00:50 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (930)
0 12
Βρείτε μας

«Είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση επιδημιολογικά, ειδικά στην Αττική, είναι κακά και τα ποιοτικά στοιχεία, ο αριθμός των διασωληνώσεων, όπως και η ηλικιακή κατανομή, έχουμε μεγάλη θνησιμότητα πλέον» τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Σύψας.

Για το κρουαζιερόπλοιο με τα κρούσματα, αλλά και την κατάσταση στην Αττική μίλησε ο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό, Νίκος Σύψας στο ΣΚΑΪ.

Αναφερόμενος στο Mein Schiff 6, το οποίο κατέπλευσε στον Πειραιά όπου το πρωί κατέφθασε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για τεστ, δήλωσε ότι «με ανησυχεί παρά πολύ τι συμβαίνει στο πλοίο, αν κρίνουμε από το τι συνέβη στην αρχή της πανδημίας στην Ιαπωνία όταν το 60% των επιβατών και του πληρώματος στο κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond μολύνθηκε από έναν επιβάτη. Άρα η διασπορά μέσα στο πλοίο (Mein Schiff 6) μπορεί να είναι τεράστια, μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα υγείας, θα γίνει σημαντικό τέστινγκ στους πάντες από τον πλοίαρχο μέχρι τον τελευταίο επιβάτη, δεν θα κατέβει κανένας».

Όπως εξήγησε, οι αρνητικοί επιβάτες θα τεθούν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία και οι υπόλοιποι θα παραμείνουν στο πλοίο για τουλάχιστον 14 ημέρες. «Στα πρωτόκολλο της εταιρείας νομίζω ότι υπάρχει τεστ 72 ώρες πριν, το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν περιορισμοί, δεν είναι πανάκεια, μπορεί να έχει μολυνθεί κάποιος μια μέρα πριν, κάποιος θετικός μπήκε στο πλοίο. Το πλήρωμα κάνει κυκλικά και περιοδικά τεστ. Ακόμα και με τα τεστ μπορεί να έχουμε τρύπα στη διάγνωση. Αν μολυνθώ χθες, το τεστ θέλει τουλάχιστον 48 ώρες για να θετικοποιηθεί».  

«Πολύ δύσκολη κατάσταση στην Αττική»

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην περιφέρεια Αττικής και ειδικότερα το κέντρο της Αθήνας, ο κ. Σύψας τόνισε πως «είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση επιδημιολογικά, ειδικά στην Αττική, είναι κακά και τα ποιοτικά στοιχεία, ο αριθμός των διασωληνώσεων, όπως και η ηλικιακή κατανομή, έχουμε μεγάλη θνησιμότητα πλέον». 

Παρόλα αυτά, όπως εξήγησε, «είμαστε κάτω από την 100η θέση παγκοσμίως όσον άφορα τη θνησιμότητα ανά 100.000 κατοίκους».

«Τεράστια διασπορά στην Αθήνα»

Για τα τεστ εξήγησε ότι «τα 15.000 τεστ είναι ικανοποιητικός αριθμός από τα 800 τεστ που έχουμε τον Μάρτιο, όμως ο κεντρικός τομέας της Αθήνας έχει τεράστια διασπορά, παράγει τα περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα. Γίνονται ήδη παρεμβάσεις στο κέντρο και στα ΜΜΜ που νομίζω θα βοηθήσουν».

Όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, «δεν έχουμε εκθετική φάση στα κρούσματα στην Αθήνα είναι σταθερή κατάσταση, εκτιμούμε λόγω των μέτρων. Πολλά μικρά μέτρα, είναι χρήσιμα όπως η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ για να αποφύγουμε τα μεγάλα μέτρα».

«Δεν έχουμε εισηγηθεί γενικό lockdown»

Αναφορικά με τις εισηγήσεις τους, όπως είπε «γίνονται δεκτές στο συντριπτικό τους ποσοστό», επαναλαμβάνοντας πως «με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα δεν έχουμε κάνει καμία εισήγηση για γενικό lockdown ή απαγόρευση κυκλοφορίας στους 65αρηδες. Αν γίνει lockdown, θα γίνεται περιοδικά μέχρι να πέσει η καμπύλη. Δεν θέλω να μιλώ για lockdown για να μην προκαλείται πανικός στην κοινωνία» είπε.

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (930)
Tags:
κρουαζιερόπλοιο, COVID-19, Νίκος Σύψας, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK