλιο. Δεν θέλουμε να εμβολιαστούν αυτοί που δεν το χρειάζονται και να μην υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη το εμβόλιο».

Πιο εκτεταμένος φέτος ο εμβολιασμός - φόβος συννοσηρότητας

«Ο εμβολιασμός της γρίπης θα είναι αυτή τη χρονιά πιο εκτεταμένος γιατί θέλουμε να αποκλείσουμε συννοσηρότητες.

Θέλουμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο άνθρωποι που θα νοσήσουν από τη γρίπη να μπερδεύονται με αυτούς που θα νοσούν από κορονοιό. Επίσης, θέλουμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ευπαθείς ομάδες ή μεγάλης ηλικίας άνθρωποι να νοσούν ταυτόχρονα κι από τους δύο ιούς. Θα είναι πολύ επικίνδυνος ο συνδυασμός.

Όσον αφορά τα παιδιά ειδικότερα, μόνο συγκεκριμένες ομάδες παιδιών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες κι όπου υπάρχει λόγος θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Κάθε γονιός πρέπει βέβαια να μιλά για αυτό με τον παιδίατρό του».

Στην ερώτηση, τώρα, αν ο ίδιος φοβάται ουρές έξω από τα φαρμακεία ή και αντιδράσεις για τον μη μαζικό εμβολιασμό για την γρίπη, ο κος Εξαδάκτυλος μας είπε:

«Η αλήθεια είναι ότι η κοινωνία είναι πάρα πολύ κουρασμένη και πολύ φοβισμένη ταυτόχρονα. Άρα είναι αναμενόμενο να αντιδράσει υπερβολικά αλλά προς ποια κατεύθυνση, δεν το ξέρω. Μπορεί και να υπάρξει άρνηση εμβολιασμού». 

Σύμφωνα με τον κο Κονταζαμάνη πάντως, φέτος έχουν εξασφαλισθεί συνολικά 4,2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, ενώ, όπως εξήγησε, ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνεται μετά τα μέσα Οκτωβρίου. Όπως είπε:

«Όσο πιο αργά εμβολιαστούμε, τόσο πιο εύκολο θα είναι να χτίσουμε το τοίχος ανοσίας που χρειάζεται».

Η διαμάχη για τον εμβολιασμό των παιδιών

Ο Κωνσταντίνος Νταλούκας, Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής εξέθεσε στο Sputnik μια άποψη που ακούμε ολοένα και συχνότερα να βγαίνει από τα χείλη κορυφαίων παιδιάτρων και λοιμωξιολόγων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια- ανάμεσά τους και ο Σωτήρης Τσιόδρας.  

Πρόκειται για το «αμερικάνικο σύστημα» εμβολιασμού σύμφωνα με το οποίο εμβολιάζονται για την γρίπη, όλα τα παιδιά, από 6μήνων και άνω. Πολλοί γιατροί το θεωρούν κορυφαία λύση προληπτικής ιατρικής. Όπως μας λέει ο κος Νταλούκας:

«Όλα τα παιδιά από 6 μηνών κι άνω που δεν έχουν αντένδειξη πρέπει να το κάνουν. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού στο πρόγραμμα της αναφέρει μόνο τις ευπαθείς ομάδες παιδιών. Φέτος όμως που έχουμε τον κορονοϊό οι παιδίατροι θεωρούμε ότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Αν θέλουμε να αποφορτίσουμε τα νοσοκομεία πρέπει φέτος να εμβολιάσουμε όλο τον πληθυσμό, μαζικά.

Tα παιδιά πρέπει να εμβολιάζονται κάθε χρόνο για την γρίπη ούτως ή άλλως διότι είναι τα παιδιά που την μεταδίδουν στους μεγαλύτερους. Αν εμβολιάσουμε όλο τον πληθυσμό σταματάμε και την αλυσίδα μετάδοσης.

Σκεφτείτε μόνο πόσα θύματα θρηνούμε κάθε χρόνο στη χώρα μας και σκεφτείτε και το μπούκωμα των νοσοκομείων με περιστατικά γρίπης κάθε χρόνο. Οι ΜΕΘ είναι ήδη στο κόκκινο λόγω κορονοϊού. Όπου να ναι, θα έχουμε δύο λοιμώξεις του αναπνευστικού οι οποίες ανταγωνίζονται η μια την άλλη για το ποια θα βάλει τους περισσότερους στα νοσοκομεία».

Όχι μαζικός εμβολιασμός

«Διαφωνώ με τη λογική του μαζικού εμβολιασμού» αντικρούει με τη σειρά της στο Sputnik η Μαρία Θεοδωρίδου, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και συνεχίζει:

«Η Αμερική για το μοντέλο της οποίας μιλούν πολλοί γιατροί εδώ στην Ελλάδα δεν δίνει τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχει η Ελλάδα. Κάθε κράτος έχει τη δική του εθνική πολιτική. Η αξιολόγηση του κινδύνου στην Ελλάδα δεν δίνει βάση για μαζικό εμβολιασμό αλλά για επιλεγμένες ομάδες. Επίσης συχνά οι γονείς έχουν στο μυαλό τους την λανθασμένη αντίληψη ότι με το εμβόλιο της γρίπης θα προφυλάξουν τα παιδιά τους από όλες τις ιώσεις, ότι θα αρρωστήσουν λιγότερες φορές.

Ανοίγει φέτος η ομπρέλα όσων θα κάνουν το εμβόλιο

«Το εμβόλιο της γρίπης είναι για να προφυλαχθούν αυτοί που πρέπει να προφυλαχθούν» λέει σε η κα Θεοδωρίδου κα ξεκαθαρίζει: «Αν δεν ανήκει κάποιος στις ευπαθείς ομάδες, τότε δεν θα μπορεί να κάνει το εμβόλιο. Μόνο αν εκτεθούν λόγοι και προβληματισμοί σε ένα γιατρό και αυτός μπορεί να εντάξει τον πελάτη του σε κάποια από τις επιλογές της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε ομάδα ή κατηγορία, θα μπορεί να το κάνει. Οι φύλακες στα καταστήματα κράτησης για παράδειγμα μπορούν και πρέπει να κάνουν το εμβόλιο».

Όπως πάντως εξηγεί η ίδια, η ομπρέλα των ομάδων που θα κάνουν φέτος το εμβόλιο ανοίγει και για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνει ανάμεσα σε όλους: ομάδες σε κλειστούς πληθυσμούς, παιδιά με σύνδρομο down, άστεγοι, φοιτητές ιατρικής που κάνουν κλινική άσκηση κ.λπ.

Δεν θα μπορεί κάποιος να αγοράζει το εμβόλιο χωρίς συνταγή

Πίσω, στη φετινή ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το αντιγριπικό εμβόλιο όπως αυτή ορίζεται με τη χθεσινή εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας απαγορεύει στο δια ταύτα την πώληση του εμβολίου σε όσους θέλουν να εμβολιαστούν για δικούς τους λόγους ή μετά από σύσταση του γιατρού τους στο πλαίσιο της προληπτικής ιατρικής.  

Μέχρι πέρυσι αυτό ήταν κάτι που γινόταν μιας και δεν υπήρχε νομική απαγόρευση- σημειώνεται ότι πέρυσι το εμβόλιο κόστιζε από 13 έως 15 ευρώ. Μάλιστα, όπως είπε στο Sputnik ο Γιάννης Δαγρές, μέλος της Διοίκησης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής: «Εκτιμώ ότι ένα 5% με 10% του πληθυσμού αγόραζε από τα φαρμακεία τα εμβόλια επειδή δεν μπορούσε να τα συνταγογραφήσει, αν και δεν υπάρχει καθόλου στατιστική καταγραφή για το πόσοι το κάνουν αυτό. Η οδηγία του Υπουργείου Υγείας δεν αφήνει φέτος τέτοια περιθώρια. Οι φαρμακοποιοί δεν θα μπορούν να το πωλούν».

Σύμφωνα με τον κο Νταλούκα πάντως, με αυτόν τον τρόπο θα αποκλειστούν πολλοί γονείς που κάθε χρόνο αγοράζουν το αντιγριπικό εμβόλιο μιας και τα παιδιά τους δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ενώ εξέθεσε τον προβληματισμό του γιατί να μην μπορεί να κάνει το εμβόλιο και ο υπόλοιπος πληθυσμός όταν θα έχουν εξυπηρετηθεί άμεσα οι ομάδες που το έχουν ανάγκη και αν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια.

Σημειώνεται τέλος ότι πριν από λίγες ημέρες, η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος, διευθύντρια της Α' Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» Αθανασία Λουρίδα σε συνομιλία που είχε μαζί μας στο Sputnik είχε επίσης πει ότι όταν εξυπηρετηθεί ο πληθυσμός που το έχει άμεσα ανάγκη μετά όσοι άλλοι θέλουν -όπως οι γονείς για τα παιδιά τους- για παράδειγμα θα μπορούσαν αν επιθυμούν να το κάνουν.

Tags:
κρούσματα, συνταγογράφηση, εμβολιασμός, κορονοϊός, γρίπη, εμβόλιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK